Marko Prpic/PIXSELL

Todorić potrošio preko milijardu kuna iz Agrokora na luksuzan život

Autor: N.K.

Ukupan iznos koji je potrošen na skrivenom računu je oko 2,2 milijarde kuna, a Ramljak tvrdi kako je pola tog iznosa potrošeno u privatne svrhe

Čini se kako je obitelj Todorić ipak koristila Agrokor i njegove tvrtke kao privatnu rezervu novca. To je vidljivo iz izvještaja revizije, a praktički je to potvrdio Ivica Todorić u svojoj objavi na blogu.

Novac je došao u dva navrata. Prvi je bio posudba Agrokora izravno Ivici Todoriću, u iznosu od 650 milijuna kuna, a drugi posudba njegovoj tvrtki Agrokor projekti od 192 milijuna kuna.

To znači kako je tvrtka kojoj je Todorić vlasnik posudila sredstva svojem vlasniku kako bi ju mogao kupiti. Ovakav način poslovanja podsjeća na privatizacije 90-ih godina, kada su dionice bile založene za novac, s kojim su se kasnije ponovno kupile. Na taj način su tajkuni preuzimali tvrtke bez da su uložili svoja sredstva. Novac nije vraćen, a vjerojatni ni neće biti.

Todorić je na ovu temu rekao kako Ramljak laže, te da taj novac nije on potrošio.

“Pozajmica od 650 milijuna kuna je otišla EBRD-u za isplatu njihova udjela kad su otkupljene dionice Agrokora”, napisao je Todorić u svojoj objavi.

EBRD (Europska banka za obnovu i razvitak) je prije 11 godina kupila oko osam posto dionica Agrokora, te osigurala 850 milijuna kuna za širenje tvrtke. S vremenom su počeli prodavati svoje udjele, po većoj cijeni. Do sada se smatralo kako je Agrokor kupovao ove dionice, ali sada je jasno kako ih je kupio Todorić s novcem tvrtke.

Slična stvar je i s 192 milijuna kuna za Agrokor projekti. Todorić je priznao kako je taj novac otišao na kamate kredita koji je dignuo za Mercator.

“Taj novac je transferiran za kamate. Dakle, ni jedan euro nije ostao na mojem računu”, izjavio je na blogu.

Ante Ramljak objasnio je kako je Todorić obećao ove pozajmice vratiti tako da Agrokor umjesto njega uzme buduću dobit. Problem je što dobiti nema, nego su stvoreni gubici.

“Pravo je prebačeno na njegovu nizozemsku tvrtku umjesto koje bi Agrokor trebao dobiti dividendu. Provjerili smo tu tvrtku, to je prazna školjka. Novac nikad neće biti naplaćen”, rekao je Ramljak. Ako su točni Ramljakovi izračuni, Agrokor je svaki mjesec omogućavao obitelji Todorić 15 milijuna kuna za kupovanje odjeće, putovanja, jahte, helikoptere, skupocjene ljetovanja…

Ove godine je otkriven jedan skriveni račun u Agrokoru koji postoji od 2010. godine, a troškovi tog računa nisu nikada bili vidljivi revizorima. Ukupno je preko njega potrošeno 2,26 milijardi kuna, a Ramljak je rekao kako je barem pola tog novca otišlo u privatne svrhe.

Neslužbeno se doznaje kako su u troškovima tog računa trošak jahte, helikoptera, skupocjena odjeća i obuća, kao i putovanja. Ivica Todorić imao je plaću oko 70 tisuća kuna, dok su njegovih troje djece imali plaće od barem 50 tisuća kuna. To im očito nije bilo dovoljno za luskuzan život koji su vodili.

Druga polovica od 2,2 milijarde kuna je otišla na navodnu pripremu izlaska tvrtki Agrokora na burzu. Novac je trebao biti vraćen tvrtki kada proda dionice na burzi. To znači kako je Agrokor potrošio preko milijardu kuna na Todorićev neuspješni pokušaj.

DORH je jučer samo priopćio da još uvijek radi na slučaju. Ovi troškovi samo su dio čudnog novčanog puta novca koji je odlazio iz Agrokora.

 

 

Autor:N.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.