Krunoslav Petric/PIXSELL

TODORIĆ: ‘TKO JE ZAUSTAVIO INDEX?’ Index ubrzo odgovorio ‘vjernom čitatelju’

Autor: dnevno.hr

Todorić objavio novi blog. Ovaj put dotakao se Indexa i teksta za kojeg tvrdi da je naglo nestao, iako je i dalje vidljiv. Objavu prenosimo u cijelosti, kao i odgovor index.hr-a Ivici Todoriću.

Ramljak je američkim strvinarima osigurao brzu zaradu

Piše: Oriana Ivković Novokmet

INFORMACIJA koju je danas objavio Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva i Telegramov kolumnist, dodatno je produbila sumnju u Ramljakove dilove s američkim strvinarskim fondom, s obzirom da je otkrio kako je Agrokor isplatio dio Knightheadovog starog duga preskupom kupovinom 100 milijuna eura obveznica.

>>Nakon Ramljakovog priznanja o sastanku s Knightheadom DORH mora ispitati njega i Dalić

U Agrokoru su na Indexov upit priznali da su isplatili Knighthead, čak i za veći iznos od 268 milijuna eura, ali tvrde kako nema riječi o privilegiranosti jer su isplatili stari dug svim kreditorima koji su sudjelovali u roll upu aranžmanu. Naime, priznaju da su 56 posto od 480 milijuan eura osigurali vlasnici obveznica.

To je novi moment u ovoj priči, ranije se komuniciralo da će se od ukupnog kreditnog aranžmana od milijardu eura, biti isplaćeni stari dugovi sudionicima roll upa, ali Ramljak nikada transparentno nije objavio da je on taj dug, i koliko točno kome – već isplatio. Sada smo doznali da je prezaduženi Agrokor posudio milijardu eura da bi odmah pola – vratio!

Podsjetimo da je točan sastav svih sudionika roll up kredita i dalje tajan, kao i točna brojka njihovog sudjelovanja u kreditu, pa tako i isplata starog duga.

Agrokor: Svima smo u roll upu platili stari dug

“Financijske i kreditne institucije i fondovi vlasnici obveznica u ovom su kreditu sudjelovali s ukupno 960 milijuna eura i u sklopu kredita svim su kreditorima – dakle i financijskim i kreditnim institucijama i vlasnicima obveznica – njihove stare tražbine, u iznosima s kojima su odlučili sudjelovati u novom financiranju, refinancirane. Dakle, svim kreditorima su stare tražbine zatvorene, ako se radilo o kreditima, ili otkupljene, ako se radilo o obveznicama i to njihovim novcem, čime je ukupan iznos od 480 milijuna eura postao novo zaduženje Agrokora s pravom prednosti namirenja.

Drugih 480 milijuna eura navedenog kredita je novac kojim su plaćena stara potraživanja dobavljača, pripremljena sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora koja bez novog zaduženja ne bi bila moguća”, odgovorili su u Agrokoru na Indexov upit.

Index je u potrazi za detaljima roll up kredita, nakon odbacivanja Sberbankove tužbe protiv Agrokora pokušao doći do rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu, koje nije dostupno javnosti. “To je bio izvanparnični postupak vezan uz izdavanje rješenja o privremenoj mjeri gdje ne postoji zakonska obaveza objavljivanja”; odgovorila je glasnogovornica suda na Indexov upit 25. rujna.

Sberbank: Ramljak je preplatio Agrokorove obveznice kako bi isplatili Knighthead

Mjesec dana kasnije, Goranko Fižulić danas je objavio tekst u kojem iznosi dijelove upravo te Sberbankove tužbe, iz koje je vidljivo da je Ante Ramljak kupio za 100 milijuna eura Agrokorove obveznice po nominalnoj vrijednosti, čime ih je 3,5 puta pretplatio u odnosu na tržišnu vrijednosti – kako bi isplatio dio starog duga Knightheada. Ono što su oni kupovali po 20 ili 30 centa za euro, vlada im je sada isplatila 100. Još će 104 dobiti, s kamatama za novih sto eura kredita, pa se zarada u ovom dilu s vladom američkog strvinarskog fonda penje i do 60 posto.

Rusi u svojoj tužbi navode kako s kupovinom obveznica nije bili upoznata Vlada, ni potpredsjednica Dalić, niti vjerovničko vijeće. To nam zvuči slabo vjerojatno, za razliku od činjenice da izvanredna uprava nije do sada obavijestila javnost o bilo kakvoj kupnji vlastitih obveznica. U Sberbankovoj tužbi, navodi se da članovi vijeća nisu dobili konačnu i potpunu verziju ugovora o kupnji što  upućuje na “prijevarno postupanje.”

Stari dug vratili, za novi dug osigurali prioritet

Ramljakov odgovor nije u skladu s njegovim izvješćem od 16. listopada u kojem kaže da je 80 milijuna eura, ostalo nepovučeno. A u svom odgovoru govorio o 480 milijuna eura.

Tko je sve uz Knighthead sudjelovao i s kolikim ulogom u roll up kreditu, Ramljak i Vlada još uvijek krije. No sada iz vlade tvrde da Knighthead nije bio privilegiran jer nije bio jedini koji je isplaćen za stari dug.

U čemu je onda štos, zašto je novac posuđen pa pola odmah vraćeno? Time je svježim kreditorima, na čelu s Knightheadom koji je osigurao 56 posto roll upa vraćen stari dio duga, i za razliku od drugih neće morati u nagodbi pristajati na otpise. A za novi kredit su osigurali prioritetnu naplatu, vraćat će im se s kamatom od 4 posto, i za to su stavili zalog na najvrednije nekretnine. Jasno je kakvu je korist imao američki strvinarski fond, no Ramljak bi morao objasniti kakav je bio interes vraćati stari dug odabranom dijelu financijskih vjerovnika.

On tvrdi da je to bio uvjet da dobije nužnih 480 milijuna eura, kojima su “plaćena stara potraživanja dobavljača, pripremljena sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora koja bez novog zaduženja ne bi bila moguća”.

I ne samo to –  Knighthead će po svoj prilici sudjelovati u nagodbi temeljem potraživanja u travnju, što znači da će imati glas “teži” 268 milijuna eura od stvarnih potraživanja. Naime, tražbine se prijavljuju prema stanju u travnju, pa će tako o nagodbi odlučivati i glasatii i oni koji su u međuvremenu uspjeli naplatiti stari dug.”

Odgovor index.hr-a:

Odgovor Ivici Todoriću, ‘vjernom čitatelju Indexa’

‘ČITATELJ Indexa Ivica Todorić na svom je blogu objavio bombastičan naslov “TKO JE ZAUSTAVIO INDEX? (samo 6 minuta nakon objavljivanja misteriozno nestao text)”, a u kojem donosi tekst koji ste imali priliku pročitati.
>> Ramljak je američkim strvinarima osigurao brzu zaradu

Nitko nije zaustavio Index već je zbog tehničke greške tekst kratko vrijeme bio nedostupan. Index nije jedan od medija kojeg je Todorić obilato plaćao pa da tekstovi o njemu nestaju.

Naime, toliko smo popularni da to nekad ne možemo podnijeti. Taj problem smo odmah riješili, a vjernom čitatelju Ivici Todoriću hvala na revnosti, ma gdje god bio.

Razumijemo, u svijetu cijenjenog čitatelja Todorića zaustavljali su se tekstovi i novinske rotacije. Ne i na Indexu. Molimo vjernog čitatelja da nam se javi da popričamo. Da se ne dopisujemo preko bloga.

Koristimo ovu priliku da Ivici ponudimo priliku za intervju. Gdje god bio, dolazimo.

Ubuduće, ako čitatelj Todorić primijeti neki problem tehničke prirode, molimo da se obrati na [email protected]

P.S. S obzirom na količinu pozornosti s kojom prati naš rad, htjeli bismo čitatelju Ivici poručiti kako nikako ne bi smio propustiti tek objavljeni članak Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem.’

LINK ODGOVORA INDEX.HR

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.