Tomislav Nikolić naložio ujedinjenje srpskih stranaka u Vukovaru!

Autor: S.Vučković

Pojednostavljeno, odbijanje SDSS-ovaca da Naša stranka uđe u koaliciju slatka je osveta zbog glasova koje je dio Srba dao Našoj stranci, a oduzeo Miloradu Pupovcu. Ova prijepiska otkriva da među srpskim strankama, osim što još uvijek ima raskola, apsolutno upravlja čovjek kojeg oni bespogovorno slušaju – Tomislav Nikolić.

U redovima srpskih stranaka ne vlada takvo jedinstvo kakvim ga prikazuju Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović. Pupovčev dobar prolaz na EU parlamentarnim izborima bio je “zeleno svijetlo” i vjetar u leđa za koaliranje triju srpskih stranaka (SDSS-SNS-NSS) koje ponukane dobrim odazivom srpske nacionalne manjine očekuju pobjedu na prijevremenim izborima u Vukovaru. SDSS je, ipak, odbio srpsku “Našu stranku” koja to, zajedno sa svojim predsjednikom Ajdukovićem, baš i nije najbolje prihvatila. Zanimljivo je da se “Naša stranka” uopće nadala kako će SDSS pristati na njigov prijedlog o koaliranju, s obzirom da je općepoznat stav Jovana Ajdukovića o Miloradu Pupovcu kojeg naziva “izdajnikom kojim bi se trebao pozabaviti USKOK”. Sve u svemu, ovaj mali raskol među Srbima sasvim slučajno razotkrio je i prave razloge ujedinjenja dosada poprilično nesložnih srpskih stranaka. I to zahvaljujući prepisci s SDSS- om koju je ogorčena “Naša stranka” stavila na svoje stranice. U dijelu pisma kojim “Naša stranka” daje prijedlog o zajedničkoj koaliciji stoji:

“Obraćam vam se kao predsjedniku Gradske organizacije SDSS-a Vukovar, u svojstvu predsjednika Gradske organizacije Naše stranke Vukovar s prijedlogom formiranja naše zajedničke liste za gradsko vijeće grada Vukovara i zajedničkog prijedloga kandidata za gradonačelnika grada Vukovara. Naš prijedlog ima svoj temelj u danom obećanju predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću od strane predsjednika SDSS-a, Vojislava Stanimirovića, predsjednika Naše stranke Jovana Ajdukovića, ali i od strane predsjednika SNV-a, Milorada Pupovca, koje su na sastancima održanim na poziv predsjednika Nikolića održanim u Beogradu 28.06.2013. godine i u Zagrebu, 30.06.2013. godine vrlo odgovorno dali”, stoji u dopisu Naše Stranke upućenom SDSS-u. Zanimljivim se također pokazao i sljedeći dio:

“Predlažem da iskoristimo povoljen politički trenutak vođen nespornom činjenicom da su Hrvati u gradu posvađani kao nikad prije! Ako objedinimo sve srpske glasove ili bar 2/3, pruža nam se jedinstvena prilika da nakon mirne reintegracije preuzmemo vladajući položaj u gradu Vukovaru. Svaki otpor ovom prijedlogu smatrat ću radom u korist štete za srpsku zajednicu u gradu Vukovaru. Ukoliko do ostavljenog roka ne dobijemo odgovor, smatrat ćemo da niste zainteresirani za predloženo i o tome obavijestiti za nas relevantne političke strukture u RH i Srbiji”, otkriva dopis ambicije Jovana Ajdukovića čiji se oštar tonSDSS-u nije svidio. Njihov odgovor stigao je u roku, ali je Ajdukovića i članove Naše stranke odgovor neugodno iznenadio:

“Premda vi niste stranka sa srpskim predznakom, mi smo bili spremni povesti načelan razgovor s vama, tj. predsjednik SDSS-a i predsjednik Naše stranke. Međutim, ovo vaše pismo kojim nastupate s pozicije ultimatuma bez pokrića bilo kakvim realnim argumentima, otklanja bilo kakvu mogućnost dogovora i ostavlja utisak da ste ovome pristupili samo kako biste ispunili formu i opravdali nečije očekivanje. Tome u prilog ide i formiranje vaše posebne liste za EU Parlament kako bi kandidatu koji ima podršku svih srpskih institucija i udruženja u RH te stratešku podršku matične države, oduzeli određeni broj glasova u korist nekog drugog!”

Pojednostavljeno, odbijanje SDSS-ovaca da Naša stranka uđe u koaliciju slatka je osveta zbog glasova koje je dio Srba dao Našoj stranci, a oduzeo Miloradu Pupovcu. Ova prijepiska otkriva da među srpskim strankama, osim što još uvijek ima raskola, apsolutno upravlja čovjek kojeg oni bespogovorno slušaju – Tomislav Nikolić.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.