HINA

TERŠELIČ POTEŽE PITANJE OBEŠTEĆENJA ZA BIH: Presude nisu dovoljne, trebamo nove mehanizme za pomirenje

Autor: Snježana Vučković

Održana je tribina na kojoj je Documenta predstavila popis 2224 poginulih i nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije, nakon čega je ocijenjeno je da procesi pomirenja među postjugoslavenskim zemljama znatno nazaduju.

Predsjednica Documente Vesna Teršelič kazala je da su nakon haške presude šestorici maksimalno porasle napetosti, posebno između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te da su se komentari presuda hrvatskog vodstva odrazili na smanjenje povjerenja među svim postjugoslavenskim zemljama.

Ona smatra da presudom šestorci ova priča nije zatvorena te poteže pitanje obeštećenja:

„Važno je što se može napraviti na području reparacija ili obeštećenja, kako simboličkih tako i materijalnih. Naša su društva ovaj čas suočena i s pitanjem hoće li biti pregovora o obeštećenjima između Hrvatske i BiH, iako je presuda Prliću i ostalima nešto što se tiče individualne kaznene odgovornosti”, kazala je predsjednica Documente.

„Iz perspektive organizacija za ljudska prava smatram da bi ti pregovori trebali započeti, ne samo u smislu individualnog obeštećenja, nego i u smislu podrške Bosni i Hercegovini na tragu pregovora kakve su vodile Crna Gora i Hrvatska, pa je Crna Gora doprinijela obnovi i razvoju poharanih Konavala, a nakon okončanja postupka koji je vođen pred višim sudovima u Podgorici, gdje je utvrđena odgovornost za zločine u Morinju, sada se vode postupci individualnog obeštećenja za logoraše”, pojasnila je Teršelič.

Gosti ove tribine bili su Žarko Puhovski i Ivo Josipović kojeg je Vesna Teršelič istakla kao dobar primjer suočavanja sa zločinima počinjenim od strane Hrvata, za razliku od današnjeg političkog vodstva RH „koje se treba pokloniti žrtvama”:

„Prve izjave hrvatskog premijera i predsjednice su široko komentirali svjetski mediji, a njihove kasnije izjave pokazale su više sućutu za žrtve, no ključne osobe u Hrvatskoj i drugim postjugoslavenskim zemljama trebale bi razmotriti model pomirenja koji je poduzeo predsjednik Josipović kada se u pratnji vjerskih vođa, predstavnika društva i obitelji žrtava, poklonio žrtvama Hrvatima i Bošnjacima u Ahmićima i Križančevu selu u travnju 2010. To bi ovaj čas trebali napraviti”, zaključila je predsjednica Documente.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.