fbpx
Screenshot/Novatv

‘TO JE IZUZETNO ZARAZNA VIRUSNA BOLEST’: Liječnik objasnio sve simptome majmunskih boginja koje su se pojavile u Europi

Autor: Dnevno.hr

U Europi i Americi pojavile su se majmunske boginje. U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a sumnja se na zarazu kod još 15 osoba. U Americi je jedan zaraženi, a u Velikoj Britaniji sedam. Španjolske zdravstvene vlasti izdale su i upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja. Danas je otkriven i prvi slučaj u Italiji, još na dva se sumnja.

“Ovo je prilično alarmantno s gledišta javnog zdravlja i nešto što stvarno trebamo uzeti u ruke i iskontrolirati što je brže moguće. No, nema potrebe za panikom. Ovo se neće širiti i ući u opću populaciju i uzrokovati epidemiju kao što je slučaj bio s korona virusom”, kaže Jimmy Whitworth iz Londonske škola higijene i tropske medicine.

“Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti puteva prijenosa. Uzročnik je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodavcima. Tako je prisutan, a onda se može prenijeti i na ljude”, rekao je dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević’ za Novu tv. Objasnio je da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, putem tjelesnih tekućina, odnosno spolnim odnosom.


“No mogući su i drugi načini prijenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odjećom itd.”, objašnjava liječnik.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, rekao je: “To je nešto na što će odgovor morati dati javnozdravstveni sustav, prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući prije svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama.” Vrijeme od kontakta s virusom do bolesti je 10-ak dana.

“Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opće simptome gdje vi ne možete znati o čemu se točno radi. To su povišena temperatura, opća slabost, bolovi u cijelom tijelu, spominju se čak i povećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negdje nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip temeljem kojeg se u ovo doba treba posumnjati u jednu ovakvu bolest”, objasnio je.

“Kao i s COVID-om, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvidjeti. Ono što može biti na neki način utješno, to je da za sada nemamo prevelik broj slučajeva. Svi oni za koje znamo da su se pojavili, stavljeni su u izolaciju, njihovi kontakti su kontaktirani”, kazao je liječnik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.