Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Tko su zapravo Šukerovi ljudi koji su uzeli premije od Svjetskog prvenstva? Šokirat će vas što im je zajedničko

Autor: Iva Međugorac

Gdje su HDZ-ovci, tu je i novac, tako bi se nekako moglo sažeti ono čemu javnost svjedoči nakon povijesnog uspjeha Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, koje je obogatilo blagajnu Hrvatskoga nogometnog saveza. Bonuse za srebrnu medalju, sasvim opravdano, dobili su naši nogometaši koji su ostavili srce na terenu. No, pozamašne svote kapnule su i članovima Izvršnog odbora HNS-a, njih 16 je nakon Svjetskog prvenstva u dalekoj Rusiji zgrnulo 3,188.000 kuna neto. Dakako, puka je slučajnost da su tri člana izvršnog odbora HDZ-ovi načelnici, koji vrlo zorno oslikavaju kako je teorija jedno, a praksa nešto sasvim drugo, jer nije tajna da je čelni čovjek HDZ-a donedavno najavljivao kako politiku treba razdvojiti od sporta.

Da mu to baš i nije pošlo za rukom, potvrđuju i načelnici Šuro Bukvić iz općine Lukač, njegov kolega Nenad Horvatić koji je na čelu Ljubešćice te HDZ-ovac Slavko Prišćan, načelnik općine Rovišće, čije imovinske kartice jasno otkrivaju da su od sportskih djelatnosti uprihodili pozamašne iznose. Bukvić se tako obogatio za 196.400 kuna, njegov kolega Horvatić za 197.644 kuna, a Prišćan za 198.132 kune. Osim ovih pozamašnih iznosa, njih trojica zapravo imaju još dodirnih točaka: godinama upravljaju svojim lokalnim sredinama, ali godinama sjede u lokalnim nogometnim savezima te ih je 2017. godine posjetila sportska inspekcija koja im je zabranila rad u izvršnim tijelima nogometnih saveza zato što su bili politički dužnosnici. Iz nekog, samo HNS-u i Šukeru znanog razloga, ta je zabrana ignorirana pa je vrlo brzo nakon nje osnovan Savjet Izvršnog odbora HNS-a, a u članstvu sjedi – tko drugi nego ova tri HDZ-ovca. Riječ je inače o odluci na koju je potpis u svibnju 2017. godine stavio osobno Šuker, a u članku 8 u njoj se definira da članovi Savjeta nemaju pravo glasa na skupštinskim i sjednicama Izvršnog odbora, dok su u protokolarnom smislu izjednačeni s članovima Izvršnog odbora.

Tu saga, međutim, ne staje, već se iduće godine Horvatić javlja Povjerenstvu Nataše Novaković propitkujući potencijalni sukob interesa zbog rada u Savjetu, gdje zapravo saznaje da nije u sukobu interesa jer posao koji obavlja zapravo predstavlja sportsku, neprofitnu djelatnost. Horvat je lani u kolovozu izabran u Izvršni odbor HNS-a, ali mandat promptno stavlja u mirovanje i počinje s radom u Savjetu, za što dobiva naknadu koja se navodi u njegovoj imovinskoj kartici, ali paralelno s time upravlja županijskim nogomentnim savezom u Varaždinskoj županiji te vodi općinu Ljubešćice za naknadu od 10 tisuća kuna mjesečno. Prišćan je pak član Savjeta HNS-a, kojemu je sportska inspekcija zabranila rad u izvršnim tijelima. Taj bivši nogometni sudac ujedno je i trener, a predsjeda Županijskim nogometnim savezom, te je u drugom mandatu u IO-u HNS-a. Iz toga proizlazi da ne samo da je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, već i na onom prethodnom u Brazilu. Bukvić je pak veliki simpatizer premijera Plenkovića, koji je na čelu općine Lukač te sjedi u IO-u HNS-a. I kako god da čovjek okrene, biti u HDZ-u očito se prije ili kasnije isplati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.