fbpx
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

TOMAŠEVIĆ NASAMARIO RADNIKE!? ‘Ljuti jer su naknadno shvatili da potpisana izjava nema pravnu težinu’; Hoće li opet u štrajk?

Autor: I.G.

Radnici zagrebačke Čistoće nakon četiri dana štrajka ponovo su počeli odvoziti prvo otpad vrtićima, školama i bolnicama, a onda su najavili i da će građanima. Međutim, pitanje je do kada će ovo primirje potrajati. Radnici su u međuvremenu shvatili da ono što im je potpisao gradonačelnik Tomislav Tomašević nema nikakvu pravnu težinu. Boje se da su opet izigrani pa se rađa i novo nezadovoljstvo koje bi moglo kulminirati novim štrajkom. Takvo što ni Grad, ni tvrtka, a ni građani ne bi lako izdržali.

Tomašević je stavio potpis na izjavu u kojoj im je potvrdio da prihvaća da se napravi sistematizacija radnih mjesta u roku od 30 dana, plaćanje koda 95 i kartice vozača, upute o izvođenju radnih operacija, bolja oprema i besplatni parking (koji već imaju), a da će sljedećih mjesec dana pregovarati sa sindikatima o povećanju osnovice od barem 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, vanjskom prijevozu od 100 posto, povećanju koeficijenata i dodatku na otežane uvjete rada. Dakle, obećao im je da će pregovarati, a to rade sa sindikatima još od prosinačkog prosvjeda i do danas nisu ništa ispregovarali.

“Radnici Čistoće Tomaševiću nisu ništa, a on je njima predstavnik vlasnika koji sjedi u skupštini društva u kojem oni rade. Poanta je da je on trebao doći njima i reći da je došao dati riječ, a ovakvu izjavu je trebao potpisati predsjednik Uprave društva. Tomašević jednostavno nema te ovlasti i ovo što je potpisao radnicima nije nikakva garancija”, rekao je za 24sata SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek. Dodaje kako je Tomašević odlaskom pred radnike zapravo kapitulirao.


Foto: Screenshot / 24sata

“Do jučer je govorio kako on nije Bandić i da neće sudjelovati i uplitati se u poslovanje gradskih tvrtki i da sustav želi vratiti u korito čime je aludirao da sve treba ići po proceduri. Međutim ovim potezom je sam sebe demantirao. Imao je godinu i pol dana da riješi ovaj problem, imao je i upozorenje u prosincu s prosvjedom radnika pa se postavlja pitanje kako će to sada preko noći riješiti”, kaže Petek. Smatra da je i otka trojici radnika koji je bio povod štrajku bila pretjerana reakcija.

“Do tih otkaza nije smjelo doći jer je privatna tvrtka na kraju preuzela taj otpad koji su skupljali snimljeni radnici što je dokaz da nije bilo toliko kontaminiran jer u protivnom tu plastiku ne bi preuzeli. A smiješno je slušati da će dovesti Filipince odnosno druge radnike jer tako ishitreno otpustiti ljude u trenutku kada ti se nitko ne javlja na oglas za posao je suludo i to zbog čega”, zaključio je Petek.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na sjednici zagrebačke Skupštine je napomenuo kako njegova potpisana izjava itekako zakonita jer po zakonu o trgovačkim društvima odluke skupštine su obvezujuće za upravu društva, a da on kao gradonačelnik predstavlja i skupštinu društva što znači da su za Zagrebački Holding njegove odluke obvezujuće. Ujedno je ujutro putem Facebooka poručio:

“Jutros sam bio na razgovoru s radnicima Čistoće, na njihov izravan poziv – dogovor je postignut i svi radnici su se vratili na posao i počeli s odvozom otpada. Razgovor s radnicima je bio iskren – hvala im na razumijevanju i strpljenju te što su bili doista konstruktivni i iskreni. Potpisao sam da se 5 od 11 zahtjeva radnika ispuni odmah, a da se o ostalih šest razgovara u idućih mjesec dana, počevši od sutra, i da se vidi kako se ti zahtjevi mogu ispuniti u što je veće mogućoj mjeri, a da to ne bude neodrživo za Zagrebački holding i Čistoću. To su naše iskrene namjere jer doista želimo da su radnici Čistoće zadovoljni, kako bi grad bio čišći i kako bi mogli odraditi veliki posao koji na njihovim leđima, posebice nakon novog sustava naplate odvoza otpada.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.