Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tedeschi, proslava u Srbu, nadzorni odbori: Ovo su pitanja zbog kojih Krišto želi s Vladom na Ustavni sud!

Autor: Daniel Radman

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto putem Ustavnog suda želi doći do odgovora koje joj je uskratila Vlada.

Vidović Krišto je navela četiri zastupnička pitanja, postavljena između 4. rujna i 1. prosinca na koja, kaže, ili nije dobila odgovor ili je primila dopis u kojem nije sadržan odgovor.

“Hrvatska vlada sustavno ne izvršava svoje ustavne obveze, te osim što krši Ustav RH, ona djeluje protivno hrvatskim ugovornim obvezama o pristupanju EU. Vlada provodi zakone selektivno i otvoreno štiti društvene moćnike; time potiče društvenu nejednakost, korupciju i siromaštvo”, upozorila je., a potom i navela konkretne primjere.

U rujnu je postavila pitanje o koncesiji za lovište Pelegrin koje dobio Emil Tedeschi uz, kako smatra zastupnica Vidović Krišto, “smiješnu koncesijsku naknadu”. Nakon 173 dana nije dobila odgovor.

U studenom je postavila pitanje predsjedniku Vlade “koliki su bili prihodi odvjetničkog ureda sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koje je ostvario od strane državnih tvrtki i institucija?” Od Plenkovića je dobila odgovor, ali joj je u dopisu “tumačio poreznu tajnu po pitanju dobiti” pa je ostala bez traženog iznosa.

Ministru financija Zdravku Mariću u srpnju je, a potom i u studenom, postavila pitanje o specifikaciji troškova od 100.000 koji se iz Državnog proračuna izdvaja za proslavu u Srbu. Kaže da nije dobila odgovor, tek “nepovezane i nepotrebne podatke o rokovima udruga za podnošenje financijskih izvješća”.

I za kraj, tu je i pitanje Plenkoviću zašto se se članove Nadzornih odbora i Uprava mnogih državnih tvrtki imenuje na mandat od samo šest mjeseci, umjesto na zakonom predviđen mandat od četiri godine i koliko se novaca za tu svrhu izdvaja iz Državnog proračuna, uključujući trošak javnog bilježnika za sve tvrtke u kojima se određuje šestomjesečni mandat.




Ni na to nije dobila izravan odgovor. “U tom dopisu on navodi prosječni iznos javnobilježničkog troška, ali metodologiju na temelju koje je izračunat taj prosjek ne navodi. To je izbjegavanje odgovora, jer moje je pitanje eksplicite formulirano da tražim pojedinačni i sveukupni iznos za javnobilježničke usluge koje su od 2016. plaćene u svrhu produljivanja mandata članova Nadzornih odbora i Uprava na šest mjeseci.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.