fbpx
Foto: Unsplash/ilustracija

TAJNI SVIJET MOĆNOG HRVATSKOG BANKARSKOG LOBIJA! Hoće li se istina ikada saznati? HNB vrvi od afera

Autor: Iva Međugorac

Jedna od najvećih afera u državi, tako se po kuloarima komentiraju saznanja o Hrvatskoj narodnoj banci. Naime, kao što je poznato, 40-ak zaposlenika HNB-a na čelu su guvernerom Borisom Vujčićem i njegovom kolegicom Sandrom Švaljek trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB.

Tu medijsku verziju priče hitro je demantirao Vujčić, a oglasili su se i iz same Banke tvrdeći kako se sve odvijalo po zakonu. S dozom opreza ovoj kompleksnoj temi pristupio je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se u svojim prvim izjavama od svega ogradio naglašavajući kako ta afera s Vladom nema veze. Očekuje Plenković očitovanje od HNB-a, s Vujčićem je već kontaktirao, a osim toga u Vladi su na angažman i provjeru napisa pozvali i Hanfu.

Da se sve odvijalo u skladu sa zakonom ustrajno ponavlja guverner Vujčić koji je zadnji puta trgovao prije dva desetljeća, i to kao zamjenik guvernera. Vujčić istini za volju i je svoje dionice prodao prije no što je donesen zakon kojim je na snagu stupila zabrana zaposlenicima HNB-a da posjeduju i trguju dionicama, međutim, u zakonskim odredbama ne spominju se obveznice. Spominje se zato u medijima Vujčićeva zamjenica i nekadašnja bliska suradnica pokojnog Milana Bandića, nesuđena zagrebačka gradonačelnica Sandra Švaljek koja je kao članica Savjeta HNB-a kupila obveznice Erste banke od kojih je pet godina kasnije zaradila basnoslovnih 780 tisuća kuna.


HNB je prerastao u utvrdu koja se ne dira

Akteri afere HNB prema za sada dostupnim informacijama trgovali su obveznicama banaka dok su usporedno s tim kontrolirali te iste banke te svakodnevno dobivali uvid u pokazatelje o poslova nju tih banaka. Institucionalna istraga tek treba utvrditi razmjere ove sage, no već sada jasno je kako sve što se događa ne miriše na dobro. Što se točno događalo ne zna ni resorni ministar Zdravko Marić, no u svakom je slučaju ovom pričom otvoren prozor u tajni svijet moćnih hrvatskih bankara, o čijim se ranijim propustima prilično šturo i skromno progovaralo.

HNB je s vremenom prerastao u utvrdu koja se ne dira, a za to vrijeme događao se slučaj švicarac, slučaj poboljšanja ponude pa i afera Borg, a u konačnici i pretposljednji slučaj s iznenadnim ukidanjem prešutnih prekoračenja. Ništa od toga Vujčića nije previše uznemirilo, niti je ikada itko previše propitkivao njegovo djelovanje. Hrvatska sada konačno ima priliku da sazna nešto više i da istinu istjera na vidjelo, no s obzirom na ostale pravosudne institucije koje bi se ovime trebale pozabaviti razumljiva je i građanska skepsa prema tome da će se istina ikada i saznati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.