Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

TKO JE GLAVA AKCIJE U KOJOJ JE PALA ANA KARAMARKO? Osumnjičen i za pranje novca

Autor:

Flajš, tako je kolokvijalno nazvana akcija u kojoj je zbog sumnji u sudjelovanje u prijevarama prijavljena supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko. Kako tvrde iz Uskoka, otkrivena je pronevjera teška 11,3 milijuna kuna, a sumnja se da su glavni akteri ovih nezakonitih radnji zaradili oko 20 milijuna kuna.

O Ani Karamarko ovih se dana štošta napisalo, no malo je poznato da je jedan od glavnih protagonista ove priče vlasnik niza privatnih tvrtki Tomislav Parković, koji je surađivao s Oliverom Kolobarićem. Prema tezama istražitelja, dvojac je pokušao oprati ilegalno stečeni novac ulažući ga u nekretnine pa su tako u zagrebačkoj Strojarskoj ulici i Kraljevićevoj ulici kupili dva poslovna prostora tvrtke VDM vrijena 17,8 milijuna kuna.

Posao se odvijao preko Pavkovićeve firme Le None usluge u kojoj je prema tezama istražitelja formalni direktor Jozho Primorac, ta je tvrtka fakturirala razne usluge firmama s kojima je Pavković povezan, a prema Uskoku kroz lažne fakture izvlačen je novac i umanjivana porezna obveza pa se tako na popisu našla i Drimia Ane Karamarko kojoj je Pavković isporučio navodne lažne račune u iznosu od 467 tisuća kuna.

Pavković se povezuije i sa firmom Goldstar u kojoj je bio direktor, a na koju je s tvrtke La Noke usluge prebacio 4,1 milijun kuna prije dvije godine. U ovom slučaju transakcija je opravdana zajmom, istovremeno se među istražiteljima spominje firma Kobex promet koja je Goldstaru uplatila 1,3 milijuna kuna. Zatim Goldstar za nešto više od deset milijuna kuna kupuje poslovne prostore u Strojarskoj, dok se dio malverzacija povezuje s firmom Black stone gdje je direktorica Pavkovićeva šogorica Dijana Pavković. Pavkovića i Kolobarića Uskok tereti i za pranje novca te se smatra kako su tvrtke Le Noke usluga i Kobex promet osnovane isključivo u tu svrhu.

Sličan obrazac ponašanja Paković je imao i u drugim slučajevima. Fiktivni računi isporučivani su raznim firmama, a odnosili su se na nabavke armature i građevinskog materijala pa i sira iz Litve, ali i na dimnjačarska uluge te usluge trasporta. Za direktore svojih poduzeća dotični je postavljao ljude iz Srbije i BiH koji su za financijsku naknadu glumili fikus direktore, a među 38 osumnjičenika pojavili su se odvjetnici Kristijan Galić i Tomislav Bujas te dimnjačari Nenad Zrinski, Marko Cigrovski i Zdravko Preglej.

ANA KARAMARKO ŽRTVA ‘IGRI PRIJESTOLJA’? Odvjetnik za Dnevno otkrio zanimljive detalje: Zašto je njezino ime prvo dospjelo u javnost?

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.