fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Težak okršaj! Bauk i Mrak-Taritaš ‘napali HDZ’, Bačić im očitao lekciju

Autor: Hina

Nakon što su SDP-ov Arsen Bauk i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš ustvrdili da HDZ protuzakonito predlaže svoju kandidatkinju Ivanu Belec u Državno izborno povjerenstvo (DIP) i tako narušava neovisnost tog tijela, iz HDZ-a su u srijedu te optužbe odbacili, ističući da bi izborom oporbenog kandidata bio prekršen zakon.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je novinarima da se prilikom svakog dopunjavanja članova ili članica DIP-a poravnavaju odnosi između oporbe i vladajućih.

Josip Vresk je u vrijeme kada je predložen bio član HSS-a, a istodobno Janju Drobnjak Horvat je predložio HNS koji je tada bio u oporbi, a danas je HNS dio vladajućih. Kada se sada analizira arhitektura članica ili članova DIP-a, prema ovom prijedlogu je odnos 3-3, a kada bi se prihvatio prijedlog GLAS-a, u tom bi slučaju odnos bio 4-2. To je potpuno jasno i jedini način na koji prema zakonu može funkcionirati DIP”, tumači Bačić.


Primjedbu da se Vresk tada vodio kao prijedlog HDZ-a, a ujedno je i smjer HSS-a prilično promijenjen izborom Kreše Beljaka na čelo stranke, pa je pitanje uz koga je Vresk danas, Bačić je popratio riječima da bi tom logikom HNS danas trebao birati svog člana, ali je to prepustio HDZ-u.

“Tada je Drobnjak Horvat bila u HNS-u, a to što je ona promijenila stav i prešla GLAS-u je njen problem”, rekao je. I predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja, HDZ-ov Ante Sanader ne prihvaća oporbene kritike.

“Oporba trenutačno ima svoja tri kandidata, dva koja su birali 2015. godine i Vreska (koji se zbraja s njima jer je HSS sada oporba), a vladajući dva”, tvrdi Sanader.

Od klubova vladajuće većine, dodaje, HDZ je jedini prijavio svoju kandidatkinju, i to je prihvaćeno na Odboru te je sada sve u skladu sa zakonom, “odnosno imamo omjer 3:3”.

Oporba ova objašnjenja odbacuje jer je, tvrde, Vresk sigurno na svoj prvi mandat 2007. izabran kao HSS-ov prijedlog, no u drugi mandat 2015. je izabran kao prijedlog HDZ-a, što govore i službeni saborski dokumenti.

“HSS je tada imao samo Hrga u Saboru, druge stranke su imale više članova, tako da nema logike po kojoj bi HSS 2015. godine imao pravo na svog kandidata”, poručili su oporbenjaci.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.