Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomašević uvodi dva nova predmeta u zagrebačke srednje škole: ‘To je ono što je potrebno ovom društvu’

Autor: Dnevno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u petak kako ove godine kreće pilot-projekt Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama, a najavio je i fakultativni predmet Škola i zajednica – ŠIZ.

“Iznimno sam sretan da idemo s dva programa u zagrebačke škole već od sljedeće školske godine. Vjerujem da će nakon ‘pilot školske godine’ u većem broju škola zaživjeti, posebice program ŠIZ jer je on fokusiran na aktivno promišljanje, demokraciju, sudjelovanje učenika u radu svoje škole, kao i lokalne zajednice, a to je ono što je potrebno ovom društvu. Prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave za sudjelovanje u pilot-fazi. ‘Mini pilotiranje’ bit će ove školske godine u nekoliko osnovnih škola, a u punom smislu u 30-ak škola tijekom sljedeće školske godine”, rekao je.


ŠIZ su koncipirali Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija, gdje se taj program već pilotira, te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

“To je fakultativni predmet koji je namijenjen učenicama drugih i trećih razreda srednjih škola sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen te će uskoro biti predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu kako bi vidjeli koliki je interes. Pilotiranje ŠIZ-a u većem broju srednjih škola bit će sljedeće školske godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji”, dodao je gradonačelnik.

Tomašević je najavio kako će Zagreb za oba programa financirati troškove stručnog usavršavanja nastavnika, troškove naknade za rad kada taj rad nije uklopljen u neposredan rad s učenicima, kao i ostale troškove za pilotiranje projekata. Za provođenje oba programa osigurana su dva milijuna kuna.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić rekao je kako se ŠIZ predaje na inovativan i drugačiji način i u odnosu na građanski odgoj i na školu u cjelini. ŠIZ kreće od toga da mladi trebaju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, poput društvene jednakosti, osobnih sloboda, pitanja kultura i medija, lažnih vijesti, zdravlja, migracija, generacija, urbanizma i stanovanja. Mladi potom trebaju istražiti problem iz različitih perspektiva, a zatim će imati priliku i boraviti na mjestu gdje se taj problem odvija. Na primjer, ako se bave problemom siromaštva u Zagrebu, to bi značilo da učenici mogu do 10 nastavnih sati provesti u pučkoj kuhinji.

“Cilj predmeta je da mladi ljudi predlože određena rješenja i da drže odgovornima one koji donose odluke”, objasnio je Jokić te je Tomaševiću zahvalio na hrabrosti što je spreman prihvatiti ovakav predmet u školama.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.