Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tko je žena koja je slomila Plenkovića? U HDZ-u tvrde: ‘Ovo se od starta moglo pretpostaviti’

Autor: Iva Međugorac

Kampanja za parlamentarne izbore i službeno može početi, tim se riječima u političkim krugovima komentira odluka premijera Andreja Plenkovića koji je nakon radnog sastanka s predstavnicima niza sindikata javnih i državnih službi donio odluku o rastu njihovih plaća. Serijal štrajkova su kao što je poznato otpočeli liječnici, nakon kojih su u proteste krenule medicinske sestre, a zatim i suci te sudski djelatnici, a s njima i nezadovoljni pravosudni policajci.

Nezadovoljstvo u MUP-u 

Mada se svima u javnom sektoru dižu plaće, premijerova odluka nije do kraja zadovoljila policijske službenike, koji smatraju da su i u ovom serijalu štrajkova ispali posljednja rupa na svirali te da se nisu dovoljno snažno zauzeli za sebe i za svoja prava. I s ovim povećanjem koje Plenković najavljuje dio policajaca s kojima smo razgovarali nije zadovoljan te naglašavaju da njima nisu problem samo plaće već i manjak kadrova te neadekvatna oprema.

Iako je resorni ministar Davor Božinović najavljivao reformu, prema tezama naših sugovornika ona na terenu odnosno u praksi nije zaživjela, a osim toga smatraju da su i oni mogli postići daleko više da su njihovi sindikalni predstavnici inzistirali na tome da sjednu za pregovarački stol s predsjednikom Vlade koji se još jednom po tko zna koji put prezentira kao spasitelj i izbavitelj u kriznim situacijama, što je počelo frustrirati i dio njegovih stranačkih kolega. U HDZ-u su naime vrlo dobro svjesni da je Plenković najmoćniji političar u državi, a samim time i u njihovoj stranci i baš radi toga drže kako se od starta moglo znati i pretpostaviti da će do povećanja plaća u javnom sektoru doći tek kada predsjednik Vlade krene u pregovore sa sindikatima.

Plenkovićev prepoznatljiv model 

Plenković je međutim prije toga u slučaju prosvjeda liječnika pred njih poslao ministra Vilija Beroša koji im bez njegove privole ništa nije mogao ni ponuditi, ubrzo potom po sličnom scenariju sa sucima je pregovarao ministar Malenica pa se već sada može reći kako je taktika kojom se služi predsjednik Vlade postala prepoznatljiva. Kakva god taktika bila, očito je da Plenkoviću ona ide u prilog, mada u stranci drže da bi bilo efektnije da onda kada se već scenarij unaprijed znade Plenković izbjegne javne pobune i prozivke te da naprosto od starta samostalno donosi odluke, što u konačnici i čini.

Izgleda međutim da Plenkoviću daleko više pašu javne demonstracije i medijska izvješća o istima jer samo na taj način nacija upravo njega može percipirati kao spasitelja, i samo na taj način on može u medijski prostor iznositi pohvale na svoj račun kao što je to i sada slučaj. Ne samo da Plenković hvali sam sebe, već je zadovoljstvo s ovom premijerovom odlukom iskazala i sindikalistica Sanja Šprem.

“Spremačice, domari, kuhari, oni sa srednjom stručnom spremom, plaća će im rasti 18 do 20 posto ovom odlukom vlade”, rekla je Šprem dodajući da se radi o sporazumu koji je održiv uz opasku da po prvi puta nisu čuli da nema novca. ”Dogovoreno će biti ugrađeno u zakon tako da ovo nije privremeno, nego trajno rješenje. Postat će dio uredbe o koeficijentima, a osnovica je druga priča”, dodala je Šprem dok je premijer pojasnio kako se radi o godišnjem povećanju o oko 430 milijuna kuna, s tim da se ove godine radi o iznosu od oko 240 milijuna eura.




Uz to je Plenković naglasio i kako će oko 100 tisuća zaposlenih dobiti povećanje od sto eura. Sve je to po svemu sudeći veliki birački bazen na kojeg Plenković ozbiljno računa u borbi za još jedan mandat jer je povećanjem plaća obuhvaćeno 219 tisuća službenika među kojima su i oni pravosudni.

Tko je najpoznatija hrvatska sindikalistica? 

Inače je Šprem koja se ovih dana prilično često eksponirala predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja koji broji više od 26 tisuća članova u oko 850 podružnica. Prije no što je preuzela vodstvo u ovom Sindikatu Šprem je djelovala u Velikom vijeću Matice hrvatskih sindikata te je ujedno predsjedala Velikim vijećem SHZ-a, a osim toga bila je i dugogodišnja sindikalna povjerenica učitelja Varaždinske županije. Sindikalisti koji sa Šprem surađuju opisuju je kao izrazito energičnu i potpuno predanu, ali i nadasve pozitivnu te ustrajnu ženu koja od svojih ciljeva ne odustaje.

Šprem je prema javno dostupnim podacima rođena u Varaždinu gdje je kao učiteljica razredne nastave bila zaposlena u VI. Osnovnoj školi Varaždin. U toj je ustanovi bila predsjednica Školskog odbora, voditeljica Aktiva razredne nastave, predsjednica Radničkog vijeća, sindikalna vijećnica. Članica tima za rad na projektima EU i školskog PR tima te kao voditeljica likovne grupe za učenike od prvog do četvrtog razreda. Šprem je svojedobno privukla pažnju gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Ima li što novo?’ kada je na ploči kredom u dva navrata napisala ‘prosjećna’ umjesto ‘prosječna plaća’ što je izazvalo salvu komentara i propitkivanja na društvenim mrežama.




”Dogodio se gaf i bilo koji razlog koji bih spomenula zazvučao bi kao opravdanje, a nemam se namjeru ispričavati nikome. Paralelno smo na ploči pisale ministrica Divjak i ja, bila sam umorna i fokusirana na to kako da ne pogriješim u pisanju brojki, a nisam ponijela ni naočale. Za mene je tada najvažnije bilo upozoriti na poantu onoga što brojke o plaći učitelja govore o njihovu statusu, kolika je njihova potplaćenost i potlačenost”, izjavila je tada Šprem.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.