‘Tražit ću deklaraciju kojom se osuđuje genocid nad Srbima’

Autor: hina

Premijer Republike Srpske oštro je napao rezoluciju skupštine Srbije kojom se osuđuju ratni zločini u Srebrenici.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik drži da je rezolucija kojom je skupština Srbije osudila ratne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici “nepotrebna i neobvezujuća” i sugerira kako bi sada bilo važnije osuditi zločine počinjene u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

– Usvajanje deklaracije bilo je nepotrebno i ono ne pridonosi rješavanju nesuglasica o događajima iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije – stoji u Dodikovoj pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima u Banjoj Luci.


Dodik sugerira kako za zločine u Srebrenici postoji tek individualna odgovornost koju treba utvrditi pravosuđe.

– Izražavam bojazan da će jedan ovakav akt Narodne skupštine Srbije biti pogrešno protumačen kao dokaz kolektivne krivnje jednog naroda – stoji u izjavi premijera RS.

Deklaracija o genocidu

Dodik dalje zaključuje kako nitko zapravo ne vodi računa o zločinima počinjenim nad Srbima pa tako podsjeća kako će se uskoro obilježiti 65 godina proboja malog broja preživjelih logoraša ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac te zaključuje kako nitko “pa ni Hrvatski sabor nije osudio zločine nad 700 tisuća Srba, Židova i Roma iz BiH i Hrvatske”.

– Stoga ću, kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u najskorije vrijeme, predložiti da se usvoji deklaracija o osudi genocida nad Srbima, Židovima i Romima, počinjenom u koncentracijskom logoru Jasenovac i ostalim logorima u nekadašnjoj NDH – izjavio je Dodik.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.