Foto: Guliver Image / Yannis Halas /Ilustracija

TKO JE SRBIN OPTUŽEN ZA STRAVIČNE ZLOČINE U DOMOVINSKOM RATU? Uhvatili ga Grci, čeka ga izručenje. Žrtve umirale u teškim mukama

Autor: Dnevno.hr

Sinoć je odjeknula vijest o uhićenju državljana Srbije, kojeg je uhvatila grčka policija temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska.

Curi sve više detalja o čovjeku kojeg se sumnjiči da je počinio jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu.

Kako navodi Jutarnji list, riječ je o 59-godišnjem Jovanu Cvetiću kojeg se kao  11-okrivljenog tereti da je ubijao civile, minirao kuće i crkve u Voćinu i Humu između 19. kolovoza i 14. prosinca 1991.

Službeno je optužen za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Cvetić je rođen 1963. u Virovitici, posljednje prebivalište imao je u Donjim Meljanima, a po zanimanju je bio konobar. Navodno ima i srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Stravičan masakr u Voćinu, ubijeno 47 civila

Podsjetimo, u Voćinu su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i Belih orlova počinili stravičan masakr 47 civila i tri branitelja, a na teret im se stavlja i rušenje 500 godina stare crkve u kojoj su držali oružje.

Osim monstruoznog ubijanja civila, zloglasne srpske paravojne postrojbe minirale su kuće, pošte, škole… Za ove ratne zločine Haški sud optužio je pravomoćno osuđenog Vojislava Šešelja i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.




Grčke vlasti su u ponedjeljak priopćile da je muškarac uhićen nakon što je prešao granicu iz Sjeverne Makedonije na putu prema jednom ljetovalištu na sjeveru Grčke, u koje se zaputio sa suprugom i kćeri.

On negira kaznena djela, ročište za izručenjem idući tjedan

Muškarac, čiji identitet Grci nisu objavili, policiji je rekao da je bio unovačen u JNA, ali da nije učinio nikakvo kazneno djelo. Prebačen je u Solun, a tročlano sudsko vijeće zatim će razmotriti zahtjev Hrvatske za izručenjem.

Ročište se očekuje sljedeći tjedan.




U povlačenju srpske paravojske dio mještana zaklano, dio strijeljano, neki do smrti izudarani

Na Županijskom sudu u Zagrebu traje proces koji je obuhvatio 29 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su samo u jednoj noći, s 13. na 14. prosinca 1991. prilikom povlačenja iz zapadne Slavonije, ubili 31 osobu.

Neki su strijeljani, neki zaklani, a tijela su im spaljena. Neke su žrtve do smrti izudarane lancima, nekima su zabodeni čavli u glavu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.