Tko je stručnjak koji je hrvatsko društvo optužio za masakr na Kajzerici?

Autor:

Šesterostruko ubojstvo koje se prije nekoliko dana odvilo u Zagrebu na društvenim je mrežama komentirao i sudac Ustavnog suda Goran Selanec koji je krivnju za ovaj monstruozan čin prenio na cijeli narod, i hrvatsko društvo u periodu kada je zapravo istraga još uvijek trajala, što je iznimno neobično za nekoga tko obavlja tako odgovornu dužnost, kao što je ona suca Ustavnog suda. Inače, Selanec se ove funkcije domogao zahvaljujući dogovoru između premijera Plenkovića i SDP-a, a da Hrvatska baš i nije nesigurna za život potvrđuje istraživanje Agencije EU za temeljna ljudska prava koje datira iz 2014.godine, a koje našu zemlju svrstava u skupinu država s najnižom stopom nasilja nad ženama,

“Ništa od ovog neće dirnuti niti one koji politikanski manipuliraju čak i onim minijaturnim formalnim koracima koje ovo naše društvo poduzima kako bi si na neki način umirilo savjest zbog sada redovito visokog broja pretučenih i ubijenih žena. Ovako nešto će racionalizirati kao čin nekog navodno poremećenog pojedinca, te im stoga ovaj socijalni sumrak neće predstavljat neko zavjerničko sistemsko rastakanje hrvatskog bića, iako je u par minuta s lica zemlje zbrisana čitava jedna prosječna hrvatska obitelj”, stoji među ostalim u Selančevoj objavi. Podsjetimo, Selanec je na dužnost ustavnog suca došao s pozicije zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na toj je poziciji radio od 2012.godine kontrolirajući usklađenost prakse pravobraniteljice s pravnom stečevinom EU te praćenju i analizi odluka Ustavnog suda, Suda EU i Europskog suda za ljudska prava. prije toga bio je i viši pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a obnašao je i dužnost nacionalnog stručnjaka za ravnopravnost spolova te stručnog savjetnika na EU PHAre projektu pri Vrhovnom sudu. Također, Selanec je predavač na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje drži kolegij na Katedri za europsko javno pravo, a također je i znanstveni novak na katedri za Ustavno pravo. Na istom tom pravnom fakultetu ovaj se sudac diplome domogao 2000.godine, a pravne znanosti doktorirao je 2012.godine na University of Michigan Law School. Zanimljivo, Selanec je 2009.godine ostao bez posla na Pravnom fakultetu budući da nije doktorirao na vrijeme. Naime, sa zagrebačkim Pravnim fakultetom 2001.godine sklapa ugovor o radu za poziciju mlađeg asistenta znanstvenog novaka na znanstvenoistraživaćkom projektu profesora Siniše Rodina „Judicial and Non-judicial Protection of Human Rights in U.K. and Croatia“. Vijeće navedenog fakulteta odobrava mu plaćeni sutijski dopust od 1.rujna 2001 . do 1.srpnja naredne godine radi poslijediplomskog znanstvenog studija na University of Michigan Law School, Ann Arbor, od 1. rujna 2002. do 15. kolovoza 2003. radi stručnog usavršavanja te od 15. siječnja do 15. srpnja 2004. radi pohađanja doktorskog studija na tom učilištu. Zagrebački falkultet ravnajući se tadašnjim pristupom Ministarstva obrazovanja sa Selancem u prosincu 2004.godine sklapa novi ugovor o radu za poziciju asistenta znanstvenog novaka temeljem kojega je bio proimoran s prvim travnjem 2009.godine steći doktorat, a kako do toga nije došplo ostaje bez posla te polinje raditi u Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka pri EK.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.