Tijekom neviđenog kaosa na prugama HŽ-ovac poručio našem čitatelju da ‘od*ebe’

Autor: A. Pranjić

''Radim kao učitelj u Križevcima. Zamislite da nekom od roditelja ili učenika kažem "Odj*bi!". Izbio bi skandal, odmah bih se pojavio u medijima, vjerojatno bih dobio otkaz'', navodi se u pismu čitatelja.

Redakciji Dnevno.hr javio se revoltirani čitatelj zgrožen bezobraznim ponašanjem djelatnika Hrvatskih željeznica. Naime čitatelj je u petak, kada je sustav HŽ-a bio u totalnom kaosu, a vlakovi kasnili, na željezničkom kolodvoru u Križevcima čekao vlak za Zagreb. Nakon što je upitao vozi li vlak za Zagreb djelatnik ga je ”počastio” vulgarnim riječnikom. Pismo koje je uputio na adresu HŽ Putničkog prijevoza pročitajte u cijelosti. 

Poštovani gospodine ili gospođo,

moram se požaliti na ponašanje jednog Vašeg djelatnika koji je 25. travnja 2014. u 20 sati radio u prometnom uredu na željezničkom kolodvoru u Križevcima. Naveo bih Vam njegovo ime i prezime, ali navedena osoba mi ga je, na krajnje vulgaran način, više puta odbila dati. Mislim da Vam to neće predstavljati osobiti problem, budući da Vi sigurno možete saznati tko je u to vrijeme radio u tom uredu i da je bilo i svjedoka raspravi koju sam vodio s Vašim djelatnikom.

Nekolicina putnika i ja čekali smo vlak za Zagreb. Uskoro je došao vlak iz Koprivnice. Slijedi razgovor spomenutog djelatnika i mene kako je uslijedio nakon dolaska vlaka.
Ja: “Oprostite, vozi li ovaj vlak za Zagreb?”

Djelatnik: “Ne, to je privatni [?] vlak. Ekskurzija [vlak odlazi. Vidim u vlaku skupinu azijskih turista].”
Ja: “Zašto mi lažete u oči, gospodine? Privatni vlak? Kakav privatni vlak na javnoj željeznici? Sa skupinom azijskih turista?”
Djelatnik: “Mene se to ne tiče.”

Ja: “Kako Vas se to ne tiče?! Vi lažete svojim putnicima!” Djelatnik: “Baš me briga. Odj*bi.”
Ja: “Molim, gospodine? Kako mi se to obraćate? Molim Vas Vaše ime i prezime kako bih se mogao požaliti na Vas.”
Djelatnik: “Ma da ne bi. Što misliš da te se bojim? Zvat ću policiju!”

Ja: “Zvat ćete policiju? Zovite policiju! Ja ne kršim zakon. Želim Vaše ime i prezime.” Djelatnik: “Ma daj odj*bi.”
Ja: “Ovo je nevjerojatno. Vas plaća novac poreznih obveznika i Vi se tako obraćate svojim putnicima [nekoliko djelatnika koji su bili prisutni na mjestu događaja tijekom cijele su rasprave šutjeli]?”




Nakon toga mi je djelatnik još jednom rekao “Odjebi!” i okrenuo se leđima prema meni te me ignorirao. Na to sam ja komentirao da se dotični gospodin sigurno ne bi tako ponašao da se HŽ barem djelomično privatizira i da bi zaslužio otkaz istog trena.

Shvaćam da je 25. travnja pala naponska mreža između Dugog Sela i Sesveta. Shvaćam da nema strojovođa (brzi vlak za Osijek koji polazi s Glavnog kolodvora u Zagrebu u 10:02 kasnio je tog istog dana sat vremena zato što ga, prema riječima konduktera s vlaka, nitko nije imao voziti). Shvaćam da nitko u HŽ-u u Sesvetama ne zna kad će doći bus koji će nas prebaciti do Dugog Sela. Shvaćam da je vlak koji nas je trebao čekati u Dugom Selu jednostavno morao otići netom prije nego što smo mi došli busom kako bi presjeli na taj isti vlak. U potpunosti shvaćam razinu učinkovitosti HŽ-a i shvaćam da je (opet) remont pruge, jer već četvrtu godinu putujem na posao vlakovima HŽ-a.

Ali ono što ne shvaćam je ponašanje ovog djelatnika. Ono prelazi sve granice civiliziranosti i profesionalizma.




Radim kao učitelj u Križevcima. Zamislite da nekom od roditelja ili učenika kažem “Odj*bi!”. Izbio bi skandal, odmah bih se pojavio u medijima, vjerojatno bih dobio otkaz.

Ali gospodin djelatnik može raditi i govoriti što hoće, jer on ne odgovara nikome, jer on nema kazne za svoje ponašanje, jer će on dobiti plaću bez obzira na svoje ponašanje.

Tražim službenu i osobnu pismenu ispriku tog gospodina s njegovim imenom i prezimenom i vlastoručnim potpisom. HŽ nije vojna ustanova niti konspirativna organizacija. Imena njegovih djelatnika nisu službena tajna. Mene svi mogu pitati moje ime i prezime i koliko zarađujem i rado ću im reći jer me plaćaju porezni obveznici. Isti oni koji plaćaju i tog djelatnika. Neka to ne zaboravi.

HŽ Putnički prijevoz nije firma koja je tu zbog njega. HŽ Putnički prijevoz je firma koja je tu zbog putnika i građana Republike Hrvatske koju oni održavaju na životu svojim poreznim novcem.

Možda je djelatnik bio pod stresom i imao loš dan, ali i ja sam pod stresom i imam loše dane pa se ne iskaljujem na djeci ili roditeljima. Bio bih sankcioniran istog trena.

Predlažem da ga se kazni (što je, zakonski gledano, sasvim moguće, kao povreda radne obveze) oduzimanjem barem 5% njegove plaće i uplatom tog iznosa na račun neke humanitarne organizacije prema vlastitom izboru. I svakako želim dobiti kopiju te uplatnice kako ne bi sve završilo na birokratskom uvjeravanju kako je djelatnik upozoren a zapravo nije snosio nikakve posljedice.

Ovo sam pismo uputio poštom i e-poštom pojedinim novinama i blogovima.

Slat ću kopije ovog pisma Vama i na ostale adrese HŽ-a dok ne primim zadovoljavajući odgovor.

 

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.