fbpx

TEŠKE OPTUŽBE NA RAD KARLOVAČKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA: Dvojac Novosel-Križanić ‘upleten’ u mnoge afere!

Autor: Domagoj Madžar

Lokalni šerif i njegova suradnica godinama drmaju Karlovcem, a njihovi šefovi zatvaraju oči.

Posljednji medijski napisi stavili su Državno odvjetništvo u Karlovcu u fokus javnosti lokalne zajednice, a i šire. Ali ne po nekim spektakularno okončanim pravosudnim predmetima već po sumnjama u zlouporabe. Na stupcima dosad objavljenih novinskih tekstova, i to u više navrata, našla se voditeljica Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu Gordana Križanić, pod ozbiljnim optužbama za nepotizam i trgovanje utjecajem te zbog ozbiljnih propusta u svom radu protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti temeljem opstrukcija pojedinih kaznenih predmeta.

Osim suspektne gospođe Križanić, stječe se dojam da neuvjerljiva harmonija koja vlada tim lokalnim odvjetništvom traži ozbiljno pospremanje.

SERVIRANA BAJIĆU KAO ODLIČAN KADAR


Gospođa Križanić dugogodišnja je službenica karlovačkog državnog odvjetništva, još dok je tim lokalnim odvjetništvom rukovodio Dragan Novosel. U svibnju 2007. godine, a povodom Dana državnog odvjetništva, Gordani Križanić je dodijeljeno Državnoodvjetničko priznanje zbog stručnog i pravodobnog postupanja te koordinacije i nadzora nad provođenjem izvida, a što je dovelo do podnošenja optužnice u kaznenom predmetu protiv pet okrivljenika i trgovačkog društva zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Nakon toga, Općinska državna odvjetnica u Karlovcu, Gordana Križanić prisegnula je na dužnost županijske državne odvjetnice u Karlovcu 27. ožujka 2009. nakon što ju je na tu dužnost imenovao Glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić. Pitanje je tko je servirao, dakle predložio, gospođu Križanić za promaknuće tadašnjem Glavnom državnom odvjetniku?

PXL_121129_1685

KARLOVAČKA VERZIJA NAPERLITANE POKUPEC

Županijska državna odvjetnica iz Karlovca, Gordana Križanić postala je poznata široj hrvatskoj javnosti povodom dotad neviđene press konferencije na HTV u slučaju okončanja jednoipolgodišnje istrage nestanka nesretne 17-godišnje Drnišane za čiju je smrt zbog svirepa ubojstva na 40 godina zatvora osuđen vozač kamiona Dragan Paravinja. Ono po čemu je gospođa Križanić trajno ostala upamćena nakon te trivijalne medijske prezentacije je njena besprijekorna frizura, a ne jasno i odmjereno sročena državno-odvjetnička vijest u tom tragičnom slučaju kao i marginalno tretiranje obitelji Bilić. Naime, skandalozna grubost koju je demonstrirala Gordana Križanić u slučaju tragedije nesretno stradale Antonije Bilić, zapravo je slika naše države, koja je, mahom, prema građanima, bahata, izrazito gruba i bešćutna.

Osim do tada nezabilježenog skandala u hrvatskom pravosuđu po tretiranju žrtve i njezine obitelji u konkretnom slučaju, karlovačka županijska odvjetnica poznata je i iz slučaja zastupanja kontroverzne optužnice za ratne zločine u slučaju Josipa Boljkovca.
ETNO BIZNIS UZ RITAM DORH-a

Najnoviji slučaj koji je zaokupio medijsku pažnju hrvatske javnosti oko šefice karlovačkog državnog odvjetništva na tragu je dosadašnjeg pristupa radu gospođe Križanić, a u čijem središtu se našla visokopozicionirana djelatnica Pusićkinog MVEP-a i njena obitelj. Osim gospođe Križanić spomenutim slučajem se bavi i Odbor za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske na čijem je čelu Milorad Pupovac.

Kako saznajemo, gospodin Pupovac u ovom slučaju nije našao vremena i to više od godinu dana, očitovati se stranci u postupku kao ni osobama koje su žrtve nacionalističkog nasrtaja i govora mržnje djelatnice MVEP-a Vesne Pusić. Da stvar bude bizarnija, žrtve nacionalističkog govora mržnje državne djelatnice, stanuju u istoj ulici, i to tek nekoliko kuća dalje od sjedišta srpske parohije u Karlovcu, gdje je Milorad Pupovac vrlo čest gost. Osim Pupovca i saborskog odbora kojim presjedava, slučajno ili ne, jednako sporim ritmom i zavidnom neučinkovitošću bavi se i Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Osim političkih, drugi mogući razlozi zašto lokalno odvjetništvo u Karlovcu presporo „šalta“ iz niže u višu brzinu, mogu se nazrijeti u činjenici da je gospođa Križanić stanovnica istog sela – Gornje Mekušje, odakle potječe i uža rodbina djelatnice MVEP-a Vesne Pusić.
Da je taj seoski državno-odvjetnički sustav karlovačke županije vrlo dobro podmazan govori podatak kako iz jednog drugog karlovačkog sela – Belaja, dolazi Dragan Novosel, dugogodišnja sjena DORH-a i desna ruka bivšeg, ali i sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika RH. Osim tog sitnog kartografskog detalja, Cvitanov, ali i Bajićev zamjenik Dragan Novosel, poznat je u pravosudnim krugovima kao navodni, dugogodišnji ljubavnik lokalne drmatorice Gordana Križanić.

KAKO RADE CVITANOVI LOKALNI ŠERIFI

Nekom sasvim čudnom slučajnošću, istoimeni sin Dragana Novosela zaposlenik je karlovačkog Županijskog državnog odvjetništva kojim rukovodi gospođa Križanić, dok mu je drugi sin Davor, još i poznatiji iz javnog skandala i stupaca crne kronike, budući je kao pripadnik MUP-a dobio izvanredni otkaz zbog korupcije i primitivnog ophođenja sa strankom dok je bio na dužnosti prometnog policajca.

Osim toga, jedan od ubojica Ive Pukanića mjesec dana prije ubojstva nakladnika i izdavača tjednika Nacional, imao je boravište u vikendici uz obale rijeke Korane koja je u bila u vlasništvu osobe povezane s djevojkom sina zamjenika Glavnog državnog odvjetnika RH Dragana Novosela. Lokalni svjedoci iz sela Belaj nedaleko Karlovca navode kako se sin zamjenika Glavnog državnog odvjetnika u tom periodu u više navrata sastajao s Pukanićevim ubojicom u lokalnoj gostionici koja je smještena nasuprot kuće prebivališta njegova oca. Slične vidljive pukotine i moguće opstrukcije u istrazi, DORH je demonstrirao neznanjem i dugogodišnjom neučinkovitošću u slučaju neriješenog ubojstva Milana Levara u Gospiću.

puki

Nadalje, kako nam potvrđuju izvori unutar Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu koji s velikom preciznošću navode da je, osim Novoselovog sina, gospođa Križanić u lokalnom odvjetništvu zaposlila i svoju nećakinju, što predstavlja nepotizam najgore vrste. Kako bi osnažila svoj koruptivni utjecaj s lokalne na državnu razinu, gospođa Križanić je u dogovoru s Draganom Novoselom već rezervirala njegov ured i pripadajuću poziciju u Gajevoj 30, u sjedištu DORH-a u Zagrebu, budući da gospodin Novosel odlazi uskoro u zasluženu mirovinu okružen zelenilom rijeke Korane.

Što o svemu, a posebno o postupcima spomenute gospođe Križanić misli njen pretpostavljeni Dinko Cvitan, pokazati će nadolazeće vrijeme, naročito na okolnost njegovog nedavnog sastanka s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović. Međutim, za sada, iznimno je čudno kako Dinko Cvitan ne vidi svoje lokalne šerife, dakle, one u vlastitim redovima, od šume nepotizma koje je dobio darovnim ugovorom u nasljeđe od svog prethodnika.

BONNIE & CLYDE IZ KARLOVAČKE BANKE

Osim navedenog, gospođa Križanić je uz smijenjenog nekadašnjeg prvog policajca Karlovca Josipa Ćelića, duže vremena pod sumnjama u predmetu “Mama mia” zagrebačkog USKOK-a. Riječ je, navodno o dugogodišnjoj opstrukcij i pokušaju zataškavanja kriminala u Karlovačkoj banci. Naime, i prije nego li je USKOK ušetao sa svojim istražiteljima u službene prostorije Karlovačke banke s mamom Šolom u glavnoj ulozi, vrlo dobro se znalo da u lokalnoj banci grada Karlovca u trezorima banke nedostaje poveća svota novčanica. Međutim, manjak je bio knjigovodstveno sasvim solidno pokriven i papirnato vješto prikriven.

Kako se neslužbeno može doznati, karlovački državnoodvjetničko-policijski duet Križanić – Ćelić bio je vrlo dobro upoznat s malverzacijama u Karlovačkoj banci, ali iz samo njima poznatih razloga nikad nije započeo istragu. Ćelić je smijenjen po osobnom nalogu ministra MUP-a, Ranka Ostojića, ali karlovačka desna ruka Dragana Novosela – nije. Čak štoviše, gospođa Križanić je poticala Upravu na čijem je čelu tada bila obitelj Šola po usmenom nalogu gospodina Dragana Novosela da kazneno procesuira jednu od prijašnjih Uprava banke čiji su članovi bili Mijo Bursić, Sanda Cvitešić i Danko Seiter. Nije nikakava tajna da je upravo Dragan Novosel zadnjeg dana pred zastaru predmeta podigao optužnicu protiv gospođe Cvitešić te gospodina Bursića i Seitera. Daljnji tijek tog kontroverznog sudskog procesa, kao i napisane Novoselove „domaće zadaće“ lansirane iz DORH-a, govori u prilog tezi da se u ovom sudskom slučaju radi o mogućoj pravosudnoj namještaljci s političkom pozadinom i to naročito na okolnost da finacijsko-knjigovodstvenim vještačenjem nije utvrđena nikakva šteta po banku. Kako neslužbeno doznajemo, knjigovodstveno vještačenje u ovom predmetu radila je viskopozicionirana osoba iz karlovačkog SDP-a čija je supruga sutkinja Županijskog suda u Karlovcu koje je donijelo spornu presudu. Prigovor o mogućem sukobu interesa sud je jednostrano odbacio. Nije za zanemariti ni podatak kako se u trenutku uhićenja mame Šole od strane USKOK-a, u Jastrebaskom, naselju na pola puta između Zagreba i Karlovca, odvijao žučni sastanak na kojem su sudjelovali Stipe Mesić, Milijan Brkić Vaso i Tomislav Karamarko. Dakle, sama hrvatska politička elita. Istovremeno je tadašnji Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić telefonskim putem u više navrata uznemiravao bivšu predsjednicu Uprave Karlovačke banke Sandu Cvitešić na način da je pokušavao ishoditi njen nezakoniti iskaz u ovom kaznenom predmetu, što je ona odlučno odbila.

KRIMOSI IZ AFERE DAIMLER PREUZELI BANKU

Na tragu kaznenopravnog uplitanja od strane trećih osoba u rad i poslovanje Karlovačke banke mogle bi se protumačiti i posljednje odluke Izvanredne skupštine banke održane 22. svibnja 2015. koje idu u prilog finalizaciji procesuiranja optuženih iz afere „Mama mia“. Naime, do današnjeg dana Karlovačka banka nije državnim institucijama dala podatke i visinu štete u tom slučaju. Pravno gledajući, ako nema štete, nema ni kaznenog djela pa tako optužnica USKOK-a pred Županijskim sudom u Zagrebu stoji na klimavim nogama. Navodno, novi član Nadzornog odbora banke izabran je na tu funkciju kako bi svojim parafom ovjerio dokument koji nestrpljivo iščekuju u sjedištu DORH-a i USKOK-a u Zagrebu. Odluke posljednje Izvanredne skupštine Karlovačke banke mogu se pronaći na internetskoj stranici banke. Inače, redovna skupština Karlovačke banke zakazana je za 30. lipnja 2015. godine.

Da podsjetimo, nakon afere s mamom Šolom, Karlovačku banku preuzimaju vlasnici HS Produkta optuženi u transkontinentalnom megakorupcijskom skandalu „Daimler“ s epicentrom u SAD-u. Hrvatski krak afere Daimler vezan je uz SDP-ovu vladu iz 2003., kada je MUP RH izravnom pogodbom kupio vatrogasna vozila Mercedes. Kako sada stvari stoje, ispada da akteri afere „Daimler“ pokrivaju dugove iz afere „Mama mia“, te su u tu svrhu u posljednjih godinu dana već u nekoliko navrata dokapitalizirali banku s iznosima većim od 70 milijuna kuna. Slučajno ili ne, hrvatski krak međunarodne afere „Daimler“ bezuspješno je dugi niz godina „istraživao“ karlovački državnoodvjetničko-policijski tandem Križanić – Ćelić, ali i mnogi drugi.

Za kraj, zanimljiv je i podatak kako je u ratno vrijeme gospodin Dragan Novosel bio voditelj Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, nadležan i za područje Plaškog. U početno ratno doba u zrak je odletjelo ili je zapaljeno više od 400 obiteljskih kuća na području Karlovca. Da budemo precizniji, radi se o evidentiranih 417 kuća, odnosno gospodarskih objekata – što hrvatskih, što srpskih. Do današnjeg dana nitko zbog tog ratnog paleža nije procesuiran. Na tadašnje službeno pitanje Draganu Novoselu od strane predstavnika SIS-a, kako se postupa u svezi predmetnog, gospodin je lakonski odgovorio kako on ne može ići kontra vojnih vitezova. Nekom igrom slučaja, u to isto ratno vrijeme funkciju Glavnog državnog odvjetnika, dakle šefa Dragana Novosela, obnašao je provjeren kadar Josipa Manolića, Krunislav Olujić.

Autor:Domagoj Madžar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.