Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Tko nam sabotira turističku sezonu? Možda je do vremenske prognoze, a možda su i cijene…

Autor: Dnevno

Da je turistička sezona podbacila, govori se već neko vrijeme. Po plažama i štandovima na obali nema turista, ni gužvi, koje smo naviknuli gledati prethodnih godina.

Tko je kriv? Jedni kažu da je krivo loše vrijeme, drugi smatraju da je samo do povećanog porasta smještajnih kapaciteta koji su ostali prazni, dok treći upiru prstom na nerealno povećanje cijena.

Mnogi turisti žalili su se na preskupu hranu i piće. Tako smo mogli čuti ovih dana nerealno visoke cijene: 120 kuna za srdele s pomfritom na Zlarinu. mala pizza u centru Splita 90 kuna, kilogram lubenice u Rovinju 20 kuna, grožđa 80 kuna. Da se razumijemo, nisu sve cijene na tržnicama takve nerealne, no gost koji će za kilogram smokava dati 100 kuna, platiti mjericu malina 40 kuna, kilogram nektarina 50 kuna, sigurno će se osjećati izigranim. Možda će taj puta platiti navedene iznose, ali mnogima od njih je to prvi i jedini posjet tržnici.

Na hrvatskoj obali mogu se naći mjesta na kojima se može popiti kava za osam kuna ili pojesti ručak, za većini građana, po prihvatljivoj cijeni, ali turisti za takva mjesta najčešće ne znaju. Lokalci kažu i da ima hotela u Dubrovniku u kojem je noćenje 7000 eura, ali ima i kava za jedan euro. A neki smatraju da i druge stvari trebaju poskupjeti barem dvostruko tako da isfiltriraju goste koji im dolaze.

Cijenama, ali previsokima, nisu zadovoljni domaći u Splitu, no turisti, čiji je standard viši nego naš, zadovoljni su. Uglavnom, u svakom gradu ima ponešto za svakoga pa razlog praznijih plaža i kafića ipak, čini se, treba potražiti negdje drugdje jer svaka roba na kraju nađe svog kupca.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.