fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Turudić: ‘Ne možemo govoriti samo o znakovlju HOS-a, a da ne govorimo o znakovima kokarde i petokrake zvijezde’

Autor: T.Š.

O zahtjevima za kriminalizacijom ustaške ikonografije i pozdrava “Za dom spremni” nakon skandala u Zadru na obilježavanju obljetnice akcije Maslenica govorio je vršitelj dužnosti Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u Newsroomu na N1.

Davati prekršajnim sudovima da se bave isticanjem pozdrava ZDS kao što je bilo slučaj u Zadru, Turudić smatra da je pogrešno i nepošteno prema tom sudu. Za inicijativu o definitivnoj kriminalizaciji pozdrava ZDS kazao je:

“A što je s kokardom i petokrakom?”

“Da je zakonodavac htio donijeti takav zakon kakav se predlaže, mogao ga je donijeti nakon što je Vijeće sa suočavanje s prošlošću završilo svoj posao”, no on to nije učinio dodao je.

“Što se tiče ovih ljudi u Zadru, ne znam koji su oni prekršaj napravili. Oni nose znakovlje HOS-a i tamo je ustaški pozdrav ZDS. To je pozdrav koji su koristili ustaše, ali taj pozdrav su koristili i dijelovi hrvatskih obramabenih snaga”
“To njihovo znakovlje je priznato, ozakonjeno. Ja čak ne vidim da je i prekršaj da netko dođe u majci s time. Možemo govoriti o pjevanju, pjesmi, pozivanju na mržnju. Moje mišljenje je da samo isticanje na majci nije niti prekršaj niti kazneno djelo prema sadašnjoj zakonskoj regulativi”, kazao je Turudić.

Na pitanje može li itko dovesti u pitanje tu registraciju znaka HOS-a provedenu u doba Račanove vlade, uz napomenu voditelja da je izvorno znak HOS-a uključivao i oznaku HSP-a, čega sad više nema, Turudić je odgovorio:

“To je zakon spojenih posuda. Ne možemo govoriti samo o znakovlju HOS-a, a da ne govorimo o znakovima kokarde i petokrake zvijezde. Pod tim znakovima se ubijalo u Vukovaru. Ne želim relativizirati stvari. Ali jedno bez drugog se ne može riješiti. Rješenje mora biti cjelovito.”
“Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, jer bi to bilo protiv slobode izražavanja”, zaključio je taj dio gostovanja na N1 Turudić i objasnio što smatra da jedino može biti:

“Nego to može biti prekršaj, sankcionirano dobrom novčanom kaznom.”

O DORH-u i o Krunislavu Olujiću

Govorio je i o podnošenju izvješća o radu DORH-a za 2019. što ga je podnijela u Saboru glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Turudić je rekao da je to po nju nezahvalno da brani izvještaj za razdoblje u kojem nije sudjelovala, u kojem nije bila na čelu DORH-a.
Turudić je rekao da danas u Hrvatskoj nema nikakvih političkih pritisaka:

“Osobno mogu reći da nema nikakvog političkog pritiska. Puno okrivljenika, ako pratite ove velike predmete, barem njih 70 ili 80 posto govore da su njihovi slučajevi proizvod političkog programa. Sad je bio i gospodin Sanader, dao je neko priopćenje da je žrtva političkog progona. Ja mislim da to nije tako.”

Turudić je komentirao nedavni žestoki istup Krunislava Olujića, bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, na N1.

“Dirljivo je slušati moralnog arbitra gospodina Olujića. Valja podsjetiti da on ima dvije godine sudačkog staža u svom životu, proveo ih je u Derventi. Nakon toga su došle 90-e, učlanio se u HDZ i obnašao ovim redom funkcije, sve striktno po političkoj osnovi koja je 90-ih bila deset puta izraženija nego danas: bio je županijski državni odvjetnik, bio je državni odvjetnik RH, bio je šef UNS-a, to je Ured za nacionalnu  sigurnost, dakle šef svih tajnih službi, bio je predsjednik Vrhovnog suda, bio je saborski zastupnik. Sve to u pet, šest godina”, nabrojao je Turudić.

Zaključio je da je to “nevjerojatna karijera koju nije imao nijedan pravnik u Republici Hrvatskoj”, osim možda Stjepana Mesića. Komentirao je posebno dio Olujićevog komentiranja onoga što se vidjelo objavom imovinskih kartica sudaca, o tome da veliki dio njihove imovine potječe od ugovora o doživotnom uzdržavanju.

“Što se tiče ugovora o doživotnom uzdržavanju, to me je jako osobno pogodilo zato što je moj pokojni djed jedna od najvažnijih osoba u mom životu. S njim sam sklopio 1985. godine ugovor o doživotnom uzdržavanju”, kazao je Turudić.

Rekao je da je od toga, kao nasljednik dobio oranicu od 40.000 kuna, a na pitanje voditelja zašto misli da je Olujić pod time pikirao na njega, odgovorio je:

“Zato što me je dvije rečenice prije toga spominjao kao šefa Vrhovnog kaznenog suda.”

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.