Photo: Patrik Macek/PIXSELL

TKO JE ŽENA KOJA JE KRENULA U LOV NA PREVARE U EU: Od nje trebaju strepiti svi muljatori! Na optuženičku klupu posjela Sanadera, Polančeca. Mamića… Tko je sljedeći?

Autor: Ana Lonjak

Bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac uhićena je jučer zbog posla sa softverskom firmom koji je ugovorilo Ministarstvo dok mu je ona bila na čelu, a riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna bez PDV-a. Nalog za njeno uhićenje izdao je Ured europskog javnog tužitelja u RH (EPPO), a riječ je o uredu europskog javnog tužitelja otvorenom 1. lipnja ove godine zaduženom za provođenje istraga i procesuiranje kaznenih djela koja utječu na proračun EU.

EPPO istražuje pranje novca, različite zlouporabe i prekogranične kružne prijevare kao i subvencijske prijevare. Prije nego što je započeo s radom, istrage takvih kaznenih djela mogla su provoditi isključivo nacionalna tijela. Riječ je o Odjelu delegiranih europskih tužitelja, koji inače djeluje u sastavu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Šefica EPPO-a je Tamara Laptoš.

Bivša ravnateljica USKOK-a

Laptoš je javnosti poznata kao bivša ravnateljica USKOK-a i bivša zamjenica glavne državne odvjetnice. Na ovu funkciju EPPO-a izabrana je na mandat od šest godina,  a nakon isteka ne može se kandidirati za drugi mandat, no može biti produžen na još tri godine.

U sustavu državnog odvjetništva je od 1994. godine, prvo je radila u županijskom odvjetništvu Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Javnosti je poznata kao jedna od dviju USKOK-ovih tužiteljica u slučaju Spice u kojemu su bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i još sedmorica optuženi da su oštetili Podravku za 400 milijuna kuna. Zastupala je optužbu u još dva slučaja protiv Polančeca. U slučaju Reflektori nagodio se s USKOK-om te je nepravomoćno osuđen godinu dana uvjetno uz četiri godine kušnje zbog malverzacije prilikom ugradnje reflektora na igralištu Nogometnog kluba Osvit u Đelekovcu. U slučaju naručivanja nepotrebne studije nepravomoćno je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

U javnosti je osobito zapažena kao  tužiteljica na suđenju bivšem predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu  u slučaju gdje je optužen za primanje mita od Hypo banke. Bila je tužiteljica i u slučaju Indeks u kojemu je zbog korupcije osuđeno više profesora, studenata i posrednika sa zagrebačkog Sveučilišta.

Tijekom karijere radila je na istragama protiv Zdravka Mamića i Milana Bandića.
Detektirano oko dvadesetak predmeta

U travnju 2011. godine  imenovana je za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine zahvaljujući slučaju i radu na aferi Hypo.

Kada je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom u travnju 2014. naslijedila ga je na čelnom mjestu u USKOK-u. Njezino ime se spominjalo nakon nedavne ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, ali već tada je bilo govora o njezinoj kandidaturi za europsku funkciju.

Nakon preuzimanja funkcije šefice EPPO-a ubrzo je otkrila kako je detektirano oko dvadesetak predmeta koji će potpasti pod nadležnost ‘njezina’ ovog ureda. Čini se da je slučaj Žalac samo prvi u nizu, koji će ova Čakovčanka privesti pravdi. Među tih dvadesetak predmeta je navodno i slučaj Janaf, što je Laptoš u javnosti i na neki način potvrdila rekavši kako su njezina saznanja o tom predmetu da se radi o predmetu počinjenom na štetu fondova EU-a.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.