Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

TRI GRADA U SRCU SLAVONIJE NEDOSTIŽNA HDZ-U! Tko su nezavisni kandidati koje godinama ne uspijevaju srušiti?

Autor: Iva Međugorac

Premda je HDZ već u prvom krugu lokalnih izbora uspio pokoriti skoro cijelu Slavoniju i pet slavonskih županija, u nekim sredinama ipak nisu uspjeli nadigrati nezavisne gradonačelničke kandidate. Sredine su to koje su za HDZ nedostižne još od prošlih lokalnih izbora.

Tako na čelu Belišća ostaje bivši HDSSB-ov saborski zastupnik doktor Dinko Burić, čiji uspjeh zapravo ne iznenađuje. U zadnjih sedam godina otkako je Hrvatska ušla u EU u Belišću je realizirano više od 200 projekata vrijednih preko 300 milijuna kuna, a ta europska sredstva uložena su u nove ceste, društvene i DVD domove, sportske i turističke objekte, ali i projekte koji osiguravaju noiva zapošljavanja i nova radna mjesta.

”Mi smo u protekle 4 godine do kraja pripremili jedan projekt koji je od strateškog interesa za cijelu Republiku Hrvatsku. To je izgradnja prve hrvatske tvornice higijenskog, tzv. tissue papira! Projekt vrijedan 31,5 milijuna eura i koji će zaposliti 73 radnika direktno u tvornici te barem još toliko u kooperantskim poslovima. Izradili smo studiju isplativosti, prošli više od 15.000 km obilazeći slične tvornice u Europi, kao i proizvođače potrebnih strojeva i opreme, održali u Belišću 10-tak sastanka sa zainteresiranim investitorima, potencijalnim kupcima tog papira kao i sa najuglednijm proizvođačima strojeva i opreme. Na kraju smo i našli investitora koji ulaže vlastitih 8 milijuna eura, koji je u Belišću kupio halu za novu tvornicu, koji je osnovao i registrirao novu tvrtku za tu proizvodnju i koji je početkom ove godine trebao sa HBOR-om potpisati ugovor o kreditu za kupovinu stroja za proizvodnju tog papira, a koji sam košta 20 milijuna eura. I onda se zastalo, što zbog krize izazvane koronavirusom, što zbog birokratskih bankarskih kompliciranja”, otkrio je Burić nedavno u intervjuu za Večernji.

U Burićevu rodnom Valpovu na vlasti ostaje Matko Šutalo iz Valpovačke nezavisne liste koji je medijske stupce punio zbog spomen-ploče u čast ‘hrvatskim vojnicima koji su dali svoje živote za Nezavisnu Državu Hrvatsku’. Kako je svojedobno pisao Index radi se o spomeniku dignutom za poginule u Drugom svjetskom ratu na strani ustaške NDH-a pa je utoliko bilo problematično što ih se naziva hrvatskim vojnicima. A problemom se smatralo i to što je isti plaćen proračunskim sredstvima.

“Radi se o spomen-ploči poginulim domobranima iz prigradskog naselja Marjančaci, ta inicijativa pokrenuta je prije 6-7 godina, malo će vam poslije vijećnik Matoković o tome reći jer je inicijator postavljanja te ploče bio MO Marjančaci i udruga Hrvatski domobran Valpovo. Dobili smo upit koji postoji, taj upit je već poslan u Grad Valpovo prije nekoliko godina, u razgovoru s Udrugom domobran, oni su ponovili ponovo taj upit i Grad je uplatio sredstva izvođaču kada je ploča postavljena. Nekima se sviđa, nekima se ne sviđa, ali mislim da treba svakako odati počast poginulim hrvatskim vojnicima koji su branili svoj dom”, objasnio je tada Šutalo na gradskoj sjednici.

U Donjem Miholjcu aktualni nezavisni gradonačelnik Goral Aladić također vodi pred HDZ-ovim kandidatom.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.