Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

TKO ĆE POSTATI ŠEF MOĆNE TVRTKE? Među zvučnim imenima i dragovoljac Domovinskog rata, čovjek kojeg je i Kolinda odlikovala!

Autor: Daniela Delale

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, jedno je od imena koja se spominju u kontekstu nasljednika čelne pozicije Podravke, nakon smrti Marina Pucara, predsjednika uprave te tvrtke.

Premijer Andrej Plenković je navodno već razgovarao s njim o dolasku na čelno mjesto Podravke no s obzirom da je razgovarao i s još nekim kandidatima, preostaje za vidjeti tko će biti novi šef ove tvrtke.

Burilović je hrvatski poduzetnik i trenutni predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a dužnost obavlja od 2014. godine, preuzevši ju od Nadana Vidoševića koji je s te dužnosti smijenjen zbog afere Remorker. Njegovu prethodnu karijeru obilježio je rad na funkcijama predsjednika Uprave Sladorane te pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Dragovoljac je Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Za osobite zasluge za gospodarstvo odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Autor je znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomije.

Nakon završenog dodiplomskog i diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku stječe titulu sveučilišnog specijalista ekonomije 2012. godine. Na istom Sveučilištu 2019. godine završio je poslijediplomski doktorski studij menadžmenta na temu “Pozicioniranje hrvatske industrije šećera na tržištu Europske unije”.

Svoju poduzetničku karijeru započeo je otvaranjem tvrtke Agrotehna Lipovac čiji je vlasnik bio od 1990. do 1996. godine, kada postaje zamjenik načelnika Općine Nijemci i obavlja tu ulogu sve do 2004. godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva obnaša dužnost pomoćnika ministra od travnja 2004. godine do veljače 2006. godine, nakon čega odlazi na mjesto zamjenika predsjednika Uprave Sladorane d. d. Županja.




U siječnju 2008. godine postaje predsjednik Uprave Sladorane i to ostaje sve do 2014. godine. U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Hrvatske gospodarske komore između sedamnaest preostalih kandidata.

Posebno priznanje za „najkomoru jugoistočne i srednje Europe“ dobio je u srpnju 2015. godine na tradicionalnoj međunarodnoj poslovnoj konferenciji o unapređenju biznisa „Regionalni privredni razvoj i suradnja“ temeljem reformi ostvarenih tijekom prve godine mandata na čelu Hrvatske gospodarske komore te ukupnog doprinosa u poboljšanju poslovne klime i suradnje u regiji.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ga je za osobite zasluge za gospodarstvo te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama 2018. odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.




Trenutno je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC), zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Podravke te član HBOR-ova i Inina Nadzornog odbora.

Predsjednik je Sveučilišnoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu te član Upravnog odbora udruženja europskih gospodarskih komora (Eurochambres), Gospodarskog vijeća Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Upravnog odbora Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.