Pixabay

TKO NAM JE UKRAO DJECU? Školske svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja šokirale Hrvate

Autor: S.V.

Mnogi su roditelji hrvatskih učenika ovih dana ostali zatečeni svjedodžbama koje su njihova djeca donijela iz škole.

Na njime se, naime, po prvi put ne nalaze osnovni podatci o djetetu, kao što su imena roditelja, a ukinuta je i oznaka spola.

I dok je nekima posve jasno da spolnost kao identifikacija prestaje biti prioritetom, što se smatra zaslugom Istanbulske konvencije, veći dio hrvatskih građana preneražen je činjenicom da uz imena maloljetne djece ne stoje imena njihovih roditelja ili skrbnika.

Jesu li to ničija djeca?

Na novim školskim svjedodžbama, po novom, uz ocjene stoji samo ime djeteta i njegov OIB. Iz kojeg su točno razloga djeca pretvorena u brojeve, nije sasvim jasno. Ministarstvo obrazovanja tvrdi kako ovim činom provodi Zakon o zaštiti osobnih podataka, no to je apsolutno besmislena teorija ako se uzme u obzir da su uklonjena imena roditelja, a istaknut OIB kao glavna oznaka osobne identifikacije.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.