Davor Puklavec/PIXSELL

Teršeličkina Documenta osudila dodjelu nagrade novinarki NOVA TV: ‘To je bilo huškačko, a ne objektivno novinarstvo’

Autor: Hina

Udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću dodjelu ovogodišnje novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Ivani Petrović ocijenila je promašajem Hrvatskog novinarskog društva, obezvređivanjem same nagrade i uvredom  profesionalnim novinarima.

Iz Documente – Centr za suočavanje s prošlošću priopćili su u četvrtak navečer kako ih je, s obzirom da, kao organizacija civilnog društva, godinama prate suđenja za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj, zemljama regije i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, neugodno iznenadila činjenica da je nagradu za televizijsko novinarstvo Marija Jurić Zagorka za 2017. godinu dobila urednica Nove TV Ivana Petrović za izvještavanje iz Haga u prosincu 2017. tijekom izricanja presude šestorici u predmetu Prlić i dr.

Podsjećaju da se u obrazloženju nagrade govori o “analitičkom i besprijekornom izvještavanju” Ivane Petrović i to “u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka” te da se posebno naglašava ekskluzivnost u izvještavanju Ivane Petrović, koja je prva javila “kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici”.

Nažalost, ocjenjuje Documenta, ona u svojim izvještajima prilikom izricanja presude u predmetu Prlić i dr., kao i tijekom samog suđenja, nikada nije svojim gledateljima pružila analitičko i objektivno sagledavanje činjenica. “U njezinim izvještajima, što je lako provjeriti, potpuno su izostali iskazi žrtava tijekom dugogodišnjeg suđenja, opis njihova stradanja, dokumentarne snimke kojima se to stradanje ilustrira i dokazi koji potkrepljuju njihovo svjedočenje,” tvrdi Documenta.

“Gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima. U Haagu se tijekom izricanja presude u predmetu Prlić i dr. nalazila velika skupina logoraša i žrtava iz Mostara i drugih dijelova BiH, od kojih su neki svjedočili u ovom predmetu kao važni svjedoci. Unatoč njihovom prisustvu, urednica Nove TV nijednog predstavnika žrtava nije uvrstila u svoje izvještaje i javljanja uživo. Za profesionalnog novinara to je sasvim nedopustiv propust. A ako se ne radi o propustu, onda se radi o propagandisti, a ne o novinaru,” poručuje Documenta.

“U namjere Ivane Petrović ne može se ulaziti, ali novinski izvještaji sa suđenja koji a priori negiraju argumente tužiteljstva, iskaze žrtava i sudskih eksperata, a uvažavaju i prenose isključivo argumente obrane, profesionalno su manjkavi, a, u slučaju ovakvih suđenja, i društveno štetni jer, negirajući zločine koji su se u stvarnosti dogodili, onemogućuju društvu da se oslobodi politike koja je do zločina dovela. Svoje izvještavanje o osuđujućoj presudi i samoubojstvu generala Praljka pri izricanju presude, Ivana Petrović završava ostrašćenim i huškačkim komentarom koji je nedostojan novinara: ‘… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije’”, stoji u priopćenju.

Po mišljenju Documente, to dodjelu ovogodišnje novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Ivani Petrović čini “promašajem HND-a, obezvređivanjem same nagrade, pa i uvredom mnogobrojnim profesionalnim novinarima”.




Documenta ocjenjuje da “novinari koji izvještavaju na ovaj način, svoje medijske kuće dovode na rub onoga što Kazneni zakon zove javno poticanje na nasilje i mržnju, posebno st. 4 koji govori o negaciji, umanjivanju značaja ili javnom odobravanju zločina protiv čovječnosti, zločina agresije, ratnog zločina.”

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.