Tajna veza Vilima Ribića i HDZ-ova gospodarskog stratega Domagoja Miloševića!

Autor: Ivan Babić/7Dnevno/2. listopada 2015.

Direktor sindikalne Ribićeve tvrtke, u čijem je vlasništvu luksuzni sindikalni Dom u središtu Zagreba, je Zoran Kovač, nekad blizak s bivšim medijskim tajkunom Miroslavom Kutlom i kontroverznim vlasnikom licence za Miss Universe, Vladimirom Kraljevićem. Inače, Zoran Kovač je već više od desetljeća partner HDZ-ovom gospodarskom strategu Ivanu Domagoju Miloševiću.

Prije tri godine hrvatski su mediji objavili aferu u čijem se središtu našao Vilim Ribić, čelni čovjek Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, danas jedan od najgrlatijih sindikalnih čelnika u zahtjevima za povećanjem plaća zaposlenika u školstvu, zbog čega je upravo i organiziran višednevni štrajk učitelja i profesora u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama, u režiji četiriju sindikata obrazovanja i znanosti. Podsjetimo, Ribić se tada našao u središtu afere jer je razotkriveno kako se u središtu Zagreba, u blizini Cibonina tornja, sindikalnim novcem gradi – luksuzni objekt.

Radilo se o poslovnoj zgradi Matice hrvatskih sindikata, nazvanoj – Sindikalnim domom – koja se počela graditi prije šest godina i plaćena je gotovinom, točnije – sindikalnim članarinama. Kada je izgradnja te velebne zgrade, odnosno Sindikalnog doma u Ulici Florijana Andrašeca 18a bila završena, prošle godine su mediji pisali kako u zgradi nema pretjeranog luksuza, te da je jednostavno uređena i namještena u – Ikeinu stilu. Osim prostranog prizemnog predvorja i portirnice, na prvom katu nalaze se tri konferencijske dvorane. Sljedeća tri kata namijenjena su najmu.

Međutim, ured ambicioznog šefa sindikata Vilima Ribića, koji se ovih dana istaknuo i obećanjem hrvatskim učenicima da neće dobiti neopravdane sate ukoliko ne dođu u školu za vrijeme štrajka i izazvao opće zgražanje javnosti, smješten je na šestom katu, kako su mediji svojedobno pisali – na 100 četvornih metara, ostakljen i s izlazom na balkon. Novinari, koji su imali privilegiju biti kod Ribića, odmah su primjetili da na njegovom bijelom stolu vlada ‘ribićevski’ kreativni nered, a da je riječ baš o njegovoj radnoj sobi vidjelo se po prepoznatljivom šeširu odloženom na ladičaru.

Kontroverze s gradnjom Sindikalnog doma

Proteklih godina su objavljivani i brojni tekstovi pod nazivom – ‘Sindikat Vilima Ribića radi ono protiv čega se bore’, koji su opisivali kako Ribić u stvarnosti govori jedno, a kada se svjetla reflektora pogase, provodi radnje suprotne onima koje propagira na javnoj sceni. Tako je on, svojedobno, dok se kontroverza s gradnjom Sindikalnog doma na Trešnjevci nije stišavala, licemjerno i bez grižnje savjesti govorio kako u Finskoj i Nizozemskoj takav pothvat ne bi bio predmetom osude, nego – pohvale. Inače, ne mali kuriozitet, predstavlja i činjenica da je tu luksuznu građevinu, izdašno financiranu sindikalnom članarinom, bez kune kredita gradila tvrtka Sindikat gradnja d.o.o., koju su osnovali Sindikat hrvatskih učitelja, na čijem se čelu nalazi Sanja Šprem i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, čiji je čelni čovjek – Vilim Ribić.

Zemljište za objekt u Andrašecovoj ulici sindikalisti su kupili 2008. godine preko već spomenute tvrtke, a uporabnu dozvolu ishodili su 2013. godine. Radove na objektu izvodila je zagrebačka Tehnika. Znakovito je da je direktor u Sindikat gradnji d.o.o., uz Andreu Škvorc, bio Zoran Kovač, nekad blizak s bivšim medijskim tajkunom Miroslavom Kutlom i kontroverznim vlasnikom licence za Miss Universe, Vladimirom Kraljevićem. Inače, Zoran Kovač je već više od desetljeća partner Ivanu Domagoju Miloševiću, glavnom HDZ-ovim gospodarskom strategu i bivšem potpredsjedniku u vladi Jadranke Kosor. Zoran Kovač je bio i direktor niza tvrtki zajedno s Miloševićem, poput Sigma stana i Sigma centra.

Nakon što su te tvrtke propale u Zagrebu i otišle u stečaj, Zoran Kovač i Domagoj Milošević su svoje aktivnosti prebacili u Kalmetin bastion u Zadru, preko tvrtke Sigma Matica d.o.o., gdje su počeli graditi luksuzne stanove na atraktivnoj lokaciji iznad nekadašnjeg zadarskog SAS-a. Sadašnji vlasnik Sigma Matice je Zoran Kovač, a raniji vlasnik je bila i tvrtka Sigma stan, čiji su suvlasnici bili Emil Mihelčić, Daniel Štern, sin Davora Šterna, koji je također u biznisu s Miloševićem preko Tvornice vatrogasnih aparata Pastor, Branimir Kardum, otac Domagoja Miloševića Radenko Milošević, te tvrtka Domo rent Zorana Kovača.




Miloševićev partner odlučuje o unosnom sindikalnom biznisu

Sigurno nije slučajno da je projektnu dokumentaciju za tvrtku Sigma Matica iz Zagreba radila tvrtka D&Z Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu prometa i veza, Kalmetinog ortaka i suoptuženika za niz kaznenih djela.

U ožujku prošle godine, Ribić se i preselio u novu zgradu na križanju Ulice Florijana Andrašeca i Šarengradske. Slavodobitno je poručio kako se stvara nova vrijednost, pa je to ovako popraćeno u Večernjem: “Vilim Ribić i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uselili su u novu zgradu od 2776 kvadrata nakon pet godina gradnje i 20 godina izdvajanja u sindikalni investicijski fond. Tri su etaže useljive, u njima su NSZ i Matica hrvatskih sindikata, očekuju se odluke o useljenju još dva sindikata, a ostale četiri etaže se još uređuju i bit će u komercijalnoj upotrebi, što će biti baza za održavanje zgrade. U njoj se planira i Centar za istraživanje radnih odnosa, koji bi se financirao iz fondova EU-a.”




Iako se Vilim Ribić trudio stvoriti u javnosti dojam kako je luksuzna zgrada u kojoj su smješteni i njegov ured i Matica hrvatskih sindikata, vlasništvo sindikata čijim je novcima izgrađen, to nije istina. Uvidom u zemljišne knjige otkrili smo kako je isključivi vlasnik cijelog sindikalnoga kompleksa u neposrednoj blizini Cibonina tornja – tvrtka Sindikat gradnja, čiji je direktor Zoran Kovač. Budući je ona formalni vlasnik, to realno znači da direktor Kovač, odnosno partner Domagoja Miloševića, odlučuje o unosnom sindikalnom biznisu, odnosno prihodima od najma na toj atraktivnoj lokaciji.

Sindikalne prijetnje

O snazi i utjecaju Ribićeva direktora Zorana Kovača, svjedoči i priča koju je 2014. objavio Index. Tada se pisalo kako se “Nezavisni hrvatski sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Vilima Ribića, našao u financijskim problemima i stisci zbog izgradnje Sindikalnog doma, a kako bi izašao iz te situacije, Ribić prijeti kolegama iz Sindikata učitelja da zaborave pozajmicu od dva milijuna kuna koju su dali za izgradnju Doma. Ribić traži da taj Sindikat nadoplati još 1,7 milijuna kuna kako bi uselili u prostor Doma, jer novac ne misli vraćati?! Naime, Sindikat učitelja pozajmio je tvrtci ‘Sindikat gradnja’ 2008. godine dva milijuna kuna za izgradnju Sindikalnog doma da bi mogli u zgradi eventualno dobili 150 kvadrata poslovnog prostora po ‘proizvodnoj cijeni'”, pisao je Index u ljeto 2014. godine.

Iz teksta je proizlazilo kako je prema Ribićevoj procjeni ta “povoljna” proizvodna cijena poslovnog prostora tada iznosila čak 2270 eura po metru četvornom! No, prema toj Ribićevoj računici, “učitelji” su morali još nadoplatiti 1,7 milijuna kuna što je za njih tada bilo – previše. Naime, Nezavisni sindikat im je uvjetovao da umjesto 150 željenih i potrebnih kvadrata, moraju kupiti 215 kvadrata, a sve uz prijetnje i teške riječi!?

Iz toga proizlazi kako tvrtkom Sindikat gradnja, premda su joj vlasnici Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, zapravo suvereno, preko svoga pulena Kovača, upravlja isključivo – Ribić! Imajući na umu te nove spoznaje iz interesnog svijeta sindikalnog mogula Vilima Ribića, ne čudi da su se sindikati pobunili uoči izbora i tako htjeli – ne htjeli, dali svoj obol predizbornim stranačkim kampanjama.

 

Štrajk prema stranačkim bojama ravnateljstava škola!?

Sindikalni dom, financiran sindikalnom članarinom, gradila je tvrtka Sindikat gradnja d.o.o., a osnovali su je Sindikat hrvatskih učitelja na čelu sa Sanjom Šprem i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, na čelu kojeg je – Vilim Ribić.

Zanimljivo je da je upravo taj dvojac danas najagilniji i najtvrdokorniji u zahtjevu za povećanjem plaća zaposlenika u školstvu, zbog čega je i organiziran višednevni štrajk učitelja i profesora u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama. Premda su se sindikalni čelnici nastojali u očima javnosti prikazati kako se bore za prava učitelja i podizanje razine školstva u Hrvatskoj, u stvarnosti je bilo evidentno da se štrajk na samom terenu provodi u odnosu na stranačke boje ravnateljstava škola.

Tako je u ravnateljstvima škola bliskim SDP-u stvarana klima za veći odaziv učenika u školske klupe, dok je u školama čija ravnateljstva preferiraju HDZ – bilo obratno. Tajming štrajka četiri tjedna prije izbora tjera vodu na mlin oporbenom HDZ-u.

 

Autor:Ivan Babić/7Dnevno/2. listopada 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.