fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

TOMAŠEVIĆEV ZAMJENIK POTVRDIO PLENKOVIĆEVE RIJEČI: ‘Da, obnova će trajati toliko, ako ne i više. Postoji veliko usko grlo’

Autor: Dnevno

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet gostovao je na N1 televoziji gdje je, među ostalim, govorio i o obnovi Zagreba.

Potvrdio je ranije izjave premijera Andreja Plenkovića da će obnova sigurno trajati više od deset godina.

“Možda pojedinačni slučajevi neće čekati toliko, ali obnova će sigurno trajati deset godina i više. To je dugotrajan, kompliciran i skup proces i građani moraju biti strpljivi”, objasnio je.

“Kuće su jednostavnije”

Ističe kako prije početka same obnove postoji niz predradnji koje treba obaviti.

“Imate prvo preliminarne preglede, pa detaljni pregled, pa skupljanje dokumenata, pa javnu nabavu za projektnu dokumentaciju, pa javnu nabavu za radove i to je sada za velik broj objekata napravljeno i postali smo svjedoci fizičke obnove i mislim da će to sada ići brže”, rekao je.

“S obiteljskim kućama je puno jednostavnija situacija, jer je vlasnička situacija jednostavnija. Upravo su složeni vlasnički odnosi ti koji usporavaju obnovu zgrada. Mora biti čista vlasnička struktura”, dodao je.

Usko grlo obnove

Rekao je i kako po njegovim informacijama više ne postoje kuće koje koje nitko nije obišao, a kao ih i ima, da se radi o izoliranim slučajevima.

“Sve predradnje su većinom obavljene, ali imovisnko-pravni odnosi su usko grlo i volio bih da u zakonu pokušamo tu stvar malo olabaviti. Koliko je meni poznato uskoro će početi stizati rješenja, ne samo za obiteljske kuće, nego i za zgrade. Bilo je nagoviješteno da će više desetaka višestambenih zgrada biti uključeno”, kaže Korlaet.
“Usko grlo su imovinsko-pravni odnosi koji su složeni. Morate imati uredne vlasničke papire, dok se to ne riješi ne možete aplicirati za sredstva. Navest ću primjer dvije zgrade, simbol neuspješne obnove u Đorđićevoj, tamo su stanari naprosto odlučili da to ne žele rušiti. Mislim da ta svetost privatnog vlasništva i taj imperativ da se to stavi ispred svega, nije dobar. Morala bi intervenirati država, a to zahtjeva izmjeni zakonskog okvira”, objasnio je.

Kada će biti useljive prve kuće?

Smatra kako bi prve kuće ljudi mogli dobiti kroz dvije ili tri godine.

“Rekao bih da projektanata ima dovoljno, a u mehanizaciji ćemo biti malo deficitarni, ali mi smo zemlja Europske unije, koja može napraviti i međunarodni poziv za izgradnju. Možemo napraviti i da se istovremeno radi pet kuća u jednoj ulici. Na zadnjoj koordinaciji između Ministarstva, Grada i Fonda bilo je riječi i o tome da se puštaju odluke za kuće u istoj ulici ne bi li se napravila racionalizacija, da se to ubrza”, objašnjava.

Govorio je i o situaciji u Gradu, kaže kako “nije bajna”.
“Neće biti jednostavno vratiti kredit ni covid pozajmicu koju smo dobili od Vlade i te štetne ugovore revidirati ili raskinuti. Dajemo sve od sebe, slabo spavamo, ali radimo. Došlo je čak 73 prijave za upravu Holdinga, to je lijepa i ohrabrujuća brojka. Radimo predselekciju, nismo dali rok za evaluaciju, ali to će biti kroz 3 tjedna do mjesec dana i vrlo brzo ćemo imati novu Upravu. Kroz nekoliko dana ide i natječaj za pet pročelnika”, rekao je Korlaet.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.