fbpx
FOTO: Profimedia

TKO KAŽE DA PRAVNA DRŽAVA NE FUNKCIONIRA? Kninjanin kažnjen jer je prosjačio, a mora i vratiti svih 60 kuna koje je stekao tim prekršajem

Autor: Dnevno

Kninjanin Rajko S. (55) osuđen je na gospićkom Općinskom sudu u Gračacu zbog prosjačenja.

Kako prenosi Jutarnji list, optužni prijedlog protiv njega je podnijela tamošnja policija smatrajući da je prosjačenjem povrijedio članke iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a sud ga je proglasio krivim.

“Kriv je što je dana 11. rujna 2011. godine u 16.30 sati u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu, te na taj način dobio od Ljubice M. 10 kuna, od Marjana T. 30 kuna i 20 kuna od Pere B., dakle, odao se prosjačenju”, priopćio je sud u Gračacu.

Oduzeli mu 60 kuna

Zbog toga mu sada slijedi kazna zatvora u trajanju od 15 dana, ali uvjetna, što znači da se neće izvršiti ako okrivljenik u “narednih 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od kazne izrečene ovom uvjetnom osudom”.

Sud mu je oduzeo imovinsku korist koju je ostvario ovim prekršajem i po pravomoćnosti njihova naloga vratit će se oštećenima, i to redom – Ljubici M. 10 kuna, Marjanu T. 30 kuna i Peri B. 20. kuna.

Sud smatra kaznu primjerenom da bi se ostvarila svrha kažnjavanja. Od okrivljenika je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem, pa je solobođen plaćanja troškova postupka jer je lošeg imovnog stanja.

Pravna država je na ovom primjeru pokazala da djeluje.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.