fbpx
Foto: Nova TV/PR

TOMAŠEVIĆ PRIZNAO: ‘Moguća su poskupljenja komunalija’, govorio o uhićenima u Zambiji

Autor: I.G.

Gradonačelnik Tomašević u četvrtak je nekoliko sati pomagao radnicima zagrebačke Čistoće i nosio njihovu uniformu dok su zajedno kupili smeće. Kako navodi, učinio je to kako bi bolje razumio njihov posao. Svjestan je, kaže, da će ga zbog toga svi uspoređivati s Milanom Bandićem, ali kaže kako on nije kao prethodnik.

”Ja nisam Milan Bandić koji je znao obući uniformu da bi učio radnike kako se radi. Ja sam ovdje da naučim.”, rekao je danas Tomašević.

Tomašević je sada rekao kako smatra da ”definitivno nije taj Milan Bandić” i to zato što je bio u civilnoj zaštiti u šatoru za vrijeme prvog zagrebačkog potresa ali i da je svoj politički put započeo upravo na odlagalištu Jakuševec. Na to je dodao: ”Ja se ne bojim zasukati rukave, ja ne fejkam.”


”Ako će se dogoditi, a neće, da će meni ljudi nositi radi izmjena prostornih planova torbe love u ured i ako ću živjet u penthouseu, a ne kao sad u stanu od 40 kvadrata, onda takve usporedbe mogu razumjeti. Ali to se neće dogoditi”, rekao je Tomašević.

Na pitanje odakle novac za povećanje plaća radnicima Čistoće, Tomašević kaže kako je pet zahtjeva odmah prihvaćeno. O ostalih šest zahtjeva će pregovarati. “Ne može se to preko noći, mi moramo izračunati što to znači za cijene komunalnih usluga. Moramo naći balans između cijene komunalne usluge za građane i plaća za radnike”, objasnio je.

O tome postoji li mogućnost da će se povećati cijena komunalija, navodi kako ta mogućnost – postoji. “O tome ćemo kad dođe vrijeme. Postoji ta mogućnost kao što postoji i povećanje cijene vode”, naveo je i dodao kako će povećanjem cijena krenuti u obnovu vodoopskrbne mreže. “Nemoguće je da imamo svaki tjedan tri magistralna cjevovoda koja puknu. Nijedan grad u Hrvatskoj nema takvu situaciju”, dodao je.

“Što se tiče cijena drugih komunalnih usluga, godinu dana ih nismo povećavali”, rekao je Tomašević i dodao da će povećanje ovisiti o pregovorima. “Ovdje se ne radi samo o Čistoći, ovdje se radi o tome kako sve ima lančanu reakciju na cijeli Holding. Sa sindikatima razgovaramo o materijalnim pravima u cijelom Holdingu. O tome ćemo razgovarati u sljedećih mjesec dana, ako treba i duže”, rekao je Tomašević.

Na pitanje je li tako teško upravljati Gradom, uzvratio je pitanjem – “koja politička opcija je u Hrvatskoj, ikada, u prvoj godini mandata dala 700 otkaza da spasi Zagrebački holding koji je bio na rubu propasti?” Navodi da je u Holdingu nekoliko stotina novozaposlenih. “Prioriteti su operativni radnici. U Čistoći ih i dalje ima premalo”, rekao je.

Koalicija s HDZ-om?

“U medijima se pojavilo da ovaj potpis koji sam stavio danas za ispunjenjem zahtjeva nema pravnu težinu jer nisam predsjednik uprave Holdinga. Upravo takvi navodi unose nemir među radnike i dolijevaju ulje na vatru posljednjih dana”, rekao je. “Moj potpis – ja sam u isto vrijeme Skupština Zagrebačkog holdinga. Neka se radnici ne brinu, moj potpis je obvezujući”, kazao je komentirajući navode oporbe da njegov potpis nije vrijedan. “Nema drugih načina za povećanje prihoda nego povećanje cijena”, dodao je.
“Što se tiče koalicije, potpisan je novi sporazum sa SDP-om, vjerujem da će dobra suradnja biti dobra i na parlamentarnoj razini nakon parlamentarnih izbora”, rekao je Tomašević. Sa SDP-om će razgovarati o povećanju cijena, navodi, kao što su razgovarali i o povećanju cijena vode.

O obnovi nakon potresa navodi da to nije u njegovoj nadležnosti. Na pitanje o tome bi li koalirao s HDZ-om, navodi da – ne bi.

Na pitanje o dobrim odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem navodi kako je to suradnja kakva bi trebala biti između svakog gradonačelnika i predsjednika Vlade.
“Oko stvari oko kojih moramo surađivati, moramo naći zajednički jezik”, dodao je Tomašević. “Naša odgovornost je da radimo ono što je dobro za građane”, objasnio je dodajući kako se u mnogim temama ne slažu i postoje tenzije.

U Zambiji je, uz ostale Hrvate, uhićen i vijećnik Možemo! Tomašević kaže kako uhićenog poznaje osobno. “On je jedan od 500 vijećnika u mjesnoj samoupravi, no poznajem ga osobno. Nisam bio s njim u kontaktu neko vrijeme, nisam htio komentirati tu temu da ne bi politizirao i na neki način ugrozio njegov položaj, ali i položaj ostalih sedmero koji su bili u pritvoru”, rekao je Tomašević.

“Moje osobno mišljenje je da, prema svemu što je do sada dostupno, su imali humane i plemenite razloge za posvojenje”, rekao je Tomašević. “Za sada nema ništa što bi dokazalo da su napravili nešto krivo. Sudske institucije i država trebaju to razjasniti i ako se dokaže da su napravili nešto krivo, onda će biti i sankcija u tom smislu”, zaključio je Tomašević dodajući kako je u ovoj situaciji pokazano kako je posvojeno 130 djece iz Zambije i da smo “imali mjesecima državne institucije koje su davale kontradiktorne izjave i da sustav nije posložen”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.