fbpx

Tek je HHO razotkrio kakvu je glupost Milanović skrivao napadajući Stiera

Autor: Damir Kramarić

Zbog degutantnog sluganstva i servilnosti kakvo su u Njemačkoj pokazali Milanović i njegova glasnogovornica, svi nam se smiju i nitko nas ne cijeni. Zato su nas Nijemci i svrstali na Balkan, jer što je takvo ponašanje nego balkansko – primjećuje dr. Milardović.

Nedavna izjava Hrvatskog helsinškog odbora o šovinističkom ispadu premijera Milanovića napokon je i široj javnosti otkrila što je ustvari Zoran Milanović u Saboru skrivao agresivnim vrijeđanjem Davora Stiera, odnosno izbjegavajući odgovoriti na njegovo vrlo konkretno pitanje.

Uz pristrane medije javnost nije ni doznala što su premijera pitali

Uz vrlo pristrano izvještavanje većine medija, hrvatski građani, nažalost, ni u novinama, ni na većini televizija nisu mogli saznati što je ustvari Stier pitao Milanovića, da se ovaj tako ražestio (Jutarnji je četiri uvodne stranice potrošio na hvalospjeve genijalnim Milanovićevim odgovorima, dok glavno pitanje Stiera nisu ni spomenuli, ili su ga tek djelomično naznačili).


– Vidimo da ste u Rijeci na sastanku s europskim socijalistima govorili o krizi u Europi i pritom se prisjetili primjera iz bivše Jugoslavije. Rekli ste: Znamo kako su autonomije u bivšoj državi dovele do kaosa. Svatko je vukao na svoju stranu i zato je došlo do rata – podsjetio je Stier Milanovića, te potom postavio pitanje vezano uz vladinu vanjsku politiku.

Milanović pojašnjava raspad Jugoslavije baš poput Slobodana Miloševića?!

– Predstavlja li to neki novi smjer hrvatske politike – pitao je zastupnik rodom iz Argentine te dodao da u Milanovićevu istupu nije bilo ni riječi o velikosrpskoj agresiji kao uzroku rata.

– Tvrditi da su uzroci rata autonomije republika što su postignute Ustavom iz 1974. godine, onim Ustavom koji je bio podlogom za međunarodno priznanje Hrvatske, zapravo je pristajanje uz velikosrpske teze artikulirane u memorandumu SANU, što su provedene Miloševićevom krvavom politikom. Ukoliko je ovo doista politička platforma Milanovićeve vlade, onda je to negacija svih postignuća na području ljudskih prava i sloboda u RH u zadnjih dvadeset godina – primijetili su kasnije u Hrvatskom helsinškom odboru, te dodali da je Milanovićev odgovor na ovo vrlo konkretno pitanja bio čisti šovinizam.

Uvjerili ga da je genije, pa je i pred Nijemcima pričao gluposti

I kada je cijeli taj skandal pomalo pao u zaborav, Milanović se pobrinuo da izazove novi. Tijekom službenog posjeta Njemačkoj opet je ‘briljirao’ na sebi svojstven način:
– Hrvatska nacija nevjerojatan je paradoks, jer su među nama kulturne i druge razlike prilično velike, i to nije lako držati zajedno. Hrvatska je zemlja koja ima ‘popis birača na kojem je više imena nego što je stanovnika’, te u kojoj je ‘plaćanje poreza na vrijeme bilo slobodna forma: dok te ne uhvate, nema problema’ – kazao je hrvatski premijer nakon predavanja u Zakladi Friedrich Ebert te izazvao čuđenje i zgražanje među njemačkim uzvanicima.

Banac: Milanović govori iz glave pune vjetrova

– Premijer ne zna što govori, jer na govornicu u pravilu izlazi nespremanr. I u Njemačkoj je govorio iz glave pune vjetrova, bez pripremljenog govora, što je rezultiralo čuđenjem i zgražanjem njemačkih uzvanika. Kancelarka Merkel u isto vrijeme jasno je i glasno poručila da neće odmah ratificirati pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji, već da će čekati zadnji izvještaj o monitoringu nad Hrvatskom koji bi trebao biti gotov u ožujku 2013. godine. Premijeru bi, stoga, bilo pametnije da umjesto što bjesni i vrijeđa, poradi na tome da monitoring ne bude pun problema koje je on stvorio. Poznato je, naime, da mnogi oklijevaju s ratifikacijom ugovora o pristupanju Hrvatske, jer je nova vlast provodila čistke na Hrvatskoj televiziji suprotno Zakona o Hrvatskoj televiziji i suprotno uputama Europske unije, da je pokušala mijenjati Zakon o policiji, te Zakon o sprečavanju sukoba interesa, unatoč upozorenjima iz Bruxellesa. Sve to se itekako primjećuje ne samo u Njemačkoj – podsjeća dr. Ivo Banac, član Izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora, te dodaje da mu nije jasno kako Milanović u Bruxellesu, za vrijeme svoje diplomatske karijere, nije ništa naučio.
I drugdje postoje razlike između regija, pa se nitko s time ne sprda

– I u Njemačkoj postoje velike razlike između sjevera i juga, slično je i u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, no to ne znači da se njihovi državnici sprdaju s tim razlikama kada odu u inozemstvo. Milanovićava dužnost je da govori kulturno, a ne da govori budalaštine, jer tako čini štetu Hrvatskoj – napominje dr. Banac, dodavši da će u HHO i dalje pratiti razvoj situacije i ponašanje premijera.

Milanovićevi komunikacijski promašaji u Hrvatskom saboru i u Njemačkoj razočarali su i razljutili i dr. Anđelka Milardovića, voditelja Centra za politološke studije, koji kaže da je najparadoksalniji u cijeloj priči ispao upravo premijer Milanović koji je neoprezno i opasno nepripremljeno Hrvatsku predstavio kao zemlju paradoks.

Milardović: Premijer se osramotio i u Saboru i u Njemačkoj

– I u jednom i u drugom slučaju imali smo komunikacijsku katastrofu, i u jednom i u drugom slučaju premijer se osramotio. No zanimljivo je primijetiti da većina medija Milanoviću čini medvjeđu uslugu, kada prešućuju njegove gafove, kao što su to učinili nakon aktualnog prijepodneva u Saboru, kada gotovo nitko nije prenio što ga je Stier pitao. To je vrlo zabrinjavajuća pojava, jer bi dobronamjerni ljudi premijera upozorili da je govoreći da su prevelike autonomije dovele do raspada Jugoslavije ušao u područje u kojem nije kompetentan, kao što je i govoreći o paradoksalnim hrvatskim razlikama neoprezno ušao u područje koje ne razumije. Većina medija ga, nakon sramotnog nastupa u Saboru, argumentiranim izvještajima i analizama nije upozorila na promašen nastup, pa je on novi gaf napravio već u Njemačkoj, svega nekoliko dana kasnije. Očito je, naime, da se Milanović ne priprema za nastupe, već da govori ono što mu u tom trenutku padne na pamet, što je potpuno neodgovorno. Tako ne čini štetu samo sebi, već i svima nama koje predstavlja. S druge strane, u razgovorima s kancelarkom Merkel bio je vrlo servilan, baš kao i njegova glasnogovornica koja je kasnije izjavila da je spremna preuzeti odgovornost za svaki incident (buka pri govoru kancelarke Merkel), iako nije kriva. Zbog tako degutantnog sluganstva svi nam se smiju i nitko nas ne cijeni. Zato su nas Nijemci i svrstali na Balkan, jer kako bi takvo ponašanje drugačije mogli opisati nego rječju ‘balkansko’ – podvlači dr. Milardović, te na kraju dodaje da on govori načelno i nepristrano, odnosno da bi isto rekao i da je u pitanju neki HDZ-ov dužnosnik, ili dužnosnik neke druge političke stranke.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.