TAJNI ŽIVOT KOLINDINA BRATA: Sumnjive gradnje, čudno društvo i ruski tajkuni u suradnji s Brankom Kitarovićem

Autor: I. Delić

Predsjedničin brat Branko Grabar krije se od javnosti, ali njegovi poslovi sve su zanimljiviji.

Braća i sestre, kumovi, bračni partneri i ostali članovi obitelji hrvatskih političara nerijetko se nađu u središtu pažnje javnosti, i to ne stoga što je hrvatska javnost zainteresirana za njihovu privatnost, već zato što se upletu u upitne poslove radi kojih predstavnike naše politike dovedu u nezgodan položaj i poziciju iz koje se moraju opravdavati za potencijalni sukob interesa. U takvoj poziciji ovih dana našla se i prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čiji je brat Branko Kitarović pažnju javnosti na sebe skrenuo zbog sumnjive gradnje po lijepom plavom Jadranu. Naime, Branko Kitarović koncem 2014. godine, kada slučajno ili ne, započinje politički uspon njegove sestre Kolinde postaje direktor triju tvrtki. Jedna od njih Domovi Dalmatinske Rivijere glavni je ulagač u čudnu, pa čak i pomalo spornu gradnju u Cavatu, radi čega su se mještani u više navrata tijekom ovoga ljeta žalili medijima jer među ostalim tvrtka predsjedničina brata gradi na lokaciji koja nije udaljena šest metara od mora kao što to zakon propisuje.

Tajanstveni Branko Kitarović u javnost rijetko istupa, a kada i govori, uglavnom komentira suživot sa svojom ambicioznom sestrom Kolindom pa tako njegove poslovne aktivnosti široj javnosti nisu odveć poznate. Međutim, oni nešto upućeniji dobro znaju da se bavi poslovima vezanim uz nekretnine te je obnašao dužnost direktora tvrtke Konkurent, ali svega dva mjeseca nakon što mu sestra postaje predsjednicom, on sjeda na čelo jedne zagrebačke tvrtke. Nagađa se da je riječ o tvrtki Che Resort te da preko nje u suradnji sa strancima gradi apartmane po jugu Lijepe Naše. Zanimljiva je spona dvaju spomenutih tvrtki. Naime, prema Sudskom registru suvlasnici njegova Konkurenta državljani su Estonije Andrei Tšenkov, Marko Udiljak i riječki odvjetnik Saša Poldan. Grabar je naveden kao direktor tvrtke osnovane u rujnu predprošle godine pa zato poslovanje nije vidljivo. Tšenkov je zajedno s Udiljakom i Rusom Aleksejem Konovalovim suvlasnik tvrke Bonum Grupa smještene u Karlovcu, a tvrtka pak ima podružnice u Rijeci i Zagrebu. Podružnica u Rijeci na istoj je adresi kao sjedište tvrtke Konkurent kojom rukovodi Kitarović. Bonum grupa, iza koje stoji rusko-hrvatski kapital povezivala se sa gradnjom stacionara za starije i nemoćne u središtu Karlovca. Kitarovićevi poslovni partneri suvlasnici su i Che Resorta koji se bavi ugostiteljstvom i turizmom, a Udiljak je direktor Strategosa koja se također bavi turizmom, a osnovala ju je Daria Neshchadimova iz ruskog Sankt-Peterburga. Sjedište tvrtke Stategos je na adresi Jadranski trg 4, gdje je i sjedište tvrtke Konkurent kojoj je Kitarović  na čelu. Povezuje se Kitarovića i s nekim drugim sumnjivim imenima pa se tako na jednoj zabavi nakon što mu je sestra postala predsjednica mogao vidjeti u društvu kontroverznog ravnatelja riječkog KBC-a Herman Haller koji je došao sa svojim prijateljem odvjetnikom Poldanom koji za bolnicu odrađuje sve sudske sporove mimo natječaja. Hallera je na taj privatni posjet, a doveo službeni vozač bolnice. Međutim, u njegovu društvu viđen je i Kolindin brat Branko te tu počinje čudnovata veza.

Bankova supruga radi kod Hallera na odjelu ginekologije, dok joj je brat Hallerov odvjetnik Poldan. Haller, kazuju, ima nos za kadroviranja pa ovakva križaljka ne treba čuditi. Poslije tog kultnog skupa organizirana je večera u restoranu Pomorac u Čavlima koji vodi predsjedničina teta. Naravno, i tu se društvu pridružio Haller. Sve u svemu, reklo bi se zanimljiva obiteljska zavrzlama, ali ne treba nas to čuditi kada znamo da se u raznim spletkama spominjao i primjerice Krešimir Milanović, brat bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.