Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

TROŠKOVI ZA ŽIČARU JOŠ BI MOGLI NARASTI: Grad našao krivca! ‘Upozorili smo ih’, kažu prozvani!

Autor:

Za povećanje troškova izgradnje žičare nije kriv Grad Zagreb, nego projektant. Sukus je to analize tvrtke “ZEM nadzor” koju je Grad dostavio medijima.

“lz dostavljene dokumentacije razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju predmetne građevine (žičare, op.a.) imala znatne greške koje su vama, kao investitoru, prouzrodile financijsku štetu 79.722.183,68 kuna sa PDV-om”, stoji u izvjeću ZEM nadzora.

Upozoravaju i da bi troškovi mogli biti i veći jer su radovi još u tijeku.

Podsjetimo, ugovor za radove iznosio je 299 milijuna kuna, a za opremanje žičare 111 milijuna kuna, a ukupni troškovi u konačnici su porasli za čak 102 milijuna kuna!

Kako javlja Večernji list, iz Grada neslužbeno najavlju tužbu protiv projektanta, tvrtke “Elektroprojekt”, premda su zasad tek oglasili da će sve daljnje radnje poduzeti u dogovoru s odvjetnikom.
No, i Elektroprojekt ima svoje argumente. Oni pak tvrde kako je nakon završetka izrade glavnih projekata i ishođenja građevinskih dozvola došlo do novih zahtjeva naručitelja zbog čega je i došlo do izmjena u projektnoj dokumentaciji. Kako piše Večernji, iz Elektroprojekta navode kako je iz tih razloga bilo nužno izraditi izmjene i dopune glavnih projekata, na što su upozoravali Grad, “pogotovo jer parcijalne izmjene po zahtjevima naručitelja u pojedinim knjigama projekata nisu usklađene i cjelovite, a ponekad su zahtjevi naručitelja bili tehnički neispravni”.

Također, tvrde da je “Elektroprojekt” lani u listopadu dobio od Grada zahtjev za okončanje ugovora, čime su isključeni iz projekta. Naglasili su i da je ugovore o izmjeni i dopuni glavnih i izvedbenih projekata Grad Zagreb sklapao s drugim tvrtkama te da su u tim ugovorima promijenjeni projektanti i glavni projektant, tako da u Elektroprojektu nemaju ni saznanja što je u projektima izmijenjeno, piše Večernji.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.