fbpx
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

TREĆA DOZA POSTAJE REALNOST I U HRVATSKOJ: Uz nju je potvrđena i ‘booster’ doza, evo tko se našao na listi HZJZ-a

Autor: Daniel Radman

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i službeno je objavio dokument u kojem se preporučuje primjena treće doze i docijepljivanje protiv koronavirusa.

HZJZ je upozorio kako treba razlikovati treću dozu i tzv. booster dozu.

“Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza. Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora. Treću dozu treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem”, napominju.


Treća doza ide osam tjedana nakon druge, booster nakon šest mjeseci

“Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju”, izjavila je Iva Pem Novosel za Jutarnji list. Treća doza, dodala je, može se primati osam tjedna nakon druge doze.

Kad je riječ o booster dozi, ona će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze. “Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze“, naglasila je.

Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

Također, tu je i pitanje cjepiva AstraZeneca koja još nije zatražila od Europske agencije za lijekove za uvođenje treće doze.

“Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AstraZenecom, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne”, naglasila je.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.