Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

TOTALNI KRAH: Krovna tvrtka holdinga Nikice Valentića je pred stečajem

Autor: Hina

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se imenuje privremeni stečajni upravitelj Nive d.d., krovne tvrtke holdinga bivšeg premijera Nikice Valentića, koji bi trebao utvrditi imovinu te tvrtke koja je krajem siječnja bila u blokadi više od 700 dana i s iznosom blokade većim od 23,3 milijuna kuna.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prošlotjednog ročišta o izjašnjavanju o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka na kojem se nije pojavio predstavnik Nive d.d. te je za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovana Iva Pinjuh Stjepović koja bi trebala utvrditi imovinu tog dužnika te ispitati mogu li se imovinom te tvrtke uopće namiriti troškovi stečajnog postupka.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je bio 120.000 kuna. Prema računu dobiti i gubitka za 2017. predanih Financijskoj agenciji (Fini) ta je tvrtka krajem te godine imala više od 3,5 milijuna kuna gubitka, a na kraju 2016. gubitak je iznosio čak 26,1 milijun kuna.

Ovisna društva o Nivi d.d. su, između ostalih, Niva inžinjering, Črnomerec centar i Niva nekretnine od kojih je većina u stečaju ili je za njih predloženo pokretanje stečajnog postupka.

Tako je, primjerice, za sedamdesetak nekretnina tvrtke Niva inžinjering u Zagrebu, Zaprešiću i Metkoviću pokrenuta prodaja na javnim dražbama kako bi se namirili vjerovnici čije su tražbine u rujnu 2017. bile utvrđene u iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d.od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.