fbpx
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

‘TO JE USTAVNO IMPOTENTNA IDEJA. RIJEČ JE O POPULIZMU NA 15. POTENCIJU’: Ustavni stručnjaci komentiraju MOST-ovu ideju za pokretanje referenduma oko covid potvrda

Autor: Ana Lonjak

Most je najavio da pokreće inicijativu prikupljanja potpisa za organiziranje referenduma protiv uvođenja covid potvrda kao uvjeta pristupa radnom mjestu i državnim i javnim institucijama.

“Inicijalni odbor zajedno sa pravnim stručnjacima već se sastao, a trenutno smo u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja. Uskoro ćemo vas obavijestiti o svim detaljima inicijative.  Most čvrsto staje u obranu ustavnih vrijednosti! Nećemo dozvoliti da se naša ustavna prava krše proizvoljnim odlukama Stožera koji djeluje kao parapolitičko tijelo”, objavio je šef Mosta Božo Petrov jučer navečer na društvenim mrežama.

Za komentar je li moguće da se dogodi referendum po tom pitanju, u slučaju naravno da se skupe potpisi, pitali smo ustavnog stručnjaka Matu Palića koji je vrlo jasno rekao –  ne može.

E, ne može

Sanjin Strukic/PIXSELL

“To je ustavno impotentna incijativa!”, jasno je poručio, dodavši da je to to pravno ustavno neizvedivo te da je riječ samo o jeftinom populizmu na 15. potenciju.

Naime kako piše u Ustavu članak 86. Hrvatski sabor može raspisati referendum o prijedlogu za pro­mjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga.  No, odluku o uvođenju covid-potvrda nije donio i nije u nadležnosti Sabora, nego je tu odluku donio Stožer te je to u njihovoj nadležnosti, a ne Sabora.

“Donošenje odluka Stožera civilne zaštite nije u nadležnosti Hrvatskog sabora. Dakle, ništa od toga. Ta ideja jednostavno  nije moguća. Sve odluke oko korone su u nadležnosti Stožera i tako je odlučeno jer je to puno efikasnije i brže nego da te odluke donosi Sabor, a samim time ideja o referendumu o toj temi je ustavno neizvediva i o samih početaka osuđena na propast”, jasno je poručio Palić.

Nema izvanrednog stanja u Ustavu

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jedan je od najcjenjenijih stručnjaka za tumačenje Ustava kao i jedan od autora prvog hrvatskog Ustava Branko Smerdel na samu Mostovu ideju je rekao da nema komentara, ali se osvrnuo na sam problem državnih referenduma u Hrvatskoj pa je ponovio svoje stajalište da u hrvatskom ustavnom sustavu, na državnoj razini, od 16. lipnja 2010. godine, uopće nema uvjeta za valjano referendumsko odlučivanje.

On smatra da dok je na snazi pravilo prema kojem se odluka na državnom referendumu donosi većinom onih birača koji su glasovali, takvi uvjeti ne postoje.
U javnosti se često spominjalo i govorilo da bi zbog korone trebalo biti proglašeno izvanredno stanje, a Smerdel to odbacuje, naglasio nam je kako u Ustavu namjerno nema mogućnosti uvođenja izvanrednog stanja, naglašavajući da izvanredno stanje nije proglašeno ni kada su padale bombe na Hrvatsku.

Smatra da ovako reguliran referendum je sredstvo manipulacije i nikako ne ispunjava svoju svrhu te samo nekima pruža mogućnost da koriste prilike, bolje rečeno neprilike koje se događaju oko nas, a u ovom trenutku riječ je o koroni.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.