Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Teologinja strahuje od namjera molitelja koji kleče na trgovima: ‘To je doista bizarno’

Autor: Zlatko Govedić

Austrijska teologinja Anna Maria Gruenfelder koja već pedesetak godina živi i radi u Zagrebu, dala je intervju za Novi list u kojem se osvrnula na aktualne izazove za Crkvu u 21. stoljeću.

Komentirala je i klečatelje koji se okupljaju svake prve subote u mjesecu u jutarnjim satima na trgovima nekoliko hrvatskih gradova.

(FOTO) Stižu detalji strašne eksplozije Dugom Selu: Zna se tko su poginuli, bili su posve bespomoćni


“Nakane tih molitelja doista su bizarne, i njihove performanse voljela bih analizirati. Zašto se muškarci ugledaju u Majku Božju? Zašto očekuju ‘autoritet u obitelji’ dobiti nebeskom pomoći? Zar nisu u stanju stvoriti sami sebi autoritet – ako već misle da moraju imati autoritet, spada li to u njihovu predodžbu o ‘»muškome’?”, kaže Gruenfelder i nastavlja:

“Stanovit korak unazad u neku duhovnost askeze poduzele su i druge ‘pobožne’ skupine, kojih ima: poput neokatekumena i raznih karizmatičkih skupina. Oni vjeruju da se Crkva od Drugog vatikanskog sabora previše prilagodila svijetu – a time žrtvovala povezanost s transcendentnošću. Drugim riječima, mnogima je Crkva previše svjetovna, pa se okreću prema njezi duhovnog, ‘unutarnjega života’. Dakle ‘iz krajnosti u krajnost’.

Bartulici je dosta klečanja, poziva narod: ‘Croatia first, vrijeme je da pokažemo više samopoštovanja’

No Drugi vatikanski sabor je preporučio: ‘Čovjek je put Crkve’, čovjeku se Crkva mora posvetiti, pojedincima i čovječanstvu cijeloga svijeta. Službena Crkva, odnosno različiti njezini službenici pokazuju i različit stupanj svjetovnosti ili duhovnosti, tako da je mjesna Crkva – ona po župama – dosta raznolika, kakva je Crkva odvajkada bila. Bolje nego da sve prisili na uniformnost.
Pa neka i ‘klečavci’ mole, ako misle da će na taj način stjecati autoritet, što ga nisu uspjeli stvoriti svojim životom i djelom – a svi ti ‘antiperformance’ oko njih daju im značaj koji ni nemaju. Samo da se ne osile i teže utjecaju u Crkvi na druge vjernike. Sve dok drugima daju slobodu – neka mole”.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.