fbpx

Tko su zapravo članovi Nadzornog odbora HRT-a?

Autor: dnevno.hr

Iako je vanjska članica Odbora za medije Jelena Berković predložila da se biografije novih članova Nadzornog OdboraHRT-a objave na saborskim web stranicama, prijedlog nije prihvaćen. Pročitajte osnovne informacije o njima.

Silvija Luks Kalogjera je predsjednica, a Željko Čagalj, Ante Žigman i Orsat Miljenić članovi Nadzornog odbora HRT-a, odlučio je danas Hrvatski sabor, prihvativši prijedlog Odbora za medije.

Novi članovi trebaju zadovoljavati odredbe novog Zakona o HRT-u koji propisuje da jedan član mora doći iz redova parlamentarne manjine, najmanje dva člana NO-a moraju imati najmanje po deset godina radnog iskustva iz područja financija, a jedan član mora imati najmanje deset godina radnog iskustva iz područja djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije ili radija.

No biografije kandidata za NO, unatoč prijedlogu vanjske članice Odbora za medije Jelene Berković, nisu objavljene na saborskim web stranicama, što su podržali i oporba i vladajući.


Silvija Luks

Silvija Luks bila je dugogodišnja novinarka i dopisnica HTV-a iz Pariza te diplomatkinja sa karijerom duljom od četiri desetljeća. Kao novinarka počela je raditi još davne 1964. na Radio Zagrebu, a tri godine kasnije prešla je na Televiziju Zagreb. Novinarka koja se najviše isticala zbog odličnog znanja francuskog jezika i odličnih intervjua ubrzo je postala zvijezda Televizije Zagreb. Kajem šezdesetih te u sedamdesetima Silvija Luks imala je svoju emisiju ‘Nasamo sa svima’, a u to vrijeme bila je u braku s Obradom Kosovcem. U samo središte pozornosti dolazi početkom devedesetih kada je s Goranom Milićem osnovala provladinu televiziju Yutel, međutim još ju je u lipnju 1991. napustila a potom počela raditi u diplomaciji. Bez diplomatske putovnice Luks je ostala 2000. godine te se vratila na HTV. Dobitnica je odlikovanja Viteza reda za nacionalne zasluge od francuske države, a vlasnica je i novinarske nagrade ‘Marija Jurić Zagorka’. Intervjuirala je mnoge državnike od kojih Carlu Del Ponte smatra najtežim sugovornikom, a najugodniji joj je u sjećanju ostao Jacques Chirac.

Ante Žigman

Ante Žigman bio je državni tajnik u Ministarstvu financija (2006.-2007.), pomoćnik ministra financija (2004.-2005.), pomoćnik ministra u zavodu za makroekonomske analize i planiranje (2004.-2008.), državni tajnik Ministra financija (2005.-2008.) te član upravnog odbora Umirovljeničkog fonda (2006.-2008.). Također bio je član uprave u Reffeisen consultingu, Partner Banci, HPB-u i Hž Infrastrukturi. Rođen je u svibnju 1972. u Zagrebu. Govori engleski i njemački.

Orsat Miljenić

Orsat Miljenić je diplomirani pravnik koji je gradio svoju profesionalnu karijeru u diplomaciji, a poslije i u odvjetničkim vodama. Diplomirao je 1993. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u zagrebu , a iste godine je položio državni ispit diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova. Pravosudni ispit položio je 2000. Karijeru je započeo kao volonter na Općinskom sudu u Zagrebu. Godine 1996. se zaposlio kao stručni savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova, odakle odlazi na diplomatsku dužnost u Veleposlanstvo RH u Nizozemskoj. Po povratku iz Nizozemske 2000. odlazi na dužnost predstojnika Ureda Vlade RH za suradnju s Međunarodnim sudom pravde i međunarodnim kaznenim sudovima. Godine 2002. prelazi u Ministarstvo europskih integracija, prvo kao pomoćnik, a zatim kao zamjenik ministra gdje je radio do 2004. kad otvara odvjetnički ured.
Od rujna 2004. licencirani je lobist Zaklade za promicanje gospodarskih interesa u Europskom parlamentu.

Govori engleski i francuski jezik.

Željko Čagalj
Poput svog kolege Željko Čagalj je također diplomirani pravnik koji je početkom devedesetih radio u Sekretarijatu za upravne poslove u osječkom Izvršnom vijeću. Nakon toga je dva mandata proveo na mjestu intendanta osječkog HNK. Prema poznatim informacijama, s toga mjesta ga je maknuo Branimir Glavaš. Karijeru je nastavio kao odvjetnik u Muzeju Slavonije za čije mjesto navodno može zahvaliti Vladimiru Šeksu kao i za poziciju na mjesto direktora Bizovačkih toplica gdje je radio od 2008. godine.


U nadzornom odboru HRT-a Luks, Čagalj, Žigman i Miljenić

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.