Patrik Macek/PIXSELL

Tko je političar koji je ’95. na Palama od Karadžića primio odlikovanje za ‘posebne ratne zasluge? I što Josipović čeka s oduzimanjem?’

Autor: S.Vučković

Skandaloznija od primanja Dodikovog odličja, samo je činjenica da u Hrvatskom saboru sjedi političar koji je još 1995. godine na Palama od Karadžića osobno primio odlikovanje, i to ni manje ni više nego za – posebne ratne zasluge u Podunavlju.

Ovih dana Hrvatsku je potresao skandal oko Dodikovog odlikovanja koje je stiglo na adresu MORH-a, konkretnije na ime ministra Ante Kotromanovića. Riječ je o medalji koju je čelni čovjek Republike Srpske povodom krsne slave Vojske Republike Srpske – Vidovdana, dodijelio eskadrili transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zbog velikog doprinosa u spašavanju stanovništva Doboja i Bosanskoga Šamca u vrijeme nedavnih katastrofalnih poplava. Iako je Dodik kroz medije poricao da će medalja “Zasluge za narod” otići u ruke ministra omraženog im Kotromanovića i objašnjavao svojim sugrađanima da zasluga ide samo jednom malom dijelu MORH-a, naš predsjednik koji je po zakonu morao odobriti primanje odličja, o tome se uopće nije oglasio. O tome se izjasnila i dr. Ružica Ćavar, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članica predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva:

“Za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i ministra Antu Kotromanovića nije nastao problem što je Milorad Dodik, uopće, bez prethodnog dogovora s njima, došao na pomisao da on odlikuje jednu eskadrilu ratnog zrakoplovstva suverene i samostalne, međunarodno priznate Republike Hrvatske, nego je, izgleda, problem što Milorad Dodik nije htio to “izvanredno priznanje” uručiti osobno ministru obrane Republike Hrvatske, stožernom brigadiru pobjedničke Hrvatske vojske, kako su neki mediji zaključili iz naslova Dodikova dopisa MORH-u, nego ga je htio predati samo zapovjedniku dotične eskadrile. Sam Milorad Dodik, “njegova ekscelencija”, morao se također ispričavati svojoj javnosti kako nije mislio medalju predati Anti Kotromanoviću, jer je on časnik, po Dodiku, zločinačke vojske, koja je ratovala protiv Dodikove “velike i pravedničke suverene države” u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, nego je samo dopis bio na njega naslovljen”, kazala je Ćavar u svom priopćenju.

Skandaloznija od primanja Dodikovog odličja samo je činjenica da u Hrvatskoj sasvim uspješno godinama gradi političku karijeru čovjek koji je još 1995. godine na Palama od Karadžića osobno primio odlikovanje, i to ni manje ni više nego za – posebne ratne zasluge u Podunavlju. Riječ je o Vojislavu Stanimiroviću, predsjedniku SDSS-a i ratnom gradonačelniku Vukovara sa čijim je životnim, ali i ratnim putem upoznata većina hrvatske javnosti. Nikako, međutim, da dokazi o Stanimirovićevoj ulozi u ratnoj Hrvatskoj dopru do Sabora ili barem DORH-a koji bi oko ovog političara imao poprilično posla. Ovo odlikovanje Stanimirovića od strane jednog od najvećih krvnika, u vihoru rata prošlo je neopaženo, no zanimljivo je da se niti jedan od predsjednika nije pozabavio oduzimanjem ordena predsjedniku SDSS-a. Unatoč konstantnim, utemeljenim optužbama na račun bivšeg vukovarskog gradonačelnika, niti predsjedniku Ivi Josipoviću potezanje ovog pitanja nije palo na pamet, iako je upravo on ovlašten za odobravanje ili oduzimanje odličja. Brzina kojom je prihvatio dodjeljivanje odlikovanja iz Republike Srpske, nedostaje kada je u pitanju oduzimanje iste. Dok hrvatska javnost strpljivo čeka da se Stanimirovića preispita, ili mu se barem oduzme neprijateljsko odlikovanje, on se i dalje čvrsto drži na svojoj političkoj ljestvici, a jedan od zadnjih uspješnih pothvata je i ulazak u Gradsko vijeće grada Vukovara. Da, istog onog kojeg je nazvao “posljednjim, ustaškim bastionom”.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.