Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘TO JE BALETANSKI KIČ!’ Puhovski već hvali jedan od prvih Milanovićevih poteza: Napravio je isto što i Mesić

Autor: Iva Međugorac

Jedna od prvih odluka novog predsjednika Zorana Milanovića jest ona da upečatljive crvene odore Počasno-zaštitne bojne odlaze u povijest. U skladu s time, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske u svojim svečanim odorama, na njegovoj inauguraciji, postrojili su se posljednji put, i to za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Inače, Počasna predsjednička garda, prvi se puta javnosti predstavila na povijesnoj smotri Zbora narodne garde na stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici u svibnju 1991. godine. Ceremonija velike smjene Počasne straže zatim se počela održavati ispred Banskih dvora te je ubrzo postala turistička atrakcija. No, postrojbu raspušta i uniforme umirovljuje bivši predsjednik Stipe Mesić, nazivajući to bespotrebnim i smiješnim. Pod novim je imenom Počasna bojna, zajedno s prepoznatljivim odorama, ponovno uspostavljena nakon 11 godina, ali Milanović odlučuje poslati ih u prošlost.

“To je baletanski kič kojim je Tuđman pokušao ublažiti svoj militarizam. Milanović valjda smatra da sada nema tog militarizma pa nema ni potrebe za kičem. Tuđman je uvođenjem počasnih odora i stvari poput čuvara državnog pečata pokušao izmisliti tradiciju koju Hrvatska nema”, komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski, dok s druge strane, dio javnosti već sada negoduje, jer kažu kako se radi i o tradiciji, i o turističkoj atrakciji koje se nije trebalo odreći.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.