Foto: Pixabay

TAJNE UKRADENIH DOSJEA! Stotine dokumenata o Udbi: Knjiga koja će uzdrmati političku scenu!

Autor: Iva Međugorac

“Tajne ukradenih dosjea” nova je knjiga autora Tomislava Mičića koja je ovih dana izašla iz tiska. Mičić je inače hrvatski politički emigrant, a ovom novom knjigom na jedinstven način nastavlja vlastite političke memoare objavljene prije dvije godine pod naslovom “U potrazi za Hrvatskom: sjećanje jednog proljećara i političkog izbjeglice”.

Mičić je inače rodom iz bosanske Posavine, a školovao se u Nadbiskupskom sjemeništu i gimnaziji u Zagrebu nakon čega  se odlučio na studij teologije u Đakovu. Studirao je i hrvatski jezik u Zadru te pravo na zagrebačkom Sveučilištu. U studentskim danima bio je sudionik Hrvatskog proljeća, a zbog sudskog progona davne 1972. godine emigrirao je iz Jugoslavije pa je gotovo dva desetljeća proveo u Njemačkoj kao politički emigrant.

Ondje je postao i vijećnik Hrvatskog narodnog vijeća, ali i jedan od pokretača te urednik časopisa Kroatische Berichte, koji je na njemačkom jeziku izvještavao o zbivanjima u Hrvatskoj i komunističkoj represiji. U Hrvatsku se Mičić vraća nakon demokratskih promjena 90-te godine, te se uključuje u sigurnosno-obavještajni sustav u nastajanju.

Bio je sudionik Domovinskog rata u kojem je zaradio čin pukovnika, ali i niz drugih odlikovanja. Posljednja knjiga koju potpisuje zapravo je zbirka dokumenata iz dosjea koje su o Mičiću vodile Služba državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske i Služba državne bezbjednosti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Mičićev dosje, koji je vodila hrvatska republička Udba početkom 1990-ih, otuđen je iz arhiva tadašnje Službe za zaštitu ustavnog poretka RH zajedno s još više od 220 dosjea drugih bivših političkih emigranata. Bože Vukušić i Vice Vukojević, koje je kasniji ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić optužio da su odgovorni za krađu tih dosjea, stoji u knjizi, koristili su ukradene dosjee za ucjenjivanje i političke obračune s bivšim emigrantima.

Tomislav Mičić, čiji je dosje također jedan od ukradenih, zato je prije više godina započeo s pothvatom rekonstrukcije svojega dosjea na temelju dokumenata koji su se odnosili na njegovo političko djelovanje u domovini i emigraciji koji su bili dostupni unutar dosjea drugih političkih emigranata, a koji se nalaze u hrvatskim i bosanskohercegovačkim javnim arhivima. Knjiga Tajna ukradenih dosjea rezultat je tog pothvata.

Na preko 600 stranica knjige izloženo je 130 dokumenata SDS-a SRH, SDB-a SRBiH, Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova SRH, Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova SRBiH te Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova SFRJ, a opremljena je i imenskim kazalom. Za razliku od većine drugih knjiga koje publicistički obrađuju djelovanje hrvatske političke emigracije i represiju jugoslavenskih komunističkih sigurnosnih službi s kojima su naši emigranti bili suočeni, Mičićeva knjiga temelji se na izvornim dokumentima koji su javno dostupni, a koji o njegovom i djelovanju drugih političkih emigranata pričaju sasvim novu priču.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.