Davor Javorovic/PIXSELL

Tko je velečasni Andrija Vrbanić kojega mediji prozivaju radi kupnje luksuznog Mercedesa?

Autor: Marin Vlahović

Nakon što je priča o velečasnom Andriji Vrbaniću iz Ivanovca, koji je novcem župljana kupio tek godinu stari Mercedes, objavljena u brojnim medijima, odlučili smo saznati više o tom svećeniku. Trenutno, na pozive u Župi sv. Rozalije, nitko ne odgovara na telefon. Na službenoj stranici župnog ureda, nalaze se zanimljivi podaci. Don Andrija Vrbanić, čini se, pripada nekakvom hrvatskom plemstvu, jer je na stranici župnog ureda i obiteljski grb obitelji Vrbanić. Unutar crvenog polja, nalazi se mitološko biće, spoj između ptica i zmaja, koje u ruci drži veliku sablju ili zakrivljeni mač. Na stranici se nalaze i osnovni podaci o povijesti Župe, kao i kratki pregled stradanja Crkve i župljana tijekom Domovinskog rata.

Za razliku od stranice, na kojoj se nalazi tek manja količina općenitih podataka, osobni Facebook profil svećenika Andrije Vrbanića nudi mnogo više sadržaja.

Vrbanić je veliki zaljubljenik u prirodu pa tako često svoje Facebook prijatelje počasti i prekrasnim fotografijama. Neke od tih fotografija su s interneta, dok su druge, čini se, s njegovih osobnih putovanja i ljetovanja. Ipak, ono što dominira zidom njegovog profila na društvenoj mreži Facebook su objave s jasnim političkim porukama. Čak i fotografiju s delikatesnim mesom na tanjuru, župnik završava uz pozdrav „Za dom spremni“. Devetog rujna ove godine objavio je i veliko slovo „U“, objašnjavajući da je „U“ uvijek u načelu, štogod to značilo. Osmog rujna, ogorčeno je objavio kako se srami što je Hrvat. I sedmog rujna, stavio je slovo „U“ , s kojim je izgleda posebno fasciniran. Sedmog i šestog rujna, skupljao je lajkove s objavama „Volim Hrvatsku! Za dom spremni“ i samo „Za dom spremni“. Prvog rujna,  Vrbanić je posebno sretan, što je objasnio svojim prijateljima  sljedećom objavom, uz gramatičke i pravopisne pogreške.

„Da nas sam posebno sretan. Tito je konačno umro, od niz pokušaja. ZA DOM SPREMNI! Više nego do sada. „  Nevjerojatno, ali Vrbanić riječ danas piše odvojeno. Sama profilna slika, na kojoj je Vrbanić u crnini i s crnim šeširom na glavi, uz već spomenute objave, svjedoči, blago rečeno, o koketiranju s ustaštvom. S druge strane, promocija obiteljskog grba pokazatelj je taštine. Tu je i famozni Mercedes kao statusni simbol. Nadamo se kako ne pretjerujemo, ako zaključimo da velečasni Andrija Vrbanić u ovim teškim vremenima živi na visokoj nozi, hraneći se mesnim delicijama i vozeći Mercedes.

Što se tiče njegovih političkih stavova, oni pomalo djeluju poput dekoracije životnom stilu, koji nije primjeren Božjoj sluzi. Dok se Slavonci masovno iseljavaju, pojedini svećenici, koji bi trebali brinuti o njihovim dušama, ali i perspektivi čitavog kraja, uglavnom su orijentirani na sebe, i svoj interes. Svećenik Andrija Vrbanić, možda nesvjesno, radi štetu ugledu katoličke Crkve, domoljublju pa i pozdravu „Za dom spremni“ čije kolokvijalno značenje nadilazi pojednostavljene konotacije s ustaškim pokretom. U tom širem smislu, nismo sigurni kako je don Andrija Vrbanić, uistinu za dom spreman, osim ako taj dom, ne uključuje i luksuzni Mercedes.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.