Grgo Jelavic/PIXSELL

TOMISLAV NIKOLIĆ KAZNENO PRIJAVLJEN ZA RATNI ZLOČIN U HRVATSKOJ!

Autor: T. Budak

"Dana 19. veljače 2016. godine podnijeli smo državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića za ratni zločin koji je počinio u malom slavonskom selu Antinu. Tomislav Nikolić je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovale i paraformacijske postrojbe, takozvani „Beli orlovi“ kao dio vojnog krila Srpske radikalne stranke čiji je bio potpredsjednik, krajem listopada ili početkom studenoga 1991.godine, pri obilasku te para formacije, u mjestu Antin, izvršio ratni zločin", kazuje se u prijavi.

Nakon što je naš portal nebrojeno puta ukazivao na potrebitost procesuiranja srpskog predsjednika Tomislava Nikolića za ratni zločin u slavonskom selu Antin, kaznena prijava se konačno i dogodila.

Stvar u svoje ruke uzela je Udruga “Istinom protiv laži”:

– Dana 19. 2. 2016 godine podnijeli smo državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića za ratni zločin koji je počinio u malom slavonskom selu Antinu.

Tomislav Nikolić je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovale i paraformacijske postrojbe, takozvani „Beli orlovi“ kao dio vojnog krila Srpske radikalne stranke čiji je bio potpredsjednik, krajem listopada ili početkom studenoga 1991. godine, pri obilasku te paraformacije, u mjestu Antin, izvršio ratni zločin.

Naime, nakon što je slavio, uz objedovanje, piće i pjevanje četničkih pjesama, a da bi dokazao svoje velikosrpstvo, uzeo je od jednog pripadnika te formacije automatsku jurišnu pušku marke AK-47. te s istom ustrijelio najmanje deset starijih zarobljenih osoba (civila), a nakon toga ih nogom gurao u obližnji bazen.

Dokaze smo predali DORH-u, kaznenu prijavu proslijedili i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja ga namjerava pozvati uskoro u službeni posjet, medijima (baš nas zanima koji će smjeti objaviti) i Saboru od kojeg tražimo da Tomislava Nikolića proglasi personom non grata dok se ne utvrdi kaznena odgovornost za počinjenje navedenog djela.

Tražimo istinu na koju imaju pravo svi građani Hrvatske. Zločin je zločin, a ubojica je ubojica i svaki ubojica mora odgovarati ratni zločin kao što su odgovarali i mnogi Hrvati… Norac, Glavaš, slučaj Lora itd. – priopćenje je koje potpisuje predsjednica udruge, Željana Vrkić.




I Srbi tvrde, počinio je zločin!

Podsjetimo, niz je svjedočanstava koja Nikolića terete za gnjusan ratni zločin, a o kojima smo redovito izvještavali. Da je Toma Grobar osobno ukaljao ruke nad hrvatskim civilima, tvrdi se i u samoj Srbiji:

– Prisustvovao sam razgovoru Jovice Stanišića i Zorana Đinđića. Stanišić nam je rekao, ako hoćete da rasturite Radikale, imate neke informacije za Tomu Nikolića. Kažem mu: ‘nemamo ništa za Tomu’. On kaže: ‘kako nema, ima služba. Pa on je lično u selu Antin u zapadnoj Baranji poslije posjete tamo nekom dobrovoljačkom odredu Radikalne stranke, kad je on došao kao funkcioner, i kad su tamo, ono, ovo na ražnju, jagnjetina, ovo, ono… malo se napio pa uvečer da bi pokazao da je pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, njih jedno 10, ili 15, pobio i pobacao ih u bazen – kazao je bivši šef Đinđiđevog ureda za medije Vladimir Beba Popović na srpskoj televiziji.




Preživjeli Antinjani tvrde: “Nikolić je bio tamo, vidjeli smo ga!”

Iako Tomislav Nikolić tvrdi kako za vrijeme njegova boravka u Antinu nikome nije nedostajala dlaka s glave, činjenica je da je upravo u tom razdoblju u tom selu pobijeno 37 mještana. Oni preživjeli su ovu priču nanovo aktualizirali nakon što je Srbija za svoga novog predsjednika izabrala Tomislava Nikolića, njihova egzekutora. Evo što su tada rekli za hrvatske medije:

– Svo vrijeme okupacije proveo sam u Antinu. Četnici su mi tada izbili 12 zuba. Nikolića su vojnici jako uvažavali, ali svi oni koji bi mogli potvrditi da je on osobno sudjelovao u ubijanju staraca više nisu živi – kazao je prije dvije godine Tadija Milekić.

– Bio je Nikolić s njima, ali ja njih nisam pitala ni kako se zovu, ni što traže, tako da nisam ni znala tko je on. Kasnije su mi rekli da je to Nikolić, ali ja vam o njegovoj ulozi u to vrijeme nemam ništa posebno za reći. Nagledala sam se ja svega i najbolje mi je kada se ne moram toga sjećati, jer se odmah uzrujam. Bilo nas je 100-tinjak koji smo ostali u selu, kada su oni ušli, a onda su samo odjednom počeli nestajati. Ima ih dan-danas 17 koje nikada nismo našli. Ja sam našla svoju komšinicu mrtvu u podrumu, a jednog komšiju na bašči, ali nisam vidjela tko ih je ubio. Čak je tijelo komšinice nestalo, dok sam ja otišla prijaviti da sam je našla i nikada nije pronađeno – svjedočanstvo je tada 86-godišnje Rozalije Strinić.

Zločin u Atinu jedan je od najmanje istraženih zločina. Brojni ubijeni Antinjani još nisu pronađeni. Za njih 11, koji su mučeni i ubijeni u vikendici Ivana Matanovića Cara, a zatim bačeni u četiri metra dubok ribnjak iza vikendice, na ulazu u selu iz smjera Markušice, podignut je križ.

Pogledajte video u kojem Vladimir Beba Popović teško tereti Nikolića za kojeg tvrdi da ih je pobio i bacio u bazen, iako su leševi, zapravo, pronađeni u ribnjaku:

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.