Photo: Patrik Macek/PIXSELL

TAJNI SVIJET GUVERNERA VUJČIĆA: Podaci koje krije kao’zmija noge’

Autor:

Kada je premijer Andrej Plenković svojedobno guverneru HNB-a Borisu Vujčiću produljio mandat na čelu ove centralne banke, u političko-bankarskim krugovima potvrdila se teza o tome da će upravo on biti čovjek u čijem će mandatu hrvatsku kunu zamijeniti euro.

Vujčić je na čelu HNB-a ostao po zagovoru njegove bliske prijateljice Martine Dalić, no u međuvremenu je stekao veliko premijerovo povjerenje, a Plenković drži i da se dobro ponio u koronakrizi, koja još uvijek nije okončana. Vujčić je prema tvrdnjama onih koji ga poznaju iznimno osebujan tip, politika ga ne zanima, iako je u više navrata dobivao pozive da uđe u Vladu, on je i desne i lijeve bez iznimke odbijao.

Diskretno i bez previše javne izloženosti Vujčić gradi svoju karijeru, a privatni život krije kao zmija noge. Njegovi suradnici opisuju ga prije svega kao stručnjaka za financije koji pomno pazi na svoj imidž, izuzetno mu je stalo do toga da bude dobro odjeven, vodi računa o odijelima i kravatama te je svojem fizičkom izgledu posebno posvećen. Šarmantan je i svestran, kažu Vujčićevi kolege, a takvim ga opisuju i oni koji ga se sjećaju iz Centra za kulturu u Križanićevoj gdje je završio srednju školu djeleći školske klupe i sa poznatom sutkinjom Sanjom Mazalin.

Zanimljivo, Vujčić je išao u novinarski razred, a u mladosti je bio roker, ljubitelj žena, ali i odlučan učenik. No, za njega se nipošto ne može reći da je bio štreber, šterebski imidž počeo je njegovati nakon što je upisao zagrebački Ekonomski fakultet. Nakon toga usavršavao se na Michigan State Univesrsityju u SWADu-u da bi u konačnici doktorirao u Zagrebu. Nakon što je okončao studentsku karijeru postaje viceguverner, a zatim i profesor na zagrebačkoj ‘ekonomiji’, ali i na PMF-u.

Specijalizirao je monetarnu analizu, ekonomiju rada i međunarodne financije, sve to još 2012. godine osiguralo mu je poziciju guvernera. Ovaj otac troje djece sa suprugom Tanjom živi u zagrebačkoj Petrovoj ulici, u stanu od 100-tinjak kvadrata, a dok supruga preferira organsku hranu, Vujčić je sklon konkretnim jelima, a uz to je veliki ljubitelj vina, no uvijek vodi računa o tome da ne pretjera u svojim gurmanskim ‘izletima’.

Neobični su ovo detalji o životu guvernera koji u javnom prostoru nastupa ozbiljno i odmjereno, ostavljajući dojam hladnog činovnika, koji doduše nije svima omražena figura. Njegovi kritičari opisuju ga kao strastvenog zaljubljenika u svoju fotelju, ali i strastvenog zaljubljenika u putovanja, i to do te mjere kako se vjeruje da njegove dnevnice premašuju njegovu plaću, a i sama plaća jedna je od najvećih u državi. U prosjeku na godišnjoj razini na putovanja potroši oko 400 tisuća kuna, radi čega ga je svojedobno prozivao bivši ministar financija Boris Lalovac tvrdeći da ovaj ne zna kako žive ljudi u Hrvatskoj.

Kada ga je bivši Lalovčev šef, aktualni predsjednik Zoran Milanović pozvao u svoju Vladu ovaj ga je odbio tvrdeći da on s ministarskom plaćom ne može pokriti svoje životne troškove. Premda ga je Milanović preko Emila Tedeschkija dozvati u svoj tim, on je ostao nepristran pa je podjednako blizak bio s premijerom Oreškovićem, a nakon toga i sa Plenkoićem s kojim ga je Dalić zbližila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.