Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

TAJNI MARIĆEV SASTANAK DOLAZI NA NAPLATU? U HDZ-u su zabrinuti: Afera zbog koje se spominjao i Milanović

Autor: Iva Međugorac

Nagodbi je iz dana u dan sve više, no bez obzira na to Uskok bi kroz dva tjedna trebao dići prvu optužnicu protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, saznaje Jutarnji list. Ne treba zaboraviti da je Rimac u Vladi premijera Plenkovića imala značajan utjecaj te da je preko svoje mreže kontaktirala sa nizom ministara, a u konačnici i sa samim premijerom Plenkovićem, no također treba podsjetiti da je Uskok nedavno proširio istragu u slučaju Rimac u aferi Vjetroelektrane kojom je osim nje zahvaćen poduzetnik Milenko Bašić i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Na teret se ovoj ekipi stavlja trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem te zlouporaba položaja i ovlasti, a prema posljednjem rješenju koje je stiglo kao nastavak ranijih istraga po rješenjima Uskoka od 30.svibnja 2020. te rješenja o proširenju istrage od 26.kolovoza 2020.i 22.travnja 2021.godine. Osnovano se sumnja da je bivša gradonačelnica od veljače 2017.do svibnja 2020. u Zagrebu i Kninu, u sklopu ranije postignutog dogovora s Bašićem, uz ugovorenu novčanu nagradu od minimalno 40.000 kuna, koje joj je Bašić na mjesečnoj razini isplaćivao, u cilju pribavljanja nepripadne koristi jednom trgovačkom društvu poduzimala radnje radi pogodovanja tom trgovačkom društvu pri čemu se koristila utjecajem kojega je stekla kroz aktivno bavljenje politikom.

Kako bi omogućila tom trgovačkom društvu nastavak radova na izgradnji vjetroelektrane, usprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu RH, te unatoč tome što je od Hrvatskih šuma Bašićeva tvrtka bila upozoravana da prekine s pripremnim radovima koji su krenuli i prije sklapanja Ugovora o osnivanju prava služnosti, od Jakupčića kao predsjednika Uprave društva Hrvatske zatraženo je da sa spornim društvom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste nevezano za ispunjenje uvjeta, na što je on pristao.

Priveden zajedno s Rimac

Kada je splitska podružnica Hrvatskih šuma izradila nacrt ugovora, Jakupčić je zahtijevao njegovu izmjenu tako da se mimo Zakona o šumama na ugovor neosnovano primjeni članak Pravilnika o korištenju šumske infrastrukture te da se Trgovačkom društvu na taj način prizna status investitora šumske infrastrukture, kao i da ga se oslobodi plaćanja naknade za korištenje šumske ceste u iznosu od 20.000 kuna godišnje po svakom vjetrogeneratoru, bez PDV-a premda je znao da šumske ceste koje je Bašićeva tvrtka kanila izgraditi ne predstavljaju šumsku infrastrukturu niti su namijenjene gospodarenje i zaštiti šuma, već poslovnim potrebama toga društva.

Pravna služba splitske podružnice nije pristala formirati takav ugovor pa je Jakupčić izdao nalog Sektoru pravnih poslova u Direkciji društva Hrvatske šume da to učine, a nakon toga je po saznanju da Trgovačko društvo nije u mogućnosti ishoditi basnkarsku garanciju kao jamstvo za izvršenje ugovora zatražio da se u ugovoru bankarska garancija kompenzira obvezom dostave dviju bjanko zadužnica na iznos od 500.000,00 kuna. Taj je ugovor prema Uskoku potpisao u travnju 2017. godine premda Trgovačko društvo prije potpisa ugovora nije dostavilo ni zadužnice kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

Zanimljivo je da je bez obzira na ove Uskokove sumnje Jakupčić i dalje predsjednik Uprave Hrvatskih šuma u čijem NO sjedi nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik Zagreba Davor Filipović. Nije tajna da je Jakupčić priveden zajedno s Rimac, koja je u međuvremenu izbačena iz HDZ-a i maknuta iz politike, no u vladajućoj stranci smatraju kako Jakupčić svoj opstanak može zahvaliti vezama s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, ima li u tim tezama iz vladajućih redova istine teško je reći, ali zato nije teško doći do zaključka da je s plaćom od 29.500 kuna, Jakupčić jedan od najplaćenijih šefova državnih tvrtki.

Prema imovinskoj kartici Jakupčić i supruga vlasnici su stana u Zagrebu od 96 m2 vrijednog nešto više od milijun kuna, supruga u Zagrebu posjeduje još jedan stan od 44 m2 vrijedan oko pola milijuna kuna, u Pirovcu Jakupčić posjeduje apartman od 45 m2 vrijedan 435.000 kuna. Nedavno je Jakupčić u imovinskoj kartii objavio novi iznos ušteđevine, ona je od početka mandata porasla za sto tisuća kuna. Naime, njegova štednja te 2017.godine iznosila je 252.280 kuna, dok danas ima ušteđevinu od 360 tisuća kuna.
Suprugina ušteđevina danas iznosi 14.060 kuna, dok je na početku Jakupčićeva mandata imala ušteđevinu od devet tisuća kuna. Kada je pak o Barišiću riječ treba napomenuti kako se zbog njega u medijskom prostoru žestoko prozivalo ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, ali i ministra financija Zdravka Marića, a bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy svojevremeno je prozivala tadašnjeg premijera Milanovića jer je navodno njegov pokojni brat Krešimir lobirao za Bašićev Leger.

Projekt vjetroelektrana kritizirao je i nekadašnji Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobronić, koji je ujedno bio Ćorićev prethodnik u ovom resoru. On je svjevremeno izdao rješenje da investitori moraju napraviti postupak procjene utjecaja na ekološku mrežu, ali kako Dobrovića u Ministarstvu zaštite okoliša uskoro zamijenjuje HDZ-ov Tomislav Ćorić tako on poništava to riješenje, a Cemp biva oslobođen izrade studije na kojoj je mostovac inzistirao. ”Novim rješenjem ide se naruku investitoru u vjetroelekrane Krš Pađene koji će dobiti od hrvatskih građana više od 4,5 milijardi kuna poticaja”, govorili su Mostovci svojedobno.

Pritisak na Marića

Ponešto je govorio i Uskok koji je nedavno osumnjičio bivšu ministricu Žalac i njenu kolegicu Rimac da su vršeći pritisak na HBOR nastojale tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetroelektranu Krš-Pađene osigurati što povoljniji kredit pa se tako rekonstrukcijom poruka iz mobitela tajnice Rimac došlo do saznanja kako je Žalac radi nje kontaktirala predsjednicu Uprave HBOR-a Tamaru Perko kako bi izvršila pritisak po pitanju vjetroparkova.
Dvije su kolegice zbog ovog slučaja pritiskale i Marića, koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, a Žalac je Bašiću uspjela dogovoriti sastanak s ministrom financija, koji se odvijao u strogoj tajnosti.  U poruci koja datira od 13. prosinca 2018. godine Bašić od Rimac traži organizaciju sastanaka s Darkom Horvatom, Garijem Cappellijem i Lukom Burilovićem, također članovima nadzornog odbora, no bez obzira na to što ih je Rimac odmah kontaktirala HBOR nije pristajao na zahtjeve ove tvrtke vezano za visinu kredita pa je zato Bašić preko nje pokušavao doći i do premijera Plenkovića, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP.”

Nekoliko dana kasnije uz dogovoreni sastanak s Mariće, Bašiću se dogovara sastanak i sa zamjenikom ministra turizma Robertom Pendeom, a Bašić u porukama javlja kako je Horvat i dalje protivnik te da ga je potrebno slomiti pa se Rimac nalazi sa Žalac, nakon čega dojavljuje Bašiću da će bivša ministrica stvarno sve napraviti. Na koncu, HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene. Prije te sjednice Žalac u svom uredu prima Bašića i Rimac, a nakon sjednice javlja im kako je zadovoljna. Drugim riječima, nedugo nakon sjednice u HBOR-.u Bašić traži sastanak s Marićem, a Rimac mu javlja da je sastanak dogovoren. Žalac i Rimac koncem siječnja ažuriranu studiju vjetroparka dostavljaju u HBOR, što Rimac prema tezama Uskoka javlja ministru financija.

Toga dana uslijedio je novi sastanak na kojem su sudjelovali Bašić, Rimac, Žalac i Marić. Za to posredovanje Bašić je prema Uskoku Rimac i Žalac nagradio jedrenjem na kojem je bila i Ružica Njavro iz Ministarstva poljoprivrede. Hoće li tajna sastanka izaći na vidjelo kada se i ako se doista podigne optužnica protiv Rimac ostaje za vidjeti, no u HDZ-u u svakom slučaju vlada zabrinutost zbog neizvjesnog raspleta događaja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.