Foto: Ranko Suvar, Ivan Klindic, Zeljko Puhovski / CROPIX

Tko su i čime se bave djeca hrvatskih tajkuna? Jedna od njih je među najbogatijim Hrvaticama

Autor: Iva Međugorac

Nedavno je beogradski poslovni magazin Nedeljnik objavio popis najbogatijih ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, a njihov ekspertni tim na vrh ljestvice kao najbogatijeg poduzetnika u regiji naveo je Dubravka Grgića. Ovaj je hrvatski poduzetnik poznat i kao regionalni kralj osiguranja te kao najveći pojedinačni suvlasnik Koncerna Agram koji shodno tome rukovodi vodećom osiguravajućom kompanijom vrijednom 2,84 milijarde eura. Godinama je Grgić u braku sa suprugom Mladenkom, a supružnici Grgić poznati su i po tome što su karijeru započeli kao odvjetnici u društvu Dubravkova oca u Ljubuškom iz kojeg su se preselili u Zagreb.

Rijetko Grgići istupaju u medijima, no jedne prilike otkrili su kako će se u budućnosti njihovo poslovno carstvo naći u rukama njihove troje djece. Najstariji je nasljednik obitelji Grgić njihov sin Mirko pravnik koji se odmah po završetku studija završio u očevom Eurohercu.

Mladi se Grgić u ožujku 2013.godine našao u središtu skandala nakon što je s pozicije stručnog suradnika u koncernu Agram odgovorio na mail djevojke koja je tražeći posao u Zagrebu naletjela na nemoralnu poruku koja joj je poslana sa službenog e-maila Mirka Grgića u kojem je bio naputak kako bi trebao izgledati njen životopis koji bi osim stručnih referencija i dokaza o stečenom iskustvu trebao sadržavati i golišave fotografije.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Djevojka progovorila o neugodnom iskustvu

”Grgića sam susrela u jednom kafiću gdje sam bila u društvu bratića. U kurtoaznom razgovoru rekla sam da tražim posao, na što se on sam ponudio da i ja i bratić dođemo na razgovor – bratić za praksu, a ja za eventualni posao. Zajedno smo otišli na razgovor i odnijela sam mu životopis. Tada mi je nabacio neke seksualne aluzije, ali nisam tome davala neko značenje. Mislila sam da je riječ o zafrkanciji jer smo generacijski bliski”, pričala je prije desetak godina šokirana djevojka za Večernji list dodajući da ju je nakon odlaska šokirao mail kojega je dobio. Uz isprike što joj ga šalje u poruci je priložio životopis druge djevojke kojega su pratile gole fotografije u raznim pozama. Da je mail poslao Grgić je osobno potvrdio u razgovoru za Večernji dodajući da ga djevojka nije trebala otvarati ako joj se ne sviđa.

”Ona je mlada cura i to je bila zezancija. Već sam imao neugodnosti jer se volim tako zafrkavati. Ljude zapošljavamo na natječajima i tražimo stručnost, a za nju sam mislio da je cura koja se voli zezati”, izjavio je Grgić koji je u medijima istupao tvrdeći i da je oduvijek znao kako će raditi u obiteljskoj tvrtki iako ga roditelji nikada nisu tjerali da radi za njih dok je majka Mladenka svojevremeno u intervjuu za Nacional tvrdila kako se nikada nije bojala da će njena djeca skrenuti u razuzdan život što se zna dogoditi djeci imućnijih roditelja.

Mirko Grgić danas se rijetko medijski eksponira, a u medijskom prostoru vrlo se rijetko pojavljuje i njegova sestra Renata Grgić Tolj koja je zaposlena u Odvjetničkom društvu Grgić&Partneri. Kako se na internetskim stranicama Društva navodi Grgić Tolj je ondje zaposlena još od 2007.godine te se bavi građanskim pravom, odnosno naknadom štete što je bio logičan slijed nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu poslije čega je doktorsku disertaciju obranila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Da očevu poziciju u koncernu nikada nije koristila pričala je pak svojedobno najmlađa Grgoćeva kćerka Matea.

Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Nikada nisu imali povlastice

“Sjećam se kako sam jednom išla osigurati auto u Jadransko osiguranje i čekala u redu kao svi ostali klijenti. Prilikom davanja podataka za policu osiguranja službenik me pitao jesam li u rodu s vlasnicima. Kada sam mu rekla da sam njihova kći, zbunio se i prilično uznemirio. Nakon što mi je potvrdio policu, autom sam se vraćala kući te me zaustavio policajac. Pošto sam mu predala dokumente, ljutio se što nisam osigurala auto. Čovjek na šalteru mi je zaboravio osigurati auto zbog straha od mog imena”, kazala je tada Matea Grgić koja je zaposlena u očevom koncernu te se baš poput ostatka obitelji drži podalje od medija.
U središtu medijske pažnje godinama su zato djeca Ivice Todorića, a posebnu pažnju i nakon sloma očeva koncerna privlači Iva Todorić koja iza sebe ima brak s Hrvojem Balentom za kojeg se udala početkom 2000-tih. Jedno se vrijeme nedugo nakon razvoda pisalo da je Iva u vezi s tajanstvenim Nikolom iz Beograda s kojim se zaručila, ali ona je to sve demantirala naglašavajući da više nisu zajedno. Nije poznato čime se Iva danas bavi premda je poprilično aktivna na društvenim mrežama, međutim poznato je da je Todorićev sin Ante i danas uspješan poduzetnik koji je u biznis uplovio s novom partnericom poduzetnicom Petrom Kaćunkom s kojom vodi Regent Real estate Agency koja se bavi nekretninama.

Fešta u Kulmerovim dvorima: Najmlađi sin Ivice Todorića krstio dijete, ponosna teta otkrila dio raskoši
Najmlađe Todorićevo dijete sin Ivan preuzeo je suvlasništvu u agenciji Kokoš i jaje te prije par godina pokrenuo tvrtki MMMI unutar koje posluju četiri brenda – Good Food, Purple Monkey, 4Burgers i SOho. Todoriću se lani u suvlasništvu tvrtke pridružio Martin Kutsceher i tvrtka TLB Sieben s 12,5 posto suvlasništva, te Stefan Sutter i tvrtka Sonoma Realty s 20 posto suvlasništva, a Jutarnji je pak ljetos pisao kako unutar grupacije posluje 14 poslovnica no najavljivali su otvorene Purple Monkeya na Vrbanima u Point centru te širenje Good Foda i na kvart Maksimir.

Foto: Instagram

Vlahovićeva kćer najbogatija Hrvatica

Uspješne karijere daleko od očiju javnosti grade i kćeri poduzetnika Ante Vlahovića. Njegova kćerka Ines Vlahović Mazinjanin pojavljivala se na listi najbogatijih Hrvatica, a trenutno stoji da je kći vlasnika Adris Grupe arhitektica zaposlena u studiju za arhitekturu i urbanizam 3LHD koja je na Forbesovu listu dospjela zahvaljujući ocu koji joj je baš kao i njenoj sestri Tei Silviji darovao 3,5 posto Adrisovih dionica. Druga kćer Tea spominjala se kao pobjednica marketinškog festivala Dani komunikacija u Rovinju, a onda se pisalo kako je Tea marketing završila na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te se spominjalo da je zaposlena u agenciji Bruketa&Žinić.

Pisalo se u medijima podosta o Luki Rajiću, sinu poduzetnika Luke Rajića i Borne Kotromanić no posljednjih par godina Rajić mlađi u medijima se rjeđe pojavljuje iako se nedavno saznalo da je postao otac. Nekadašnji kralj mlijeka svoje sinove minimalno dva puta godišnje časti luksuznim putovanjima na kojima im se dakle osim njegova imenjaka Luke pridružuju i druga dva sina Borna i Fran. Pisalo se tada i o tome kako Luka Rajić mlađi na društvenim mrežama pozira sa snopom novčanica hvaleći se zlatnim satovima ROlex i bocama Dom Perignona.  Sin Fran smatra se najpovučenijim članom obitelji Rajić, a on je s ocem godinama živio u Švicarskoj gdje se i školovao, no i on se baš poput brata Borne znao pohvaliti fotografijama koje pokazuju njihov raskošan stil života.

Niti se previše hvale, niti se previše eksponiraju status je to koji prati kćeri pokojnog Dragutina Drka, Tamaru Drk-Vojnović i njenu sestru Dubravku Drk-Mravlinčić koje su poslije očeve smrti naslijedile po 9.275 dionica varaždinske Vindije odnosno 11,97 posto udjela u vlasništvu ove varaždinske prehrambene kompanije u kojoj je pet dionica manje dobio Drkov sin Nenad.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Tedeschijev sin u braku je s Nikom Perenčević

Sin predsjednika Uprave i većinskog vlasnika Atlantic grupe Emil Tedeschi mlađi pažnju je privukao kada se koncem ožujka 2019.godine u Malom Lošinju vjenčao sa Nikom Perenčević, s kojom je u međuvremenu dobio sina. Emilu je to inače prvo dijete dok njegova 17 godina starija supruga iz propalog braka ima tri kćeri. Baš poput supruga Emila i Nika spada u skupinu imućnih nasljednica pošto je riječ o kćeri jednoga od najbogatijih Hrvata Mihajla Perenčevića koji je izgradio uspješan biznis po Londonu, Los Angelesu, ali i po Rusiji sa čijim je predsjednikom Putinom godinama povezivan.

U Rusiji je iznimno važan poduzetnik, ali i u Zagrebu posjeduje luksuzne vile za svakog člana svoje obitelji. I njegova supruga Sonja Perenčević ima se čime pohvaliti pa je tako poznato kako ne Beverly Hillsu posjeduje niz nekretnina među kojima je i restoran Dan Tana’s. Tedeschijeva kćerka Liza nešto je tajanstvenija od svojeg brata, no ipak se znade da je riječ o uspješnoj arhitektici koja je pažnju privukla dizajniranjem stana u New Yorku o čemu je pisao i ugledni Vogue.

ŠIRI SE DINASTIJA: Emil Tedeschi postao djed, iznenadit će vas ime njegova prvog unuka!

”Gradim vilu na Tuškancu za sina koji ima troje djece”, nedavno je u razgovoru za Jutarnji otkrio našički poduzetnik Ivan Ergović predsjednik uprave tvrtke Nexe u kojoj karijere grade tajanstveni sinovi ovog poznatog tajkuna. Na relaciji od Zagreba, do Londona pa sve do Azurne obale živi pak Lena Končar, kćer poduzetnika Danka Končara koja široj javnosti nije pretjerano poznata što se ne bi moglo reći za njenog sina Nenada koji je povezivan i sa očevom tvrtkom Kermas energija. Nasljednike ima i jedan od najbogatijih Hrvata Branko Roglić pa je tako njegov sin Stjepan u Nazornom odboru Orbica u kojem je karijeru počeo početkom 90-tih. Na poziciji direktora u očevoj tvrtki Orbico Zagreb nalazio se od osnutka, a potom je bio i financijski direktor Orbico grupe.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zubak je bio najpoželjniji neženja

Inače je diplomirani ekonomist koji se školovao na splitskom Ekonomskom fakultetu te je ujedno i potpredsjednik Vijeća AmCham Hrvatske, ali i počasni konzul Rumunjske u RH. I njegov brat Josip Roglić godinama je uključen u rad očeve kompanije, a otac Roglić svojedobno je izjavio da će profit dijeliti popola, ali da šef ipak može biti samo jedan. Sin vlasnika Plodina Mile Ćurkovića Luka predsjednik je Nadzornog odbora u očevom poslovnom carstvu, ali se poput sinova Roglić u medijima ne eksponira, što se ne bi moglo reći za sina poduzetnika Pave Zubaka.

Koncem siječnja 2023. godine poduzetnik Ivan Zubak privukao je pažnju nakon što se saznalo da je zaprosio odvjetnicu Elizu Bartolić. Prije toga saznanja Zubak mlađi slovio je za najpoželjnijeg hrvatskog neženju koji karijeru gradi kao predsjednik Uprave Zubak Grupe. Njegova je odabranica inače kćer uspješnog odvjetnika Nikole Bartolića, a Zubak se u medijima spominjao i zbog ljubavi s poznatom voditeljicom Tatjanom Jurić s kojom je zakazao čak i svadbu, međutim taj plan nisu uspjeli realizirati, baš kao što Zubak nije uspio održati vezu s Dorom Hanžeković dobrom prijateljicom njegove današnje odabranice.

Do zaruka je Ivan živio u svojem stanu na Maksimiru, ali kada se odlučio na proširenje obitelji tada je navodno kupio nekretninu u centru Zagreba. I dok su mediji pisali o Ivanovim ljetovanjima na jahtama, on je poručivao kako mu je cilj zasnovati veliku obitelj poput njegove što bi mu trebalo poći za rukom s Elizom koja je nedavno zastupala Milana Popovića u sporu sa Severinom. Inače je Zubak mlađi vrlo blizak i sa svojom sestrom Žaklinom Trbović koja je također članica Uprave Zubak grupe u kojoj je upoznala i svojeg supruga Dimitrija s kojim se pred stotinjak uzvanika vjenčala u zagrebačkoj Esplanadi.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Žužulova uspješna kćer

Ana Volk jedina je od triju kćeri hotelijera Jake Andabaka koja je o svojoj karijeri javno progovarala pa se tako saznalo da je ova majka troje djece poduzetnički projekt pokrenula i tijekom porodiljnog dopusta. Ana je završila ekonomiju u Beču, a nakon toga poslovno iskustvo stjecala u očevom hotelijerskom biznisu u Bluesun Hotel & Resorts gdje je kao članica uprave bila zadužena za prodaju, marketing i uspostavu rezervacijskog centra. Za razvoj posebnog načina reklamiranja putem društvenih mreža koji je bio dobila je i nagradu, a zapazio ju je čak i Facebook nakon čega se upustila u poslovni projekt pokrećući s najboljom prijateljicom, dermatologinjom Majom Kolić Polikliniku Estera.

Poznati poduzetnik ima još tri kćeri Ivanu, Sanju i Niku, no one se rijetko pojavljuju u medijima. I o kćerkama slavonskog kralja šećera Marka Pipunića ne zna se previše. Otkrio je tek jedne prigode kako se starija kćerka školuje u Njemačkoj. Diplomirana glumica Ana Marija Žužul koja je uz to dokrandica na Filozofskom fakultetu i kreativna direktorica u Školskoj knjizi kćer je poduzetnika Ante Žužula koja je ujedno i osnivačica kulturnog eventa More knjiga. Najmlađa od troje djece vlasnika Školske knjige Akademiju dramskih umjetnosti završila je u roku te glumila u kazališnim predstavama Šest lica Borongaja, Banket blitvanski, Crno-bijeli svijet i Prava žena, a osim toga ona je i osnivačica umjetničke organizacije Odeon Art.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Iva Pripuz preuzela moćnu kompaniju

Samozatajna i imućna jest i kćer zagrebačkog kralja otpada Petra Pripuza Iva Pripuz-Špekuljuk kojoj je otac Petar upravljanje C.I.O.S grupom prepustio uoči svojeg 65. rođendana. Osnivač i vlasnik kompanije tada se odlučio povući u mirovinu, a mlada nasljednica u očeve je poslove i više nego dobro upućena. Grupacija koju je preuzela posluje još od početka 90-ih te se danas smatra vodećom u regiji u sektoru gospodarenja otpadom jer posluje i u susjednoj BiH i Srbiji.

Članice ove grupacije godišnje skupe i obrade oko 840 tisuća tona otpada te konsolidiraju prihode veće od 1,4 milijarde kuna. Karijera ove diplomirane ekonomistice u obiteljskoj tvrtki počela je kad je imala samo 24 godine, te je prošla razne pozicije. Jedno je vrijeme bila članica Uprave za financije, računovodstvo, kontroling i planiranje, dok danas u očevoj tvrtki vodi glavnu riječ. Za razliku od ambiciozne Ive koja se u medijima nikada nije povezivala s kontroverzijama i mladenačkim nestašlucima, Pripuzov sin Ivan spominjan je zbog prometne nesreće, ali i incidenta izazvanog u jednom vodičkom klubu, gdje je bio u društvu srpske starlete Soraje Vučelić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.