Wikimedia

TITO UPOZORIO JOŠ 1962.: ‘Jugoslavija će se raspasti, sukobljavamo se od 1943.’

Autor: Snježana Vučković

"Josip Broz Tito je još 1962. godine upozorio da će se Jugoslavija raspasti. To je bio jedan stalan elitni sukob nacionalizama koji je eskalirao i koji je morao dovesti do toga da se taj sukob proširi u mase", rekao je Flere. 

Knjiga uglednog sociologa Sveučilišta u Mariboru Sergeja Flerea „Da li je Jugoslavija morala da umre”, baca jedno sasvim novo svijetlo na atmosferu u bivšoj Jugoslaviji, i to netom nakon Drugog svjetskog rata.

“Raspad Jugoslavije počeo je puno prije rata. Upravo zbog neposrednih međunacionalnih sukoba u vrhu partije, oni su morali civilizirati svoja uvjerenja. Taj oštar sukob u vrhu trajao je od samog početka 1943. godine, ali političke elite tada nisu još bile svjesne kuda on vodi”, kazao je Flere na promociji knjige u Novom Sadu.

Objasnio je da knjiga koju je napisao zajedno sa kolegom sociologom Rudijem Klanjšekom, predstavlja kratku studiju “umiranja” Jugoslavije, koja taj proces promatra kroz djelatnost političkih i kulturnih elita oslanjajući se na “ogromnu literaturu”. Kako navodi, raspad Jugoslavije započeo je sukobima u “samom vrhu komunističkih struktura” koje su upravljale Jugoslavijom.

“Josip Broz Tito je još 1962. godine upozorio da će se Jugoslavija raspasti. To je bio jedan stalan elitni sukob nacionalizama koji je eskalirao i koji je morao dovesti do toga da se taj sukob proširi u mase”, rekao je Flere.

Ocijenio je da su dvije elite vodile Jugoslaviju k procesu raspada – komunistička svojim nastojanjem za sticanjem materijalnih dobara i kulturna koja je stalno isticala da je narod tragičan i uskraćen.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.