Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

TKO ŠTITI OBERSNELA? Konkurent pobrojao sve ‘projekte’ u kojima je izvlačen gradski novac

Autor: Iva Međugorac

Nije baš mlada, ali je svakako jedna od nada. Sažeti bi se tako mogao posljednji angažman dugogodišnjeg riječog gradonačelnika, SDP-ova Vojka Obersnela, koji će se naći na saborskim listama svoje stranke za nadolazeće parlamentarne izbore.

Dok se Obersnel kandidira za Sabor, riječka oporba ustaje na noge pa se shodno tome predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić na konferenciji za tisao upitao štiti li državno odvjetništvo u Rijeci gradonačelnika Vojka Obersnela, izbjegavanjem pokretanja postupaka za štetne poslove.

Prema Burićevim riječima, postoji niz slučajeva u kojima postoji opravdana sumnja na izvlačenje novca iz gradskog proračuna putem izrade dokumenata za projekte koji se ne realiziraju.

I Burićeva stranka podnosila je kaznene prijave zbog tih sumnji, priznao je njen šef podsjećajući na nalaze državne revizije kojima je utvrđeno pokretanje štetnih poslova za Grad Rijeku. ”Državno odvjetništvo nije pokrenulo ni jedan postupak protiv odgovornih, odnosno gradonačelnika”, poručio je Burić. Kao primjer štetnih poslova naveo je one iz nalaza državne revizije o poslovanju grada iz 2015. godine. Tu je godinu Burić, kako sam kaže, izabrao radi dovoljno proteklog vremena u kojem je državno odvjetništvo moglo reagirati.

”Utvrđeno je da je za projekt zgrade Gradske knjižnice Rijeka na Klobučarićevom trgu u središtu grada iz proračuna utrošen 21 milijun kuna. Naknadno je odlučeno da će se ta zgrada graditi u kompleksu Benčić po novom projektu, tako da je sva projektna dokumentacija ostala neiskorištena. I za projektnu dokumentaciju budućeg autobusnog kolodvora na Žabici utrošeno je 45 milijuna kuna, a do sad tamo nije ni početa gradnja. U uvali Preluk na zapadu grada je zemljište od 58.000 četvornih metara Raiffeisen banka kupila za 2,5 milijuna eura, a Grad Rijeka je sklopila ugovor s bankom o dugoročnom najmu prostora. Za to je Grad dao do sada 3,7 milijuna eura, a banka je zemljište prodala privatnom investitoru za 3,3 milijuna eura. Banci je Grad Rijeka podmirio kupovinu i još je zaradila, a Grad je samo na gubitku pa se postavlja pitanje zašto Grad nije sam kupio zemljište i raspolagao njime”, nabrojao je Burić, napomenuvši da je za taj posao Bura podnijela kaznenu proijavu, ali je nadležno državno odvjetništvo ocijenilo da nije bilo namjere štetnog poslovanja.

”Nalazi državne revizije se prosljeđuju državnom odvjetništvu a iz njih je vidljivo da su kršeni zakoni o  proračunu i fiskalnoj odgovornosti”, poručio je Burić dodajući da postoje indicije da se na ovaj način izvlači novac iz proračuna.

Inače, Obersnel je nedavno donio odluku da će Grad Rijeka koristiti sredstva beskamatnog zajma iz državnog proračuna, s ciljem umanjenja negativnih posljedica epidemije koronavirusa, zbog kojih bi gradska blagajna mogla ostati bez i do sto milijuna kuna. Naime, premda u Rijeci još računaju koliko će im biti manji prihod od poreza, već je sada jasno da će bez državne pomoći biti ugrožena likvidnost i stabilnost riječkog proračuna.




Vlada je tijekom razdoblja trajanja epidemije koronavirusa, a radi izbjegavanja nastupanja štetnih posljedica u pogledu izvršavanja poslova, funkcija i programa u tekućoj godini donijela izmjene i dopune Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2020.godinu. Tim je izmjenama omogućena pravna osnova za isplatu sredstava beskamatnog zajma lokalnoj samoupravi, HZZO-u i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, najviše do visine poreza na dohodak, pripreza i doprinosa, čijeg je plaćanja porezni obveznik oslobođen, odnosno čije je plaćanje odgođeno, ili je pak odobrena obročna otplata, kao i do visine izvršenog povrata preplaćenog poreza na dohodak u provedbi posebnog postupka, objasnili su iz Grada Rijeke za Novi list.

“Naputkom je propisan način ostvarivanja prava na beskamatni zajam, sustav izvještavanja te način vođenja evidencija. Naputak se primjenjuje na sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kojima su uslijed odgode plaćanja i/ili obročne otplate, povrata, odnosno oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak, prireza porezu na dohodak i doprinosa, sukladno posebnom propisu kojim se uređuje opći porezni postupak, smanjeni prihodi”, istaknuli su u Gradu Rijeci, koji se donedavno dičio svojim projektima koje su uz velike financijske izdatke realizirali u sklopu projekta EPK.

Gradonačelnik Obersnel svojedobno je kanio zadužiti Rijeku za 44 milijuna kuna, kako bi pokrio komponente u financiranju obnove Palače Šećerane i broda “Galeb”.




RIJEKA PRED BANKROTOM: Obersnel priznao da je zatražio pomoć od države

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.