Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Tomašević pozvao Zagrepčane u Civilnu zaštitu: ‘Nadamo se da do velikih nesreća neće doći’

Autor: Dnevno.hr

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH, na Jarunu je organizirana manifestacija “Zajedno za otporniji Zagreb” na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Otkrio je kako je u metropoli oko 3000 pripadnika Civilne zaštite, koji su spremni za veće nesreće.

“Stalno se pripremamo za najgore i nadamo se da do velikih nesreća neće doći… U tom smislu pozivam sve građane da se učlane u Civilnu zaštitu”, pozvao je Tomašević, dodavši da će svi koji se učlane dobiti opremu kako bi u slučaju nesreće mogli odmah reagirati.

Prije nego što se počeo baviti politikom, istaknuo je, bio je volonter i član Civilne zaštite. Dodao je da je grad spreman za slučajeve velikih nesreća, jer nabavljaju opremu i stalno rade vježbe i simulacije kako bi provjerili kako sustav funkcionira. Tako je nedavno održana simulacija potresa jačeg od onog koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine. Zajedno s drugim gradskim i državnim službama Civilna je zaštita demonstrirala kako bi reagirala u slučaju oštećenja mostova.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Simulacija potresa

Zamjenik gradonačelnika, istodobno i načelnik Stožera civilne zaštite, Luka Korlaet tvrdi da u metropoli ima dovoljno skloništa za zbrinjavanje građana. Grad upravlja s 26 skloništa, a još 150 ih je u gradskim ustanovama. U privatnom vlasništvu je još 1100 skloništa.

Na manifestaciji “Zajedno za otporniji Zagreb” građanima je predstavljen simulator potresa, poplave i erozije tla, a hitne su službe pokazale kako provode spašavanje na vodi, pružanje prve pomoći, oživljavanje, ali i snalaženje u prirodi. Građani su mogli izmjeriti tlak i šećer te darivati krv.

(FOTO/VIDEO) Meteorolog iz DHMZ-a otkrio stiže li nam još oluja: ‘Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti’
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.