fbpx
Foto: Pixsell

TKO ČUVA ZAGREBAČKE NEKRETNINE? Bivša Bandićeva pročelnica napada Tomaševića zbog muževih poslova: ‘Želi skrenuti pozornost s jedne činjenice’

Autor: Dnevno

Grad Zagreb imao je potpisane ugovore s tvrtkom Bilić-Erić koju vodi Matija Jozić, suprug nekadašnje pročelnice za gospodarstvo Grada Zagreba Mirke Jozić.

Kako doznaje Telegram, ti ugovori o čuvanju gradske imovine sada su pod istragom PNUSKOK-a.

U prosincu prošle godine Grad Zagreb je sklopio jednogodišnji ugovor vrijedan 25 milijuna kuna za jednogodišnje štićenje oko 70 praznih gradskih stanova i oko 15 poslovnih prostora, no do sredine godine tvrtka Bilić-Erić fakturirala im je već oko 26,5 milijuna kuna.

Čak 27 tisuća kuna za čuvanje jednog stana

Te gradske nekretnine, kako su utvrdili gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi ljudi, čuvale su se 24 sata dnevno pojedinačno.

“To znači da je čuvanje jednog stana na dan koštalo 924 kune (bez PDV-a), mjesečno oko 27.720 kuna (bez PDV-a), odnosno godišnje oko 332.640 kuna (bez PDV-a) po jednom stanu ili poslovnom prostoru”, rekao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik.

“To znači da smo za trošak čuvanja stana smo mogli kroz dvije godine kupiti novi stan od pedesetak kvadrata”, dodao je.

Tomašević kaže da je ovaj ugovor otkriven tijekom procesa rebalansa proračuna, a kako je u proračunu 2021. na toj poziciji bilo planirano svega 6,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik je kazao kako će se razmisliti i o mogućnosti ugradnje protuprovalnih vrata što bi bio jedan drugačiji i povoljniji oblik čuvanja prazne gradske imovine.
“U pitanju je Tomaševićev spin”

U prazne gradske prostore, ukoliko postoji bojazan da će u njih netko provaliti ili ako je u tijeku imovinsko-pravni spor, dovedu se zaštitari koji u smjenama čuvaju nekretninu. Nalog za to čuvanje davao bi pročelnik ili netko iz ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba. No, jesu li zaštitari doista bili svih 24 sata na lokaciji nije se moglo kontrolirati.

Iz tvrtke Bilić-Erić demantirali su Tomaševića, te tvrde da su posao s Gradom lani dobili nakon provedenog javnog natječaja, te zajedno s još tri tvrtke potpisali Okvirni sporazum za uslugu privatne zaštite gradskih prostora.

“Ovim je ugovorom predviđeno čuvanje gradske imovine sukladno potrebama i nalozima Gradskog Ureda za upravljanje imovinom. Predmet ugovora je čuvanje cjelokupne imovine grada Zagreba, a ne samo nekakvih praznih stanova i poslovnih prostora na što je maliciozno stavljen naglasak”, tvrde iz tvrtke Bilić-Erić.

Napominju da je Tomašević krivo objavio da im je isplaćeno 26,5 milijuna kuna jer su, tvrde, ustvari naplatili nešto manje od 17,6 milijuna kuna i to za čuvanje cijele imovine grada Zagreba.
“Zbog pojedinih odredbi ugovora ne možemo spominjati pojedinačne objekte, no ističemo da se radi o nekoliko velikih napuštenih poslovnih kompleksa koji su vlasništvo ili su vraćeni na upravljanje Gradu Zagrebu. Zbog izjava gradonačelnika Tomaševića trpimo štetu, te zadržavamo pravo naknadu za to potraživati i sudskim putem”, poručuju iz tvrtke.

U međuvremenu je reagirala i Mirka Jozić koja tvrdi da je u pitanju “Tomaševićev spin” kojim se željelo skrenuti pozornost s činjenice da je Grad Zagreb i pod novom vlašću morao potpisati ugovor s tvrtkom Petra Pripuza, čemu se Tomaševićev Možemo tijekom predizborne kampanje žestoko protivio.

Dodajmo kako je Radio Student još lani otkrio da je 2018. Bilić Erić security u zajednici s još tri ponuditelja dobila i posao usluga tjelesne zaštite osoba i imovine za Grad Zagreb i Zagrebački Holding. Ugovor je sklopljen na dvije godine, a s PDV-om je vrijedan 83.838.232,5‬0 kuna.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.