Davor Javorovic/PIXSELL

Tolušić: U Slavoniji ima spremnih i kvalitetnih europskih projekata

Autor: Hina

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem Tolušić je rekao da se ministarstvo želi otvoriti županijama i gradovima kako bi potaknuli projekte, u čemu svi moraju biti ažurni.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izjavio je u petak u Osijeku da do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju stoji 10,8 milijarda eura iz europskih fondova te kako očekuje da će dobar dio tog novca završiti u Osijeku i Slavoniji jer imaju spremne i kvalitetne projekte.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem Tolušić je rekao da se ministarstvo želi otvoriti županijama i gradovima kako bi potaknuli projekte, u čemu svi moraju biti ažurni.
Nema razloga da ovaj grad i županija, ali i cijela Slavonija, ne budu veliki korisnici tog novca, ne nužno ove godine, ali svakako u razdoblju do 2020., posebice u programu ruralnog razvoja te natječajima za poduzetnike, prerađivačku i prehrambenu industriju i poljoprivrednike, istaknuo je ministar Tolušić.
Poručio je kako od gradskih, županijskih i općinskih uprava očekuje maksimalni angažman, veća ulaganja u izradu projektne dokumentacije i bolju suradnju s mjerodavnim ministarstvima kako bi se, neovisno o političkim bojama, učinilo sve što je potrebno za razvoj Slavonije i Hrvatske.

Dodao je da će se kao ministar jednako brinuti za sve dijelove Hrvatske, ali mora imati osjećaj za lošije razvijene krajeve, među kojima je svih pet slavonskih županija.
Na novinarsko pitanje o smanjivanju broja županija, što je bila česta tema u predizbornoj kampanji, ministar Tolušić je odgovorio kako je njegovo stajalište i stajalište HDZ-a da su županije “ključan element u razvoju države”, da je “sustav od 20 županija pokazao puno više prednosti, nego mana” i da su, po njegovu mišljenju, županije “pokazale svoj smisao i kvalitetu”.
Stajalište HDZ-a je da županije treba jačati fiskalno, dati im više ovlasti i učiniti ih jačim, rekao je, dodajući kako nije bit u njihovu broju, nego u povećanju učinkovitosti i boljoj kvaliteti pružanja usluga građanima. “Ne mislim da ćemo ukidanjem institucija i otežavanjem života građanima nešto dobiti”, ocijenio je Tolušić.
Ponovio je kako je to njegovo stajalište i stajalište HDZ-a, a ono politike i koalicije će se vidjeti.
Gradonačelnik Vrkić rekao je kako od ministra Tolušića ne traži prednost za Slavoniju u njegovu ministarstvu, nego da Slavonija ima jednake uvjete za razvoj kao i drugi krajevi Hrvatske koji nisu bili pogođeni ratom.

Ocijenio je kako središnja vlast treba omogućiti ravnopravnu poziciju kad je riječ o pripremi projekata za novac iz europskih fondova, a gradska uprava “poduzet će mjere kako bi se pojačala gospodarska osnova te omogućila nova ulaganja i zapošljavanje, u čemu je nužno sinergijsko djelovanje s Vladom”.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.